Aangeboden door Essent

Branded Content Energie

Winter in de retail: zo gaan winkeliers samen met energiekosten om

Het is vrijdagmiddag en ondernemer Gido Aben leunt ontspannen tegen het portiek van zijn Bredase schoenenzaak. De winkeldeur van De Roos Schoenen staat vooralsnog open, maar met torenhoge energiekosten in het vooruitzicht komt daar binnenkort misschien wel verandering in. Bij de pakken neerzitten? Nee, dat zit bij Aben niet in de genen. Hij kijkt liever naar oplossingen, kleine energiebesparende ingrepen. ,,De verwarming gaat laag, maar ook het hoofd blijft koel”.

Lisa Hartog 17 november 2022

De Roos Breda

'Een open winkeldeur is natuurlijk aantrekkelijker. Het is iets waar ik het regelmatig over heb met collega-ondernemers uit de buurt. Ik denk dat we moeten toewerken naar een algemeen protocol, een eenduidig plan, waarin alle zaken de winkeldeur dicht houden.' Foto: Machtelt Mostert.

,,Leuk is het niet, maar dealen met obstakels zoals nu de energiecrisis, tja, het hoort erbij als ondernemer. En dan blijft bij ons de schade nog enigszins beperkt. Als je kijkt naar de bakker op de hoek, die vangt de grootste klappen”, zucht Aben. In de schoenenzaak die hij al 25 jaar runt, heeft hij al flink wat energiebesparende maatregelen getroffen. Al blijft dat dichte-deurbeleid stiekem nog een gevoelig puntje voor de ondernemer.

Deur open of dicht?

Hier en daar zie je het al: winkelstraten met dichte deuren. Ze hebben stickers op de deur met teksten als ‘Natuurlijk zijn wij OPEN, maar de deur is dicht om energie te besparen’. ,,Het is gelukkig lang aangenaam weer geweest, waardoor de deur open kon blijven. De komende maanden zal daar wel verandering in komen, hoewel ik het idee van een dichte deur lastig vind, hoor. Een open winkeldeur is natuurlijk aantrekkelijker. Het is iets waar ik het regelmatig over heb met collega-ondernemers uit de buurt. Ik denk dat we moeten toewerken naar een algemeen protocol, een eenduidig plan, waarin alle zaken de winkeldeur dicht houden. Maar voor het zover is, ben ik druk bezig de zaak van binnen energiezuiniger te maken.”

"Ik denk dat we moeten toewerken naar een algemeen protocol, een eenduidig plan, waarin alle zaken de winkeldeur dicht houden"

Alle kleine beetjes helpen

,,We hebben onlangs een energiecheck laten doen en die loog er niet om. Wat we nu aan energiekosten kwijt zijn, wordt in de nabije toekomst verdrievoudigd. Nu zijn we jaarlijks 7000 euro kwijt aan energie. Nou, reken maar uit. Voor mij een waarschuwingssein, ik moet nu écht werk maken van energiebesparende maatregelen. We zijn direct begonnen met het isoleren van de kantoorruimte achterin het pand. Die stond aanvankelijk in directe verbinding met het magazijn. Nu we die hebben gescheiden, is het kantoor een afgesloten ruimte geworden en stoken we nog maar voor vijftien vierkante meter in plaats van 150. Dat scheelt nogal wat.”

Gido Abens energiebesparende tips

  • Loop eens rustig een rondje door je zaak en observeer: welke apparaten heb ik er staan? Welke daarvan heb ik het hardst nodig en welke verbruiken het meeste energie? Maak er een lijst van en bedenk bij elke stap een energiezuinig alternatief. Dus vervang al je spaarlampen voor ledlampen, zet een tijdschakelaar op apparaten die je kortstondig gebruikt, installeer een bewegingssensor in het magazijn en toiletruimte.
  • Maak een lange termijnplan: naast snelle, korte termijn oplossingen zoals ledverlichting en schuifschakelaars, is een blik in de toekomst cruciaal. Welke grote stappen wil je maken? Een warmtepomp bijvoorbeeld, of zonnepanelen. Bepaal een tijdspad, een doel en de financiële middelen die daarvoor nodig zijn.
  • Wees creatief en positief. Vestig je aandacht op zaken waar jij zelf als ondernemer invloed op kan uitoefenen en omarm het.

Foto: Machtelt Mostert.

,,Ik ben bereid om aan alle knoppen te draaien die ik heb om energiezuiniger te ondernemen. En dat zit ‘m vaak al in kleine aanpassingen zoals ledverlichting, een slimme thermostaat, schuifschakelaars en bewegingssensoren in het magazijn die ervoor zorgen dat de ruimte alleen wordt verlicht als je er bent. Ik omarm ze, want wanneer je juist die kleine aanpassingen bij elkaar optelt, behaal je winst."

Teamwork

,,Het succes van al die aanpassingen valt of staat natuurlijk bij de mensen die voor je werken. Gelukkig heb ik een team vol toegewijde, fijne mensen die zélf ook initiatief nemen als het gaat om energie besparen. Nee, ik hoef ze niet te coachen, maar we hebben het er wel geregeld over. Welke aanpassingen kunnen we doorvoeren? Welke creatieve oplossingen zijn er te vinden om die verwarming langer uit te laten staan? Moeten we onze openingstijden herijken? We zijn al best een eind, maar ik ben nog niet waar ik wíl zijn, qua energiebesparing. Ik zou dolgraag energie willen opwekken met zonnepanelen, bijvoorbeeld. Toekomstmuziek? Nee, het is een forse investering, maar we zijn serieus naar de mogelijkheden aan het kijken."

Tip voor retail van Klimaatroute

Sinds 2011 heeft Klimaatroute, samen met Essent, al ruim 80.000 ondernemers, bewoners en sportverenigingen geholpen bij advies over en implementatie van slimme maatregelen, met als doel het energieverbruik terug te dringen. Dit is hun tip voor de retail:

Ben je als winkelier afhankelijk van een verhuurder? Dan snap ik dat je niet staat te springen te investeren in isolatie. Ga het gesprek eens aan met de verhuurder en probeer een compromis te sluiten; stel voor de huur iets te verhogen, in ruil voor een nieuwe ketel, bijvoorbeeld. Ga dus samen op zoek naar een win-winsituatie.

Lees ook: Winter in de werkplaats: slim apparatuur gebruik en extra kosten doorberekenen

Positieve energie

,,Dat het pittig gaat worden, daar ben ik me zeer van bewust. Maar ik weiger te pruilen, zo zit ik niet in elkaar. Ik sta er positief in, sta open voor verandering, ook al kost me dat een flinke duit. Een beetje bang zijn mag natuurlijk wel, het zet aan tot actie. Maar vooralsnog blijf ik creatief naar de mogelijkheden kijken."

Meer bespaartips voor diverse branches

Ledverlichting, tijdschakelaars en sensoren, deur dicht, maar wel open, een slimme thermostaat, isolatie van leidingen en andere plekken waar warmte onnodig ontsnapt. Veel energiebesparende maatregelen in een kantoor, werkplaats, winkel of restaurant zijn zelfs binnen een dag gedaan en leveren direct resultaat. Meer weten over stappen die jij nu kunt zetten? Essent heeft ze per branche op een rijtje gezet.

Gido Aben was te gast tijdens de live kijkradio show De Ondernemer Live. Hierin vertelde hij welke stappen hij heeft ondernomen om de energierekeningen te drukken. Ook is de uitslag van de Essent-poll besproken en hieronder kun je dat fragment terugkijken:

tracking pixel