Nieuws Actueel

Enige echte bakker in 'dorp' stopt

Het laatste brood heeft hij inmiddels de oven ingeschoven, schrijft het AD. Bert Kersten, de enige bakker in Kralingseveer, gaat na 37 jaar met pensioen.

Suzanne Eijgenraam 8 augustus 2016

Kerstens

Hij was de enige bakker in het 'dorp' dat officieel bij Rotterdam hoort, maar ligt ingeklemd tussen Capelse wijken. Ook was Kersten (60) een van de laatste ambachtelijke bakkers in Rotterdam. Alles maakte hij zelf in zijn bakkerij aan huis, waar hij dagelijks om vijf uur 's morgens begon.

Afgelopen zaterdag was de zaak voor het laatst open. De bakker gaat met pensioen. Waar mensen uit Kralingseveer en wijde omgeving dan nu hun brood moeten halen? ,,Ze kunnen het zelf gaan bakken'', oppert Kersten. ,,Dat ga ik zelf ook doen.''

Samen met zijn vrouw Liesbeth streek Kersten, die uit een echte bakkersfamilie komt, in 1979 neer aan de Zebrastraat in Kralingseveer, een dorp waar hij nog nooit van gehoord had. In een vakblad had hij gelezen dat de bakkerij van Cor van der Sluijs, die sinds 1934 in het dorp zat, te koop stond. ,,Ik was toen nog in loondienst en wilde een zaak voor mezelf.''

Al die jaren stond hij in de bakkerij, waar ook talloze kinderfeestjes plaatsvonden. Liesbeth verkocht de producten in de winkel. Daar introduceerden ze ook het banket in Kralingseveer, dat direct gretig aftrek vond. ,,De eerste keer dat ik koekjes bakte, waren ze nog diezelfde dag allemaal uitverkocht.''

Nu is het mooi geweest. Niet omdat de zaken slecht gaan, want het tegenovergestelde is het geval. Nee, Kersten wil meer tijd hebben voor andere dingen. Naar een museum gaan bijvoorbeeld, vrijwilligerswerk, maar ook beeldhouwen met hout.

Kwetsbaar

Dat laatste is een vak dat hij de afgelopen jaren al leerde en uitoefende. Niet alleen omdat hij het beroep van bakker alleen te kwetsbaar vond, maar ook omdat hij het belangrijk vond om zijn horizon te verbreden. ,,Van beeldhouwen leer je kijken met andere ogen.''

Zodra het bakken erop zat, ging hij - na een middagdutje - verder met beeldhouwen. In de schuur, maar ook in de bakkerij. ,,Ik zorgde er wel voor dat er geen hout in de producten kwam'', zegt hij met een lach. Een vreemde combinatie? Hij vindt van niet. ,,Het is allebei vormgeven. Alleen brood wordt opgegeten.''

De bakkerij wordt nu ontmanteld, zodat hij meer ruimte heeft om te beeldhouwen. De winkel wordt een atelier van modeontwerpster Ruth Elderhorst, ook uit Kralingseveer.

Kersten gaat genieten van meer vrijheid. ,,Het bakkersvak is echt een discipline, waar ik mijn hele leven op afgestemd had. Maar als ik mocht kiezen, zou ik het direct weer doen.''