Nieuws Energie

Licht en verwarming uit: initiatiefnemer Vicky noemt reacties bakkersactie 'hartverwarmend'

Met de lichten en de verwarming uit voerden de bakkers afgelopen zaterdag actie. Initiatiefnemer Vicky Littlejohn kijkt ondanks de kou met een warm gevoel terug op de actiedag. ,,Het begrip is hartverwarmend. We zijn dicht bij onszelf gebleven."

Van onze redactie 24 oktober 2022

Vicky littlejohn bakker energie

Vicky Littlejohn van Miss Bakery nam het initiatief voor de bakkersactie Wij Willen Bakken. Foto: Tim van der Hammen.

De Ondernemer Vandaag: dagelijkse nieuwsbrief over ook de energiecrisis

Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de energie- en koopkrachtcrisis? Het laatste nieuws als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.

Hartverwarmend, zo heeft bakker Vicky Littlejohn de actie van afgelopen zaterdag ervaren. Onder de noemer Wij Willen Bakken hebben bakkers aandacht gevraagd voor de enorm gestegen energieprijzen, die de bakkersbedrijven in hun bestaan bedreigen.

,,Het ging ons er vooral om dat klanten begrijpen wat op ons afkomt. Dat is goed gelukt. Een klant uit mijn eigen bakkerij vertelde dat hij af zag van de 275 euro tegoed die hij nog had vanuit mijn crowdfunding , omdat de nood nu zo hoog is. Daar krijg je als ondernemer zo'n steun in de rug van.”

Lees ook: Bakker Martin sluit vier van zijn Aelbers-winkels op één dag

Boos, boos, boos

In de landelijke actie lieten ongeveer duizend bakkers door heel Nederland hun lichten en verwarming uit. Laagdrempelig en sympathiek, zo moest de actie worden. Hoewel de ellende groot is, willen de bakkers juist positief actievoeren. ,,Zo zijn bakkers nu eenmaal. We hebben het te druk om op het Malieveld te gaan demonstreren en we gaan er ook niet met een gestrekt been in. Niet voor niets zeggen we dat wij willen bakken.

Toen naar buiten kwam dat ambtenaren op het Ministerie van Economische Zaken zouden hebben geadviseerd bakkers failliet te laten gaan omdat ze geen economische waarde zouden vertegenwoordigen, knapte er iets bij de bakkers. ,,Dat was een mes in de rug. Daar zijn bakkers nog steeds boos, boos, boos over.”

Lees ook: Hoge energiekosten nekken Ridderkerkse bakkerij: na 112 jaar failliet

Bakker spil van gemeenschap

Het besef daalde in dat hun bestaan op het spel stond, aldus Littlejohn. Vandaar de actie Wij Willen Bakken. ,,Het idee ontstond spontaan. Een actie die dicht bij onszelf blijft. Het is allemaal in een week opgezet. Ik heb heel veel telefoontjes gepleegd de afgelopen dagen,” zegt Vicky, die in het dagelijks leven het gezicht achter Miss Bakery is. Met die onderneming doet ze aan consultancy en projectmanagement in de bakkerijwereld.

Ze weet vanuit haar praktijk heel goed welke centrale rol een bakker speelt. ,,Het gaat niet alleen om het product dat we maken. Brood kun je inderdaad ook gewoon in de supermarkt kopen. Maar het gaat ook om de leefbaarheid van winkelcentra en dorpskernen. Daarin spelen bakkers een cruciale rol. Bakkers kennen hun klanten, weten wie zwanger is en wie is gescheiden en zijn de olie in de kleine samenleving van zo'n centrum. Zij steunen de lokale verenigingen met sponsorgeld. We kunnen als samenleving nog niet eens de gevolgen overzien als dat soort ondernemingen zouden verdwijnen.”

Lees ook: Energierekening Bakker Marcel van 3000 naar 18000 euro per maand

De Ondernemer steunt de bakker

Er voltrekt zich een regelrechte ramp in de bakkerswereld. Dit weekend sloten tientallen bakkerijen hun deuren. Definitief. Met een speciale homepage en een speciale nieuwbrief heeft De Ondernemer de bakkers een hart onder de riem proberen te steken. De bakkersactie Wij Willen Bakken gaat niet alleen over het bestaan van een kleine ondernemer, maar gaat over meer. Het is een roep om consistenter beleid, om bijvoorbeeld gedegen in te zetten op verduurzaming, om mkb-ondernemers daar beter in te steunen en beperkingen op te heffen waar ze in de praktijk tegenaan lopen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws