Nieuws Energie

Bij hotelier Tony gaan de batterijen aan om te kunnen föhnen

Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie lanceerde maandag zijn strategie voor het energiesysteem van de toekomst; Nationaal Plan Energiesysteem. Mooi, maar hotellier Tony heeft daar nu niets aan. Zijn netbeheerder Liander dreigde hem af te sluiten als hij te veel vermogen op nam. In de kelder staan nu batterijen.

Eduard Voorn 5 juli 2023

Tony C van The Florian

Hotelier Tony moest na een nee van netbeheerder Liander een eigen energieoplossing laten bouwen om rendabel zijn hotel te kunnen exploiteren. Hotelgasten föhnen nu op stroom van de accu's. Foto: The Florian

Aan de N201 in Hoofddorp ligt onder de rook van vliegveld Schiphol The Florian. Een hotel met 150 kamers, een restaurant en vergaderruimtes dat zich richt op de jonge zakenreiziger die een paar dagen hier moeten zijn en dan weer terugvliegt. Het energieverbruik is redelijk overzichtelijk. Een piek in de ochtend en de avond en daarna is het sprake van een normaal gebruik. Het zijn echter de pieken - gasten gaan douchen en hun haren föhnen en de kok maakt het ontbijt - die Tony (35) in de problemen brachten. The Florian is namelijk een verbouwd kantoorpand en dat had een gecontracteerd vermogen van 137 kilowatt. Als Tony meer zou afnemen dreigde netbeheerder Liander hem af te sluiten. Het netwerk zou er namelijk uit kunnen knallen door congestie.

Lees ook: Energie in overvloed, maar Westlandse ondernemers kunnen hun stroom niet kwijt: ‘Zonnepanelen afgekoppeld’

In de aanloop naar de verbouwing vroeg Tony bij Liander een grotere aansluiting aan. ,,Samen met ons installatiebedrijf hadden we uitgerekend dat onze behoefte zou liggen tussen de 250 tot 270 kilowatt, bijna het dubbele van wat het kantoorpand verbruikte. We vroeger bij Liander een zwaardere aansluiting aan en kregen nul op rekest, dat was schrikken”, vertelt Tony. ,,We moesten zoveel vermogen hebben om het hotel rendabel te kunnen exploiteren. Je gaat dan nadenken over gasgeneratoren, dieselaggregaten, zonnecellen en energieopslagsystemen.”

"We moesten zoveel vermogen hebben om het hotel rendabel te kunnen exploiteren. Je gaat dan nadenken over gasgeneratoren, dieselaggregaten, zonnecellen en energieopslagsystemen"

Tony, eigenaar van het The Florian hotel, over de afwijzing van netbeheerder Liander

Tony wil dat zijn hotel duurzaam is. ,,Gas en diesel zijn dan echt stappen terug en dat wilde ik niet”, zegt hij met een opstandige stem Hij liet zich niet uit het veld slaan door die botte nee. ,,Mijn advies aan ondernemers die ook worden getroffen is, ga zoeken naar een eigen oplossing. Via onze elektricien kwam ik namelijk in contact met het powermanagementbedrijf Eaton. Zij bouwde uiteindelijk wat je noemt een local grid: 102 zonnecellen op het dak en een kast met accu’s in de kelder. Uiterst slimme software van Eaton zorgt ervoor dat bij een dreigende piek die accu’s worden ingeschakeld en er wordt ‘bijgevoerd’. Overdag zorgen de zonnecellen ervoor dat de accu’s worden opgeladen. Is er te weinig zon dan worden ze gewoon via het stroomnet gevoed.”

'Door uitbreiding wordt hotel geheel all electric'

De hotelier moest wel de buidel trekken. Hij kwam net uit de coronaperiode en moest voor deze oplossing 125.000 euro neerleggen. ,,Moest wel, anders zou het hotel niet rendabel zijn. We kunnen nog wel uitbreiden naar driehonderd zonnecellen en meer accu’s en dat is nodig omdat ik all electric wil worden. Over een week of twee drie komen er ook laadpalen voor auto’s bij het hotel. Ook die worden gevoed vanuit local grid. De volgende stap is als de software het aankan om met een dynamisch energiecontract om te gaan. Ik ga dan verdienen aan deze oplossing en mijn accu’s worden gratis opgeladen.”

Een schema hoe het local grid in het hotel van Tony functioneert. Illustratie: Eaton

Lees ook: Hoe bedrijven slim kunnen toewerken naar groene en goedkopere stroom

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws