Nieuws Actueel

Familiebedrijf Schuurbiers: 'Ondernemen doe je samen'

Van de verkoop van potten en pompen, via gas- en waterinstallatie naar keukens en sanitair. Installatiebedrijf Schuurbiers uit Wouw bestaat meer dan honderd jaar en heeft ook veel klanten van over de grens. Het Brabants Dagblad nam een kijkje in de showrooms van het familiebedrijf.

Ben van den Aarssen | Foto: Peter van Trijen 15 juli 2016

Schuurbiers familiebedrijf

Al meer dan honderd jaar is Schuurbiers in Wouw gevestigd. Het begon allemaal met de oom van de opa van de huidige eigenaar Cees Schuurbiers. Hendrik Schuurbiers verkocht aan de Roosendaalsestraat van alles en nog wat, van potten en pannen tot pompen. Het precieze jaartal, dat weet Cees Schuurbiers (58) niet meer. Hij heeft er eerlijk gezegd ook niet zoveel mee, met dat verleden. Van geschiedenis kun je tenslotte niet eten, hoe mooi die ook is.

Passie

Nou vooruit, een kleine terugblik dan. De komst van de eerste waterleiding in Wouw. Het gas dat de moderne tijd dichterbij bracht. Opa Cees en vader Jan zagen als echte ondernemers kansen. Schuurbiers was inmiddels uitgegroeid tot een installatiebedrijf en profiteerde volop van de nieuwe ontwikkelingen.

Vader Jan maakte ook een voorzichtige start met keukens. Voor de als installateur opgeleide Cees Schuurbiers waren keukens als man van de derde generatie meer dan een nevenactiviteit. "Het is een passie, net als badkamers. Tot op de dag van vandaag."

Duitse keukens

Vanaf de overname in 1981 werden dat de speerpunten van het bedrijf. Nog steeds was Schuurbiers op dat moment gevestigd aan de Roosendaalsestraat, in het hart van het dorp. Acht jaar later volgde verhuizing, naar de huidige locatie op het bedrijventerrein de Donken.

De directe aanleiding om te verkassen: de paaltjes die aan weerszijden van de straat geplaatst werden. Leuk voor het historisch aanzicht. Niet handig als je onderneemt en vooruit wil. "We zaten juist op de Duitse keukens. Die grote trailers konden ons niet meer bereiken."

Over de grens

Vanuit de imposante showrooms met keukens, badkamers, sanitair en tegelvloeren kijk je bij Schuurbiers regelrecht de polder in. Samen met echtgenote Marion heeft Cees Schuurbiers het bedrijf gemaakt tot wat het nu is: een specialist in keukens, badkamers, techniek en afbouw, met een verzorgingsgebied tot ver buiten de regio en zelfs over de grens. Vanuit Antwerpen en omgeving weten klanten de weg naar Wouw te vinden. Maar nog steeds is Schuurbiers ook een echt loodgietersbedrijf.

Heel bewust heeft Schuurbiers destijds gekozen voor de huidige vestigingsplek, in het eigen Wouw. Een zichtlocatie was niet aan hem besteed, nog steeds niet. "Vrijwel elke klant komt hier binnen op afspraak en is bij voorbaat serieus geïnteresseerd. Bovendien zijn we goed bereikbaar, zonder files en met volop gratis parkeergelegenheid voor de deur."

Samen

Mond-tot-mond reclame is volgens Schuurbiers nog steeds de beste manier om nieuwe klanten te binden, net als een slimme positionering op internet. Zelf houdt hij zich vooral bezig met inkoop, marketing en sales. Marion doet de boekhouding en, samen met dochter Miranda, de showroom.

Natuurlijk is Schuurbiers trots op wat hij heeft neergezet. Zonder Marion was het nooit gelukt, zegt hij. "Ondernemen doe je samen." Ook voor de medewerkers ligt de lat hoog. "We willen graag de beste zijn. Zonder gemotiveerd personeel lukt dat niet."

Trends

Op de hoogte blijven van de nieuwste trends op het gebied van badkamers en sanitair is belangrijk om de huidige marktpositie te behouden én zo mogelijk te verstevigen. Schuurbiers bezoekt geregeld beurzen in met name Italië en Duitsland. Zijn ervaring: trends beginnen vaak in en rond Milaan, het gebied waar vormgeving lijkt te zijn uitgevonden, om binnen de kortste keren te worden geperfectioneerd in Duitsland.

Om klanten te inspireren beschikt Schuurbiers over een geavanceerd tekenprogramma. Meteen kan het ontwerp van keuken, badkamer of sanitaire ruimte levensecht worden bewonderd. Het zijn allemaal ontwikkelingen die Schuurbiers destijds ook niet kon voorzien. "Ik wilde een mooie zaak, anders zijn dan de anderen, dat stond voor mij vast. Het verlangen naar luxe heeft een hoge vlucht genomen, op een schaal die niemand heeft kunnen voorspellen."