Nieuws Actueel

Erve Deperman: luxe logeren onder de houten balken in Reutum

Over elk detail is nagedacht bij Erve Deperman in Reutum. De oude boerderij is nu een luxe bed and breakfast. Ontstaan uit de passie van eigenaresse Joke Aarnink, meldt Tubantia. Gasten komen uit het hele land en zijn van alle leeftijden. De B&B wordt gecombineerd met een melkveebedrijf, bij Erve Deperman staan de pinken.

KELLY ADAMS 15 augustus 2017

Erve deperman hotel reutum

De regen slaat hard tegen de hoge dakramen van de boerderijkamer. Het is nog vroeg, een uur of 5 in de ochtend. Maar het is bijzonder wakker worden onder grote houten balken van de blauwe kamer van Erve Deperman. Nog geen 20 kilometer van huis, maar het voelt als een vakantiebestemming ver weg. Afgezien van de harde regen is het er heerlijk stil.

Lees ook: Secret Garden is beste bed and breakfast van Nederland

Droom

We hebben de nacht doorgebracht in Erve Deperman, een bed and breakfast in een prachtig gerestaureerde boerderij in het buitengebied van Reutum. Bijna acht jaar geleden kwamen Joke en Jeroen Aarnink er terecht. Voor Joke was het al jaren een droom om een bed and breakfast te beginnen. Dus ze hebben de kans gegrepen en het rijksmonument in drie jaar tijd helemaal verbouwd.

Passie

Als je door de glazen deuren het oude deel van Erve Deperman binnenkomt, voel en zie je gelijk dat dit uit passie is ontstaan. De houten gebinten geven de sfeer van de oude boerderij weer, op tafel staat een veldboeket bloemen, geplukt in eigen tuin. In de zithoek zelfgemaakte banken met kleurige kussens en bekleding.

Eigen kleurthema

Op de eerste verdieping van de potstal heeft Joke vier kamers gemaakt, met elk hun eigen kleurenthema. Op de begane grond is nog een rolstoeltoegankelijke kamer. Wij zijn op dit moment de enige gasten, en mogen kiezen welke kamer we willen. Het wordt de blauwe kamer.

Brandweerknoppen

Ook hier is de inrichting tot in detail verzorgd. Zelfs de elektrische vliegenmepper is blauw. Het bed is opgemaakt met wit beddengoed, op het voeteneind ligt een zelfgemaakte sprei van oude spijkerbroeken. De badkamer is comfortabel met een grote moderne stortdouche, maar om in de nostalgische sfeer te blijven zijn er koperen leidingen gebruikt en oude brandweerknoppen om de douche te bedienen.

Appelkoek

We zijn hartelijk ontvangen in de gemeenschappelijke ruimte in de oude deel. Waar vroeger de dieren stonden, is nu een grote ruimte met een lange tafel, een zithoek en keuken die door alle gasten gebruikt mag worden. De appelkoek staat klaar, net als een kop thee en glas fris. Als we onze spullen in de kamer hebben gezet, verkennen we de omgeving. De stal is leeg, de koeien lopen in de wei. Bij Erve Deperman staan pinken, dat zijn koeien tussen de 4 maanden en 2 jaar oud. Als ze hun eerste kalf krijgen, gaan ze naar het melkveebedrijf iets verderop, dat Jeroen Aarnink samen met zijn broer runt.

Ria's eetcafé

We kunnen zelf wat koken in de keuken, maar als we dan toch een nachtje weg zijn dan ook maar lekker uit eten. We gaan een hapje eten bij Ria's eetcafé in Mander en daarna nog een avondwandeling maken rond de Molen van Bels. Vervolgens via Vasse weer terug naar onze slaapplek.

Draadloos kastje

Bij Erve Deperman wacht een rustige avond. Het is nog lekker weer, dus we willen de dakramen even open zetten. Ze zitten veel te hoog om zelf bij te kunnen, maar daarvoor is een slimme oplossing bedacht. Met een draadloos kastje bedien je de ramen op afstand. Je kunt er de gordijnen mee open en dicht doen en ook het raam kun je ermee openen.

Werkplek

Na een goede nachtrust, ietwat kort door de harde regen, wacht ons een heerlijk ontbijtje. Met allerlei streekproducten zoals verse appelsap, appelbrood en een kakelvers eitje van de eigen kippen. Joke Aarnink schuift nog even bij ons aan. Ze heeft haar werkplek letterlijk in huis, de gemeenschappelijke ruimte wordt met een grote schuifdeur gescheiden van haar woonhuis. Zo heeft ze werk en privé dicht bij elkaar. "Het is mijn hobby en passie, dus ik doe het heel graag." Ze wil mensen laten meegenieten van wat ze op hun erf hebben. Dat is zeker gelukt.

Rijksmonument

Erve Deperman is een monumentale boerderij, een rijksmonument. Al in 1475 wordt het erf genoemd in het Schattingsregister. Joke en Jeroen Aarnink zijn er bijna acht jaar geleden terechtgekomen. Ze hebben de boerderij helemaal verbouwd. In het voorste gedeelte hebben ze hun woonhuis en van het andere gedeelte hebben ze een bed and breakfast gemaakt. In totaal zijn er 21 slaapplekken in de boerderij en hooischuur en er is een grote gemeenschappelijke ruimte. De hooischuur is sinds vorig jaar klaar, daar zijn drie eenpersoons- en een tweepersoonskamer. Ze ontvangen er groepen, zoals families, die er een weekend doorbrengen. Ook is er een vergaderruimte en zijn er bijvoorbeeld yoga- of meditatiedagen.

De bed and breakfast is mijn hobby en passie, dus ik doe het heel graag

B&B-eigenaresse Joke Aarnink