Nieuws Energie
Deze ondernemer wil zijn wagenpark verduurzamen maar het stroomnet zit vol
Het wagenpark van de Lennips Groep in Hardenberg rijdt nu nog op diesel, maar directeur Peter Kuiper wil graag over op elektrische voertuigen. Voor een laadplein moet het stroomnet echter worden verzwaard en dat zit er voorlopig niet in, meldt netbeheerder Enexis. Verduurzaming blijft daardoor achterwege.

Peter Kuiper heeft in Hardenberg een bedrijf dat vastgoed verduurzaamt, maar wil nu graag zijn wagenpark elektrificeren. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Foto: Enzio Ardesch
Het peloton busjes van de Lennips Groep uit Hardenberg rijdt dagelijks door de regio, waarbij personeel druk is met het schilderwerk en vooral ook met het verduurzamen van huurwoningen, stelt hij in het AD. ‘Onderhoud van vastgoed’, waarmee het op bedrijventerrein Broeklanden gevestigde bedrijf op die manier een bijdrage levert aan de energietransitie. ,,Wij als bedrijf willen daar graag zelf ook aan meedoen. En ons wagenpark elektrificeren.”
Maar dat blijkt lastig te zijn, ondervindt directeur Peter Kuiper: het stroomnet waarop bedrijven zich willen aansluiten, is zo goed als vol. Althans, dat heeft netbeheerder Enexis onlangs in een gesprek aangegeven. ,,Wij hebben een wagenpark met twintig auto’s. Vrij jonge voertuigen, maar die rijden wel op diesel. We gaan graag over op elektrische busjes en daarvoor willen we een laadplein realiseren. Maar dat wordt een probleem.”
"We gaan graag over op elektrische busjes en daarvoor willen we een laadplein realiseren. Maar dat wordt een probleem"
Verzwaring stroomnet voor laadplein gaat niet door
De elektriciteitsaanvoer op Broeklanden zou verzwaard moeten worden, maar Kuiper heeft te horen gekregen dat juist dat er vooralsnog niet in zit. ,,Er is een installateur geweest en die heeft uitgelegd hoe zo’n laadplein eruit moet komen te zien. Het kan en hij heeft een voorstel gedaan. Maar verzwaring blijft nodig.” Daar had Kuiper niet direct bij stilgestaan. ,,Enexis heeft aangegeven dat dat binnen afzienbare tijd niet gaat gebeuren.”
Kuiper is naast directeur ook voorzitter van de bedrijvenclub op Broeklanden - zo’n dertig ondernemers, duizend werknemers - en niet de enige die tegen het capaciteitsprobleem aanloopt. ,,Er zijn bedrijven die honderden zonnepanelen op hun dak willen leggen, maar er nu tegenaan lopen dat aansluiting wellicht niet mogelijk is.” Dat heeft verstrekkende gevolgen. ,,Hardenberg wordt voor dergelijke bedrijven minder interessant.”
Lees ook: Verduurzaming bakker Rein stokt door druk op stroomnet: 'Bij volgende overtreding geen stroom meer'
Enexis erkent: ‘Problemen niet op korte termijn verholpen’
Netbeheerder Enexis constateert dat in delen van Overijssel, waaronder Hardenberg, sprake is van transportschaarste op het elektriciteitsnet. ,,Het hoogspanningsnet van TenneT nadert zijn maximale belasting”, erkent een woordvoerder. ,,Een belangrijke oorzaak hiervan is dat steeds meer bedrijven hun energievoorziening willen elektrificeren. Deze snelle groei leidt tot knelpunten.”
Voor particulieren heeft dat doorgaans geen gevolgen, benadrukt Enexis. Met TenneT wordt onderzoek gedaan naar oplossingen. Dat moet resulteren in meer inzicht en meer flexibiliteit, zodat extra ruimte op het bestaande net worden gevonden. Dat lost problemen op korte termijn echter niet op. ,,De realiteit is dat de schaarste daarmee niet is verholpen. Dat betreuren we. En we begrijpen dat dit impact heeft op het vestigingsklimaat.”
150 zonnepanelen op dak
De Lennips Groep zette in 2012 een nieuw pand neer en plantte zo’n 150 panelen op het dak. Omdat het bedrijf de omslag voorvoelde, werd toen al besloten geen gas meer te gebruiken. Nu is het tijd voor de volgende sprong, maar de horde die genomen moet worden blijkt erg hoog. Kuiper durft het hard te stellen. ,,Een gevolg van jarenlang falend beleid.” Een lege doos. ,,Waar uiteindelijk niets uitkomt. En dan is dit het gevolg.”
Niet eens zozeer lokaal, maar vooral landelijk gaat het mis, vindt Kuiper. Hardenberg is immers niet de enige gemeente waar het stroomnet verzadigd raakt. ,,De grondverkoop gaat hier best goed, maar dit is voor bedrijven een drempel. Als er niets verandert, krijg je dat een ondernemer zich hier wil vestigen maar zich niet op het net kan aansluiten. Dan staat er straks een mooi kantoor en een fabriekshal. En een dieselaggregaat buiten.”
Op het dak zonnepanelen die de Lennips Groep bij de bouw in 2012 al plaatste. Andere bedrijven die ook panelen willen moeten daar misschien lang op wachten. Foto: Enzio Ardesch
Faciliteiten om te verduurzamen blijven achter
Het voelt voor Kuiper dan ook dubbel, waarbij vanuit landelijke overheid zo aangedrongen wordt op verduurzaming, maar ondertussen de faciliteiten om echt mee te kunnen gaan volgens hem achterblijven. ,,De aanschaf van elektrische auto’s is duur en reken je met een verlaging van de energierekening echt niet rond.” Dus is er een ideële gedachte, waar de Lennips Groep best in mee wil gaan. ,,Maar dan moet dat wel kunnen.”
Politiek maakt zich ‘grote zorgen’
De politiek in Hardenberg vraagt na een gesprek met onder anderen Peter Kuiper van de Lennips Groep om actie van het college van burgemeester en wethouders. De fracties van DOEN’22, GroenLinks en VVD maken zich ‘grote zorgen’ en constateren dat ‘het uitstekende vestigingsklimaat dat in de afgelopen decennia opgebouwd is onder druk staat’. De drie partijen willen dat op zijn minst gekeken wordt naar alternatieven.
Daarnaast betreuren de partijen het dat in Hardenberg ogenschijnlijk veel zonnevelden in handen zijn van grote ontwikkelaars, terwijl lokale bedrijven nog wachten op een aansluiting. Besparingen kunnen daardoor niet doorgevoerd worden, laat staan dat er bijgedragen wordt aan ‘een duurzame omgeving’. ‘Maak dat mogelijk’, is de boodschap richting beleidsbepalers.
Lees ook: Nederlander bouwt grootste zonnepark van Europa: ‘Minder grote visuele impact dan windmolens’