Nieuws Actueel

Failliet? Niet te merken in Zeist

Bernie van Unen | Foto: Angeliek de Jonge 4 januari 2016

VD Zeist

V&D is failliet verklaard, maar daar was zaterdag in Zeist niet veel van te merken, meldt het AD. De winkel was gewoon open, het was er 'lekker druk' en de klanten hopen er het beste van. Want het centrum van Zeist zonder V&D?, dat kan niemand zich voorstellen.

Het is een dag zoals alle andere zaterdagen. Klanten zijn op zoek naar koopjes in de schappen en rekken van het V&D-filiaal in Zeist. Aan niets is te merken dat de V&D aan de 2e Hogeweg in Zeist mogelijk de deuren moet sluiten. Zelfs het personeel, dat ontslag boven het hoofd hangt, is uiterst vriendelijk.

In de ochtend is het nog relatief rustig, maar na het middaguur wordt het steeds drukker in het warenhuis. Iedereen kent het verhaal: het V&D-concern is failliet, maar hoopt op een doorstart. De kans is niettemin groot dat de V&D in Zeist dicht moet. De huidige directie denkt dat de helft van de 62 vestigingen open kan blijven. De grote steden zijn het meest kansrijk; de probleemgevallen bevinden zich in de middelgrote plaatsen. "Een doorstart in een grote stad zal gemakkelijker zijn dan in een dorp als Zeist", legt centrummanager Fons Pennings de vinger op de zere plek.

Te laatVoor het echtpaar Zandbergen is de V&D op zaterdag een vast uitje. De twee lopen eerst even over de markt om bij La Place op de bovenste verdieping een kopje koffie met wat lekkers te nuttigen. "Vaste prik", zegt Zandbergen. "We komen hier al zo lang. Het is een leuke winkel om door heen te lopen."

Mevrouw Zandbergen koopt er de legpuzzels, haar onderbroeken en soms een spijkerbroek. "Ik ga dit missen."

Volgens de heer Zandbergen is de V&D niet met de tijd meegegaan. "En nu is het te laat."

HerinneringenVoor André van Beele verdwijnt met de V&D een deel van zijn jeugd. Toen hij nog jong was, hingen hij en zijn vrienden graag rond de V&D. "En af en toe wat drinken bij La Place. Ik heb er veel herinneringen liggen. Dat is straks misschien niet meer. Het is jammer, want het is een verlies voor Zeist. En soms koop ik er nog wat."

Voor mevrouw Van Gelder ligt de Vroom & Dreesman altijd op de route wanneer ze in het centrum van Zeist komt. "En meestal koop ik dan ook wel wat. Ook wanneer ik het niet van plan ben. Maar dat is vrouwen eigen geloof ik. Ik zal de winkel missen. Het is erg jammer. En wat komt er voor terug? Voorlopig niets, denk ik. En aan een gapend leeg gat moet ik ook niet denken."

VoorzichtigHet personeel mag niets zeggen en verwijst voor een reactie naar de bedrijfsleider. Die is voorzichtig met informatie. Hij snapt de interesse, maar wil in deze roerige tijden liever geen commentaar geven.

Bij de V&D in Zeist werken 150 mensen.