Nieuws Energie
Orchideeëntelers van alle tuinders het hardst getroffen door hoge energieprijzen
Telers van potorchideeën worden van alle tuinders momenteel het hardst getroffen door de torenhoge energieprijzen. Een kwart van de kassen in Nederland waarin orchideeën worden gekweekt is noodgedwongen al uit productie. Dat is volgens Glastuinbouw Nederland een zorgelijke situatie die ook de werknemers van deze bedrijven treft. Veel vaste en tijdelijke werknemers dreigen hun baan te verliezen.

Richard ter Laak (links), samen met broer Eduard tussen de orchideeën bij Ter Laak Orchids in Wateringen. Foto: Jacques Zorgman
In diverse teelten kunnen kwekers maatregelen nemen door minder te produceren of een paar maanden over te slaan als in de winter de kosten te hoog worden, maar de teelt van orchideeën is wat dat betreft een bijzondere. Als je daar ingrijpt als kweker dan is dat bijna definitief. De grootste orchideeënkwekers zitten in Westland, zoals Ter Laak Orchids uit Wateringen. Voor het kweken van orchideeën is een lange cyclus nodig, weet Richard ter Laak.
,,Om een half jaar uit productie te gaan en dan weer op te moeten starten is niet te doen richting je klanten en je personeel”, zegt hij tegen het AD. ,,Je kunt niet je hele bedrijf uitzetten. Dus we zullen de hele winter door moeten. Bij ons gaat dat gelukkig wel lukken, want wij zijn financieel gezond.”
Lees ook: Voor bakkers is de Tegemoetkoming Energiekosten 'volstrekt onvoldoende'
Kwekers kunnen duurzaamheidsslag niet maken vanwege hoge energieprijzen
Een bepaalde groep orchideeënkwekers die levert aan discounters heeft wél een groot probleem. Die krijgt geen hogere prijs voor de planten en kan de hogere kosten daarom niet doorberekenen. Daarnaast kunnen er ook nog andere zaken spelen, zoals kwekers die een duurzaamheidsslag moeten maken en dat met de hoge energieprijzen nu niet kunnen doen. Of ze hebben geen opvolging of geen vet op de botten.
Glastuinbouw Nederland, de behartiger van de belangen van de tuinders, voorspelde dit voorjaar al dat 40 procent van de glastuinbouwondernemers in liquiditeitsproblemen dreigde te komen als er op korte termijn geen maatregelen werden getroffen. Deze week is gebleken dat bijna een derde van de glastuinbouwondernemers daadwerkelijk in de liquiditeitsproblemen zit of daar op korte termijn in terecht dreigt te komen als gevolg van de aanhoudende hoge gas- en elektriciteitsprijzen.
Uit een onlangs gehouden representatieve enquête onder leden van de ondernemersorganisaties Plantum en Glastuinbouw Nederland blijkt ook dat 8 procent van de respondenten verwacht dit jaar faillissement aan te moeten vragen.
Lees ook: Per 1 april 2023: kabinet wil helft stijging energiekosten mkb vergoeden
Minder Nederlandse groenten, fruit, bloemen en planten op markt beschikbaar
Bijna 75 procent van de respondenten past evenals vorig jaar zijn teeltstrategie aan vanwege de liquiditeitsproblemen. Als gevolg hiervan is daarom volgens Glastuinbouw Nederland te verwachten dat er de komende tijd minder Nederlandse groenten, fruit, bloemen en planten op de markt beschikbaar zijn en dat bovendien het diverse productaanbod verschraalt.
Daarnaast komen de jarenlang opgebouwde handelsposities in gevaar, stelt de belangenbehartiger van de ondernemers in de glastuinbouw. ‘Dit heeft grote gevolgen voor de positie van Nederland als belangrijke leverancier in de Europese markten van tuinbouwproducten en kastechnologieën en voor de ontwikkeling van noodzakelijke duurzame innovaties’.
''De hele keten van kassenbouw, veredeling, logistiek, koelhuizen, telersverenigingen, veilingen en handelspartijen verkeert in zwaar weer''
Onvoldoende financiële middelen en stimuleringsmogelijkheden energietransitie
Deze zorgelijke situatie in de primaire sector heeft naar verwachting ook grote gevolgen voor de gehele Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Signalen van stagnatie in de innovatie en duurzaamheidsontwikkelingen bereiken Glastuinbouw Nederland en Plantum dagelijks.
Glastuinbouwbedrijven beschikken op dit moment, met name door een terughoudende overheid, onvoldoende over financiële middelen en stimuleringsmogelijkheden om de energietransitie ondanks de crisis door te zetten. ‘De hele keten, van kassenbouw, veredeling, logistiek, koelhuizen, telersverenigingen, veilingen en handelspartijen, verkeert hierdoor in zwaar weer’.
Lees ook: Fruitteler met koelcellen ziet energierekening in maand tijd verzesvoudigen