Nieuws Actueel

Familiebedrijf Van Gestel trots op wéér een kampioenspaard

Overal foto's van de winnende hengst Juventus VG en ballonnen. Het huis van Jan en Berta van Gestel is door de kleinkinderen volgeplakt. ,,Dit maken we nooit meer mee'', zeggen Berta en zoon René tegen het Brabants Dagblad.

Ralph Klaassen | Foto: Roy Lazet 6 februari 2017

Hengstenkeuring

Jan heeft het druk met de visite. De hele dag worden ze overspoeld met telefoontjes en bezoek. De gezamenlijke paardenfokkerij van familie Van Gestel brengt voor de vijfde keer een winnend paard voort. Hengst Juventus VG werd donderdag kampioen van de KWPN Stallion Show. Dat is het kampioenschap van de Nederlandse fokkerij-organisatie dat de afgelopen dagen in de Brabanthallen in Den Bosch plaatsvond. "We zijn echt helemaal overdonderd", zegt Berta. "Het lijkt wel of we het niet echt hebben meegemaakt. Van het moment dat we naar beneden werden geroepen en daar een staande ovatie kregen, weet ik niet zoveel meer."

Het exterieur

Dat de familie Van Gestel verstand van paarden heeft, is wel duidelijk. De enorme paardenstamboom waarover aan de keukentafel wordt gesproken, is voor een leek niet bij te houden. De kampioenspaarden zijn allemaal nakomelingen van merrie Ozella. Zij werd 21 jaar geleden op een veiling gekocht. "Een goed paard zoek je uit op de bouw", vertelt Berta. ,,Wij noemen dat het exterieur van het paard. Dat is belangrijk omdat het invloed heeft op hoe het paard draaft en stapt. Bij een springpaard is het galopperen ontzettend belangrijk. Het paard moet natuurlijk wel vaart kunnen maken om mooi over de balken heen te gaan."

Kampioenen

Merrie Duzella - kleindochter van Ozella - werd Brabants en Nederlands kampioen. Kannan, die boven aan de wereldranglijst van springpaarden staat, werd met haar gekruist. De twee toppaarden werden gematcht: en zo werd de nieuwe kampioen Juventus geboren. ,,Natuurlijk zijn beide ouders erg goede paarden, maar dat betekent niet meteen dat het nageslacht ook een winnaar is. Het geeft geen zekerheid", zegt René.

Hoewel de zin 'dit maken we nooit meer mee' al vaker door het familiebedrijf klonk, blijft er hoop op het voortbrengen van nog meer kampioenen. Voor nu is het voor de familie genieten van de zege.

Gerelateerde artikelen Innovatieve Losserse boer met alleen maar paardenVerpleger gooit roer om en wordt hoefsmitStal Rijken fokt toppaardenPaarden laten kassa's rinkelen in Valkenswaard