Nieuws Energie

Ondernemers zien enorme run op thermokleding en wollen truien door hoge gasprijs

Het huis verwarmen of een extra laagje aantrekken? Waar mensen vorig jaar de thermostaat nog een graadje hoger zetten, grijpen ze vandaag de dag vanwege de gasprijzen liever naar thermokleding, merken ondernemers.

Tim Koning en Zed Fasel (AD) 28 oktober 2022

Patricia Engelvaart Harry van Zuthem thermokleding

Patricia Engelvaart en Harry van Zuthem verkopen steeds meer thermokleding. Foto: Pim Mul

Het mag deze week dan nog behoorlijk warm zijn, de winter komt er onmiskenbaar aan. Met de energiecrisis in het achterhoofd wringen mensen zich daarom in bijzondere bochten om in de komende koude maanden de kosten te drukken. Ondanks de hoge temperaturen deze herfst is de nieuwste trend al zichtbaar: thermokleding en wollen truien gaan nu al als warme broodjes over de toonbank.

Kledingbedrijf Engelvaart Bodywear uit Waddinxveen ziet veel vroeger dan normaal een grote vraag naar thermokleding. ,,Mensen kopen met de huidige gasprijzen wat sneller thermokleding dan in eerdere jaren”, merkt Harry van Zuthem op in het AD. ,,Het is nu voor veel mensen goedkoper om lekker een thermolaagje aan te doen dan de verwarming extra op te stoken, denk ik.”

''Vooral de shirts met lange mouwen en broeken zijn enorm populair. Dat geldt zowel bij volwassenen als bij kinderen en zelfs voor baby’s''

Harry van Zuthem, kledingbedrijf Engelvaart Bodywear

Thermokleding, warme sokken, breigarens en vooral pyjama’s gaan hard

Hij schat dat er in dit segment dubbel zo veel wordt verkocht als in voorgaande jaren. ,,Vooral de shirts met lange mouwen en broeken zijn enorm populair. Dat geldt zowel bij volwassenen als bij kinderen en zelfs voor baby’s.”

Ook grotere ketens, zoals het Alphense textielbedrijf Zeeman, zien in veel winkels een toename in de verkoop van thermokleding. Daarnaast zijn andere ‘warmhouders’ niet aan te slepen, zegt directeur marketing & e-commerce Caroline van Turennout van Zeeman. ,,We merken dat thermokleding, warme sokken, breigarens en vooral pyjama’s hard gaan. Ons verbaast het niet dat mensen de verwarming thuis graag wat lager willen kunnen zetten.”

Lees ook: MKB-Nederland: 'Voorstel tegemoetkoming energie-intensieve bedrijven te weinig effectief'

Thermokleding inderdaad een goede optie om warm te blijven

Volgens wetenschapper Lisa Klous van TNO (Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek) is thermokleding inderdaad een goede optie om warm te blijven in de komende koude maanden. Bij het gebruik daarvan moet wel aan enkele voorwaarden worden voldaan.

,,Vooral als je het als onderste laag gebruikt, kan je jezelf een stuk makkelijker warm houden. De stof sluit dicht aan op je lichaam, wat ervoor zorgt dat je minder van je lichaamstemperatuur kwijt raakt. Hoe meer laagjes je eroverheen doet, hoe minder van je eigen temperatuur ontsnapt.”

''Er is een enorme run op thermokleding, nu de kou eraan komt. Dat zal verschillende redenen hebben. Mensen kunnen dit jaar ook weer normaal op wintersport, wat ook mee zal spelen''

Dennis van Beek, outdoorzaak Vrijbuiter

Normaal ligt piek verkoop thermokleding vlak voor wintersportvakanties

Wie zo’n shirt of broek koopt, moet er volgens Klous vooral op letten dat het kledingstuk goed bij het lichaam past. ,,Het moet redelijk strak zitten. Als het te wijd is, ontsnapt er namelijk een groter deel van je lichaamstemperatuur. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je de kleding schoon en droog houdt. Vuil en water zorgen er namelijk voor dat de kleding niet goed werkt. Je kan zo’n shirt of broek dus niet halfnat uit de wasmachine pakken en aantrekken.”

Normaal gesproken ligt de piek in de verkoop van thermokleding volgens veel winkeliers vooral in de periode vlak voor de wintersportvakanties. Want als je op de piste door de sneeuw rolt, is thermo-ondergoed geen overbodige luxe.

Lees ook: Energiebesparings­plicht: dit moet je voor 2023 regelen

Verwarmingskosten drukken met behulp van warme kleding

Maar bij outdoorzaak Vrijbuiter in Gouda is nu al te merken dat de koude maanden eraan zitten te komen, vertelt winkelmanager Dennis van Beek.

,,Er is een enorme run op thermokleding, nu de kou eraan komt. Dat zal verschillende redenen hebben. Mensen kunnen dit jaar ook weer normaal op wintersport, wat ook mee zal spelen. Maar ik denk dat er zeker in de komende winter veel mensen zijn die aan de thermokleding gaan, om de verwarmingskosten wat te drukken.”

Lees ook: Unox, Iglo, Hak en Bolletje slaan handen ineen voor hulp aan Voedselbank

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws