Nieuws Actueel

Eventbrite neemt ticketverkoper Ticketscript over

De Amsterdamse online ticketverkoper Ticketscript wordt overgenomen door de Amerikaanse concurrent Eventbrite. Dat hebben beide techbedrijven gisteren bekendgemaakt. Een bedrag is niet genoemd, zo schrijft het AD.

David Bremmer | Foto: ANP 1 februari 2017

Tickets 1065

Met de acquisitie verwerft Eventbrite - de 'Uber' van de tickets - een van de meer succesvolle internetbedrijven van Nederland. Opgericht in 2006 door jeugdvrienden Frans Jonker en Ruben van den Heuvel groeide de start-up uit tot een onderneming die jaarlijks miljoenen kaarten online verkoopt. ,,De ticketbranche was destijds hopeloos conservatief, wij wilden die opschudden'', zegt Jonker. Aanvankelijk richtten de twee zich vooral op events in de elektronische muziekscene, maar al snel kwam de focus op meer terreinen, hoewel muziek de hoofdmoot blijft.

Inmiddels is Ticketscript actief in Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje en België en telt de kaartverkoper honderd medewerkers, van wie de helft werkzaam is op het hoofdkantoor in Amsterdam. Bekendere evenementen waar Ticketscript de kaartverkoop voor doet of deed zijn Awakenings, de European Hockey League, Dutch Design Week en de HISWA.

Logisch

Volgens Hartz ontstond de deal bijna als vanzelf. ,,Er zijn niet zoveel spelers in onze branche die echt schaalgrootte hebben. Dus we volgen elkaar al jaren. Op een gegeven moment ontstond de gedachte: dit zou wel eens een mooie combi kunnen zijn.'' Afgelopen maanden werden de gesprekken serieus, gistermorgen is de deal aan het personeel en aan de buitenwereld bekend gemaakt.

Oprichters Jonker en Van den Heuvel blijven na de overname werkzaam bij de nieuwe combinatie. Jonker wordt algemeen manager voor Europa. ,,Ik blijf hier graag nog jaren bij betrokken'', zeg hij. Het Ticketscripthoofdkantoor aan de Silodam wordt de thuisbasis van de nieuwe combinatie. Het kleine kantoor dat Eventbrite vorig jaar in Amsterdam opende, gaat daarin over.

De deal lijkt een logische: beide bedrijven hebben hetzelfde deeleconomie-dna, stammen uit 2006 en zitten in dezelfde branche. ,,Inmiddels halen we 15 procent van onze omzet uit jullie continent, maar we willen graag dat dat meer wordt'', vertelt Hartz vanuit San Francisco. Een ander voordeel: Ticketscript is met name goed ingevoerd in de muziekscene. ,,Ze hebben daar enorm veel kennis van. Dat is juist een gebied waar wij nu veel in investeren.''

Facebook

Zowel Eventbrite als Ticketscript zijn bedrijven waarmee organisatoren van evenementen via het internet eenvoudig kaarten kunnen verkopen, bijvoorbeeld via Facebook. Een dure intermediair is niet nodig, alles verloopt digitaal. Het soort evenementen loopt uiteen van kookworkshops met vijftien deelnemers tot meerdaagse muziekfestivals waar 100.000 mensen op afkomen, aldus Julia Hartz, directeur van het Amerikaanse bedrijf. Maar waar Eventbrite wereldwijd opereert, is Ticketscript vooral op Europa gericht.

Frans Jonker, ceo en co-oprichter van Ticketscript, is blij met de deal. ,,Eventbrite en zijn platform zijn in onze branche toonaangevend, dankzij hen krijgen we veel meer mogelijkheden om verder te groeien.''

Gecombineerd ontstaat Europa's derde ticketplatform. Samen waren Eventbrite en Ticketscript afgelopen jaar goed voor 35 miljoen verkochte tickets voor bijna een miljoen evenementen. Die vertegenwoordigden een totale waarde van ruim 500 miljoen euro. Hoeveel de twee bedrijven daar zelf aan overhielden, houden zij voor zich.

Naam

Of met de overname ook de naam Ticketscript verdwijnt, is nog onduidelijk. Jonker zegt dat het hem weinig uitmaakt. ,,Voor mij is het geen gevoelige kwestie en gaat het niet om de naam, we moeten doen wat zakelijk het beste is.''

Volgens Evenbrite-ceo Hartz is het geen uitgemaakte zaak. ,,Mijn advies aan ons transitieteam is om dat voorlopig open te laten. We gaan kijken wat het beste werkt. We willen onze klanten in Europa in ieder geval niet in verwarring brengen.''

Gerelateerde artikelen:

'Uber van ticketverkoop' opent kantoor in Amsterdam