Nieuws Energie

Deze slager ging van het gas en hield energierekening in toom: ‘Wisten dat we moesten verduurzamen'

Investeren doet slager Carry van Rooij (43) nu even niet, eerst de crisis zien door te komen. Die nieuwe vaatwasmachine van 14.000 euro moet dus even wachten. ‘Het is nu echt ondernemen geblazen. Blijf creatief!', luidt zijn motto. Hoe Van Rooij al ver voor de huidige energiecrisis stappen zette in het verduurzamen van zijn bedrijf.

Eduard Voorn 1 november 2022

Energierekening slagers

Energierekening bij slagers lopen fors op. Foto: Shutterstock

In hartje van Budel (Noord-Brabant) runnen Carry en Mandy van Rooij, samen met vijf personeelsleden hun slagerij. Onmiddellijk begint hij over de energierekening die van 1300 naar bijna 4000 euro per maand ging. ,,Dat is nog laag als je het vergelijkt wat sommige van mijn collega’s moeten betalen”, aldus Van Rooij. ,,Ik investeer al sinds 2020 in verduurzaming van mijn winkel. Het heeft wel als effect dat ik niet in aanmerkingen zal komen voor de TEK (Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb, red.).”

Van Rooij besloot rond 2020 zijn winkel, in eigen bezit, geheel van het gas te halen. ,,We wisten dat we moesten gaan verduurzamen. In een paar grote stappen hebben we dat gedaan. Er kwamen zonnepanelen, de luchtdeur die op gas werd verwarmd ging eruit, er is geïnvesteerd in een centrale koelmotor en voor het vleeswarenmeubel zijn twee deuren gekomen. Zo waait de kou niet de winkel in. Wat mij dat heeft gekost? Zo’n 60.000 euro, de investeringen in de zonnepanelen bedroeg al 25.000 euro.”

Lees ook: Bakker Hans moet 49 mensen ontslaan na faillissement: energierekening van 13.000 euro per maand

Vleesproducten goedkoper dan bij supermarkten

Los van de forse investeringen heeft Van Rooij zijn werkzaamheden verbreed. ,,We zijn creatiever geworden. Het moest wel, want alleen van een varkenslapje leven kan niet meer. Er wordt nu ook fijne chocolade verkocht en pakketten voor feesten en jubilaressen. Het gaat dan om een flesje wijn met wat ingrediënten erbij, en als het moet ook een rollade. We kunnen daar een redelijke marge op draaien.”

Door de productie goed te plannen – ‘dat scheelt veel oventijd’- en ook nog eens met de vaste leveranciers mee te denken zijn de vleesproducten niet duurder, ook al is er sprake van een torenhoge inflatie. ,,Ik durf te stellen dat sommige van mijn vleesproducten daardoor goedkoper zijn dan bij supermarkten, die hebben de prijzen de laatste maanden extreem verhoogd”, gaat hij verder. “We besparen kosten door geen vijfmaal in de week beleverd te worden, maar driemaal per week. Ik ben wel blij als dit chaotische jaar achter de rug is. Voorlopig maak ik met verdere verduurzaming een pas op de plaats.”

Lees ook: Energietoeslag op je restaurantbon of duurdere gerechten: horeca hoopt op begrip van klanten

Marian Lemsom

directeur Koninklijke Nederlandse Slagers

Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) is teleurgesteld over de TEK. Slagers vallen namelijk door de voorwaarden buiten de regeling. Zonder passende maatregelen verwacht KNS dat 50 procent van de slagers het bijltje erbij neer moet gooien. ,,Wij zijn blij dat onze noodkreet gehoord is en dat slagers expliciet genoemd werden bij de totstandkoming van de regeling. Maar, met de voorwaarde van 12,5 procent aan energiekosten blijven slagers in de kou staan”, aldus Marian Lemsom, directeur van KNS.

,,Slagers hebben energie nodig om producten te maken. Er is veel aandacht voor het besparen van energie met alle gevolgen voor de bedrijfsvoering. In relatie tot alle kostenstijgingen is het moeilijk om nog succesvol, en vooral rendabel, te ondernemen. Moet je dan stoppen met energiebesparende maatregelen om de voorwaarden te halen? Dat is niet de bedoeling. Wij nemen als branche onze verantwoordelijkheid, maar dan moet er wel aandacht zijn voor de reële situatie van de mkb’er in de winkelstraat. De absurde kostenstijgingen en de impact daarvan op het bedrijfsresultaat, maken het de ondernemer onmogelijk.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws