Vorig jaar investeerde bakker Rein Otten flink om zijn bakkerijen in Hoorn te verduurzamen. Hij kocht een warmtepomp, er kwamen zonnepanelen en van zo veel apparatuur als maar mogelijk was, werd een elektrische variant aangeschaft. Een akkefietje rond Oud en Nieuw heeft Otten echter aan het denken gezet over verdere verduurzaming. ,,Met het oliebollen bakken draaide de grote frituur op volle toeren en ging ook rond middernacht de bakkerij van start. Dat bij elkaar heeft waarschijnlijk de piek veroorzaakt."
Op vakantie in Oostenrijk kreeg ik een brief van stroomleverancier Liander onder ogen. Een waarschuwing: bij een volgende overtreding krijg ik geen stroom meer
Liander dreigde de bakkerij vervolgens van het stroomnet af te halen omdat Otten te veel verbruikte. ,,Ik was lekker op vakantie in Oostenrijk toen ik ineens een brief van stroomleverancier Liander onder ogen kreeg. Een waarschuwing: bij een volgende overtreding krijg ik geen stroom meer. Dat was wel even schrikken. We hebben net de hele bakkerij verduurzaamd en stroom is voor ons cruciaal.”
De bakker uit Hoorn zag het totaal nietaankomen. ,,We hebben onlangs voor een ton aan zonnepanelen op onzedaken laten leggen. Op dat moment was er nog ruimte op het net omterug te leveren. Maar die bleek al gevuld toen de panelen er eenmaallagen. Ik had erbij de investering overigens rekening mee gehouden dat ik geen stroomterug zou kunnen leveren van mijn zonnepanelen. Het was toch al interessant genoeg om tedoen.”
'Ik heb geen idee hoeveel stroombelasting mijn apparatuur oplevert'
Otten heeft de ski's even gelaten voorwat ze waren. Eerst het bedrijf uit de problemen halen. Direct bijthuiskomst van vakantie heeft hij zich vastgebeten in de materie.,,Het blijkt,” legt Otten uit, ,,dat je het stroomnet ook kuntbelasten als je met zonnepanelen stroom teruglevert. En hier inNoord-Holland is het stroomnet al zwaar overbelast. In de provinciehebben zo'n 2.000 ondernemers daar nu wel acute problemen door. Eenrestauranthouder uit Bergen vertelde me dat hij precies dezelfde brief heeft ontvangen. Hij was net van het gas af, maar moet weer terug omzijn bedrijf te laten draaien.”
,,We weten niet wanneer we onze piekbelasting bereiken," vervolgt Otten. ,,Er gaat geen signaal af. Sterker nog: ik heb geen idee hoeveel stroombelasting mijn apparatuur eigenlijk oplevert." Het maakt het voor hem als ondernemer moeilijk de complexe energiepuzzel die zijn bedrijf is te leggen. Otten pleit ervoor dat er meer coaching komt voor ondernemers zoals hij. ,,Het zou enorm helpen als netbeheerders daar hulp bij bieden."
Geen voorstander van salderen
Dat het salderen, het terugleveren van stroom in ruil voor korting op de stroomrekening, nu ter discussie staat is alleen maar goed, vindt Otten. ,,Ik ben geen voorstander van saldering. Het jaagt de vraag naar zonnepanelen alleen maar op. Nog meer ondernemers van het gas af. Nog meer zonnepaneelvelden. Het klinkt leuk en duurzaam, maar het stroomnet is er blijkbaar niet klaar voor. Alsof er teveel auto's op te smalle wegen rijden. Ik heb een aanvraag gedaan voor extra stroomcapaciteit. Maar het duurt nog wel een jaar of vijf voor het stroomnet is versterkt. Dus moeten we nu iets anders bedenken.”
Ook andere bedrijfsprocessen staan nu op de tocht
Veeleer moet het subsidiegeld dat nu in de aanschaf van zonnepanelen wordt gestoken worden gebruikt om de opslag van elektriciteit mogelijk te maken, meent Otten. Ook netbeheerder Liander pleit daar al langere tijd voor. Omdat het versterken van het stroomnet nog een aantal jaren op zich laat wachten, hoopt Liander dat de overheid met een nieuwe subsidie komt voor thuisbatterijen. Op die manier slaan ondernemers en huishoudens hun eigen zonnestroom op zonder dat dit op het net komt.
De plannen die Otten had om zijnbakkerijen verder te verduurzamen heeft hij daarom tijdelijk in de ijskastgelegd. Dat heeft wel invloed op zijn bedrijfsvoering. ,,Duurzaamheidis niet de enige uitdaging die we tegenkomen als bakker. Er is bijnageen personeel te vinden dat nog 's nachts brood wil bakken. Metspeciale rijsmachines kunnen we het proces van de nacht naar de dagverplaatsen, maar dat levert weer extra piekbelasting op.” Als erdan een storing komt, wordt de schade op de ondernemer verhaald. ,,Endaar zit ik natuurlijk niet op te wachten.”
Salderingsregeling
In de Tweede Kamer wordt gedebatteerd over de afschaffing van de saldering van stroom opgewekt door zonnepanelen. De salderingsregeling houdt in dat huishoudens en bedrijven die met zonnepanelen stroom die zij opwekken als de zon volop schijnt, terugleveren aan het net en wegstrepen tegen stroom die zij afnemen wanneer de zon niet of nauwelijks schijnt, en de stroom meestal duurder is. Het kabinet wil de saldering afbouwen in de periode 2025-2030 maar de Tweede Kamer is kritisch over de plannen. BBB, BVNL en JA21 vinden dat huishoudens en ondernemers die geïnvesteerd hebben in zonnepanelen, nu door de overheid ‘belazerd’ worden, omdat zij minder rendement ontvangen dan hen enkele jaren geleden is voorgespiegeld.
Lees ook: Intussen 1600 installateurs: twee miljoen huizen hebben nu zonnepanelen op het dak