Nieuws Energie

'Belangrijke rol voor bedrijven bij actieplan vol stroomnet'

Minister Jetten ( Klimaat en Energie) komt met het actieplan ‘vol stroomnet’. Doel is de problemen met een vol stroomnet tegen te gaan. Er lopen steeds meer plannen vast voor het opwekken van energie, verwarmen van bedrijfspanden en het maken van laadpleinen voor elektrisch vervoer. Stefan Romijn van Stichting Stimular, dat bedrijven helpt bij verduurzamen, vindt dat ondernemingen zelf initiatief moeten nemen voor meer ruimte op het stroomnet.

Van onze redactie 22 december 2022

Energie stroomnet bedrijven elektrisch rijden laadpalen

Foto: Shutterstock

Het vollopen van het stroomnet belemmert bedrijven in hun duurzame ambities. Zij hebben dus een belang om het stroomnet niet vol te laten lopen. Ondernemingen kunnen dit volgens Romijn, adviseur duurzaam ondernemen bij Stimular, tegengaan door slimmer om te gaan met energie.

In een reactie aan het ANP op het actieplan van Minister Jetten, zegt hij: ,,Bedrijven voorkomen pieken in verbruik door niet alle apparatuur tegelijk op te starten. En als ze zonnepanelen op het dak hebben, kunnen bedrijven processen die veel elektriciteit verbruiken inplannen rond het middaguur, als zonnepanelen een hoge opbrengst hebben.”

Lees ook: De groene horeca: 'Het kán beter en sneller, maar dat vergt samenwerking'

Energiehandelsplatform

Een kans is bijvoorbeeld, om overschotten aan opgewekte elektriciteit te verkopen aan andere bedrijven op het bedrijventerrein. ,,Het is niet zomaar toegestaan om een kabel naar de buren te leggen. Wel kan elektriciteit verhandeld worden via een energiehandelsplatform”, zegt Romijn. ,,Zo voorkomen bedrijven dat elektriciteit aan het net wordt geleverd, terwijl de buren tegelijk elektriciteit inkopen op het net.”

,,Op bedrijventerrein Kickersbloem in Hellevoetsluis nemen bedrijven momenteel het initiatief om een energiehandelsplatform op te richten. In andere regio’s is al ervaring opgedaan met dergelijke platforms op bedrijventerreinen, zoals in regio IJmond en Roosendaal.”

Lees ook: Logistieke ondernemers willen meer inzet van overheid in energietransitie

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws