Nieuws Actueel

Enschede krijgt binnenkort een Van der Valk; een rondleiding

Hoe bouw je een hotel? En vooral: waarom? Paul van der Valk en zijn vrouw Hedwig geven een rondleiding aan journalist Marjon Kok van de Twentse Courant Tubantia. Het hotel aan de Zuiderval in Enschede ontvangt over een week of tien hun eerste gasten.

Marjon Kok | Foto's: Annina Romita 25 april 2016

Van der valk enschede rondleiding annina romita

De entree is een vlakte van beton, alleen te bereiken via zand, kiezel en regenplassen. Voor de ingang van het hotel staat een grote vrachtwagen. Daarachter helpt Paul van der Valk met het inladen van verpakkingsmateriaal. Hij schudt de hand, zegt kordaat 'kom mee' en beent door een doolhof van lege zalen en keukens waar het roestvrij staal door plastic wordt beschermd, naar een ruimte met een tafel, en koffie - nu nog in wegwerpbekertjes.

Duurzaam Intussen vertelt hij dat ze 'alles, alles, alles' scheiden. ,,Plastic, karton, papier, bedenk het maar. We werken duurzaam." Hij klopt op het raam dat uitzicht biedt op de Zuiderval. ,,Tripple-glas." Vertelt intussen dat de afzuiging van de keukens het gebouw zal verwarmen. ,,We halen het vet eruit en pompen de warmte terug in het systeem." De koelcellen zijn relatief klein, zegt hij. ,,We kopen dagvers. Willen zo min mogelijk weggooien. Dus anders dan vroeger hoeven we niet veel op voorraad te houden."

Later tijdens de rondleiding zal hij op de twaalfde verdieping laten zien hoe groen Enschede eigenlijk is. ,,Het zal je verbazen", belooft hij. ,,En het uitzicht is fenomenaal."

>>>Lees verder onder de foto

Derde hotel in oosten Over een week of tien opent Paul van der Valk (53) zijn derde hotel in het oosten van Nederland. Na Hengelo en Zwolle krijgt Enschede zijn eigen Van der Valk. Daarna is Deventer aan de beurt. ,,Ik ontwikkel, bouw en exploiteer." Hij is directeur van vier grote hotels. ,,Personeel, de voedsel- en warenautoriteit, brandveiligheid; ik moet alles weten, ben overal voor verantwoordelijk. Het is veel", herhaalt hij. ,,Veel maar mooi. Ik wil iets neerzetten wat er over veertig jaar nog staat."

Het is niet eenvoudig om een afspraak te maken met Paul van der Valk. Zijn dagen zijn goed gevuld. Hij is druk. En, eerlijk is eerlijk, hij heeft de publiciteit niet nodig. ,,Van der Valk heeft honderd procent naamsbekendheid." Als hij iets wil promoten, doet hij dat liever ludiek. Zoals laatst, toen Van der Valk Enschede 'proefslapers' zocht. Het liep - via Facebook - storm. ,,Een mooie actie", vindt hij. ,,Waardevol ook. De mensen die hier komen zullen kritisch zijn. Daar kunnen we ons voordeel mee doen."

Twente Nu de afspraak er is, neemt hij alle tijd. Straks zal ook zijn vrouw Hedwig - zij is verantwoordelijk voor de inrichting -aanschuiven, zegt hij. ,,Zij is een echte Tukker. Komt uit Volthe, weet je waar dat ligt? Ze komt van de boerderij." Valken, zegt hij, komen ook van de boer. Zelf is hij geboren in Voorschoten, in het hotel waar zijn overgrootvader is begonnen. ,,Maar ik woon al 23 jaar in Twente."

Regionaal Eind juni moet het klaar zijn. ,,Het mag ook een week later. We beginnen goed, daar gaat het om." Het is nu nog niet voor te stellen dat de ruimtes waar je het stof proeft, binnenkort af zijn. ,,Maar het gaat snel." 85 man heeft hij dezer dagen aan het werk. ,,Lammerink uit Ootmarsum doet de electriciteit. Rutjes uit Rijssen het tegelwerk, Coulisse uit Enter alle raamdecoratie, het interieur is van Nijboer uit Mariënheem en de aannemer, Dura Vermeer, komt uit Hengelo. Regionaal, ja."

Waarom hij daarvoor kiest? Paul van der Valk herhaalt de vraag, om vervolgens aan te vullen: ,,Die Chinees kom ik nooit meer tegen. Dat is mijn werkelijke reden. Bedrijven uit de buurt zijn trots op wat ze neerzetten. Bovendien: het zijn mijn toekomstige klanten. Ze zullen hun familie meenemen als ze hier eten of slapen."

>>>Lees verder onder de foto

Groei Als het goed gaat met de regio, gaat het goed met zijn hotels, zegt hij. En het gáát goed met Van der Valk. ,,Twente blijft nog een beetje achter." Daarom, zegt hij in één adem, is hij voorstander van de dubbelstad. ,,Ik ben ook voorstander van het verbreden van de A1, het omleggen van het spoor en een vliegveld. Men houdt het hier graag bij het oude. Maar ik zeg: zorg dat je een pot honing bent. Zorg dat je bij de acht grootste steden hoort. Ik ben vóór groei!"

Een vliegveld in Münster? ,,Nee, hier! Kijk eens naar Eindhoven. Daar zeggen ze ook niet: Schiphol is voldoende. En zie eens wat het met de economie heeft gedaan." Van der Valk opent in Eindhoven binnenkort een tweede hotel.

Twente mist de boot, zegt hij stellig. Waarom dan toch een hotel in Enschede? ,,Simpel. Elke grote stad heeft recht op een Van der Valk." En als een gemeente zijn best doet, krijgt ie er twee.

Crisis Een hotel in Enschede. In 2010 hakte hij de knoop door. ,,Toen ging het slecht met de economie. We gebruiken de crisis om te investeren en in goede tijden zijn we zuinig op de centen. In slechte tijden moet je het geld uitgeven. Dat is mijn filosofie. De bouw is dan iets minder duur. We wilden een zichtlocatie, aan de snelweg. Goed te bereiken, voldoende parkeerplaatsen. In slechte tijden is het makkelijker om met een gemeente om tafel te gaan. Wat een vertrouwen, zeg jij? Na een dal komt een piek, hoe dan ook. En nieuw wint het altijd van oud. Van der Valk bestaat al 153 jaar. Mijn inzet is dat we er over 153 jaar nog zijn."

Nieuwe generatie Beheren, uitbreiden, bewaren voor de toekomst en doorgeven aan de jongere generatie. Hij knipoogt naar Hedwig, inmiddels ook aangeschoven. Samen hebben ze vijf kinderen. De oudste dochter, Fleur, zal 'Enschede' gaan managen, samen met haar neef Nick, beiden 25.

Paul van der Valk gebaart om zich heen. ,,We zijn wel klaar, denk ik. Toch, Hedwig? Beetje gordijnen ophangen nog." Klaar, klaar..., moppert zij vrolijk. "Redelijk klaar. De keuken is er al, het restaurant krijgt de plafonds, alles is besteld en er zijn veel mensen aan het werk. Op het laatst gaat het snel. Kom, we gaan naar boven. Zal je zien dat veel al af is."