Nieuws Actueel

Europa bestormen met duurzaamheid

MARCO BOUMAN 27 januari 2016

Groenestroom1065

"We gaan Europa bestormen!” ‘Aanjager’ Margreet van Gastel spreekt deze dinsdag stoere taal bij de lancering van het Clean Mobility Center op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem. Het centrum gaat kennis bundelen op gebied van duurzame mobiliteit.

Wie vragen heeft over het verduurzamen van auto’s, bussen of trucks, door ze te laten rijden op (groene) stroom of waterstof, kan vanaf 21 april terecht bij het CMC, waar zes in ‘energiestad’ Arnhem en regio gevestigde, internationale bedrijven de krachten bundelen – met steun van overheden en onderwijsinstellingen als Rijn IJssel en HAN. "Het vraagstuk van duurzame mobiliteit is te groot om door één bedrijf te worden opgelost. Het vraagt integrale aanpak”, legt Van Gastel uit.

Ze heeft het dan over een zo duurzaam mogelijk doorgetrokken A15, of een bus die zichzelf al rijdend oplaadt. Een taxibedrijf dat bijvoorbeeld leerlingenvervoer met elektrische voertuigen wil doen, kan voor alle benodigdheden (busjes, laadfaciliteiten, certificering) terecht bij het mobiliteitscentrum in Arnhem. Daar moet alles ‘onder één dak’ te vinden zijn.

Beginnende ondernemers (zogenoemde start-ups) met goede ideeën op gebied van duurzame mobiliteit moeten via het kenniscentrum een boost krijgen. Voor de deelnemende bedrijven moet de samenwerking garanderen dat ze steeds de beschikking hebben over de nieuwste technieken. Op die manier willen laadpalenmaker Allego, aandrijflijnenmaker EL-KW, dienstverleners CGI, DEKRA en DNV GL (voorheen bekend als wereldmerk KEMA) en Industriepark Kleefse Waard een ‘toonaangevend topcentrum’ worden met een ‘regiefunctie in Europa’.

Allego-directeur Anja van Niersen draagt de boodschap al uit in Berlijn. Internationaal actieve partners als Allego en de KEMA-nazaten moeten de springplank naar het buitenland (lees: Europa) vormen voor op dit moment wat meer regionaal georiënteerde bedrijven. Ook een samenwerking met de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen moet dat ‘vliegwiel-effect’ hebben. De deelnemende bedrijven dragen niet zozeer geld bij, maar vooral mensen en faciliteiten. Het CMC, met oud-minister van Sociale Zaken Willem Vermeend als ambassadeur, wil van start met een begroting van 1 miljoen euro, het doel is 10 miljoen. Uiteindelijk moet het kenniscentrum zichzelf kunnen bedruipen.