Nieuws Actueel

Er gingen in deze eeuw nog nooit zo weinig bedrijven failliet als nu

De economie draait als een zonnetje en dat is terug te zien in de daling van het aantal faillissementen. In de eerste zes maanden van het jaar viel het doek voor 1829 bedrijven, dat is 13 procent minder dan een jaar geleden.

Redactie AD | Foto: ANP 9 augustus 2018

Faillissementen laagste niveau deze eeuw

Vooral in de bouw en de zakelijke dienstverlening lopen de faillissementen flink terug. Niet zo gek, want de bouw beleeft gouden tijden door de sterk groeiende woningmarkt en de wens van consumenten om te verbouwen. In de zakelijke dienstverlening zijn het vooral de uitzendbureaus die de vraag naar personeel zien stijgen.

Alleen in de detailhandel (+4 procent) en de zorg (+15 procent) zijn de geluiden minder positief. In die sectoren gingen de eerste zes maanden van dit jaar juist meer bedrijven failliet. De zorg kampt nog steeds met de nasleep van overheidshervormingen en bezuinigingen van voorgaande jaren. Wat de detailhandel betreft: in die sector verkeren veel winkeliers ondanks stijgende consumentenbestedingen structureel in zwaar weer.

Lees ook: Dit kun je leren van het faillissement van modemerk SuperTrash

Minder sterk

De daling van het aantal faillissementen is overigens minder sterk dan voorgaande jaren. ,,Enerzijds gaan er minder bedrijven failliet vanwege de aanhoudend gunstige economische vooruitzichten. Anderzijds staan bedrijven ook voor structurele uitdagingen, zoals veranderend consumentengedrag, nieuwe technologieën en het ontstaan van nieuwe markten'', verklaart ING-econoom Katinka Jongkind die ontwikkeling.