Nieuws Familiebedrijf
Ambachtelijke bakker met uitsterven bedreigd? Niet als het aan deze jonge broers ligt
Ze willen van hun bakkerij de duurzaamste bakkerij van Nederland maken: Wouter (26), Jeroen (24) en Bas Hilvers (22) leggen de lat hoog. Ze hebben met hun ouders afgesproken dat ze het Arnhemse familiebedrijf overnemen en broeden nu al op ambitieuze toekomstplannen.

De gebroeders Hilvers, klaar om de bakkerij de toekomst in te leiden. Van links naar rechts: Wouter (26), Jeroen (24) en Bas (22). Foto: Milan Schellingerhout
,,Ik zou zo’n stap naar de duurzaamste bakkerij van Nederland niet zo gauw alleen kunnen maken”, erkent vader André (54) die dagelijks met zijn zoons in de zaak staat die brood levert tot in de verre omgeving van de Gelderse hoofdstad, van Duiven tot Bemmel en van Oosterbeek tot Rheden.
,,Dankzij de energie van onze jongens kunnen we er samen vol voor gaan.” Een droom die gedegen moet worden voorbereid, zo benadrukken de drie broers en hun ouders.
De keuze van de nieuwe ovens is beslissend voor de grote omslag. Wouter Hilvers zet het in het AD kort op een rij: ,,Waar kies je voor als je van het gas af gaat? Kies je voor elektrisch of ga je over op waterstof? We zijn nu bezig om contacten te leggen met specialisten om een goede keus te kunnen maken en om de kosten van de investeringen die nodig zijn in kaart te brengen.”
''Een winkel verbouwen is niet zo spannend, maar een totaal andere bakkerij opzetten wel''
Bakkersfamilie Hilvers kent veel mensen in Arnhem en omgeving
Bij de keuze voor topprestaties qua duurzaamheid horen ook zonnepanelen, warmte-terugwinning, een bio-vergasinstallatie, energiebesparende koelinstallaties, koelinstallaties op CO2 en een elektrisch wagenpark. De familie verspreidt de boodschap in een brochure met de titel ‘Bouw je mee aan de bakkerij van de toekomst?’
Ze gaan niet over een nacht ijs, zo benadrukt het gezin nogmaals. Moeder Mieke Hilvers (50) wijst erop dat de familie veel mensen kent in Arnhem en omgeving. ,,We omringen ons al vele jaren met goede adviseurs. Mensen die betrokken zijn bij ons familiebedrijf. We zijn in dit proces van grote veranderingen op zoek naar betrokken partners met verstand van zaken.”
Lees ook: Ondernemer Kadir wil 1 miljoen ophalen in 1 miljoen seconden voor eigen halal bakkerij
Op zoek naar een nieuwe vestiging
Bij de partners die hen al helpen horen de in waterstof en andere nieuwe energie gespecialiseerde bedrijven op Industriepark Kleefse Waard, crowdfunders en de gemeente Arnhem.
Bij de omslag naar verduurzaming op het topniveau hoort ook een zoektocht naar een nieuwe vestiging in Arnhem. Dertig jaar huist de bakkerij in een pand aan de Blankenweg op bedrijventerrein Het Broek. De wens is om op dit terrein te blijven. Jeroen: ,,Een winkel verbouwen is niet zo spannend, maar een totaal andere bakkerij opzetten wel.”
De drang naar vernieuwing komt niet uit de lucht vallen. Duurzaamheid staat hoger dan ooit op de agenda na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en de daarna stijgende energiekosten en inflatie. Het was een wake-up call die vraagt om actie voor de toekomst, erkent vader André.
''Wij zien als ondernemers vaak meer kansen en mogelijkheden en richten ons minder op de beperkingen''
Forse investeringen en uitbreiding van aantal winkels
Tegelijkertijd vragen forse investeringen voor verduurzaming om gedegen voorbereiding. Het moet allemaal kloppen, met de juiste subsidies van de overheid en een welwillende houding van de bank. ,,Wij zien als ondernemers vaak meer kansen en mogelijkheden en richten ons minder op de beperkingen”, vervolgt André Hilvers.
Zoon Wouter ziet volop kansen. Hij praat met veel enthousiasme over de opening van nieuwe winkels in de afgelopen tijd: in Oosterbeek, Velp, Bemmel en Huissen. Het totale aantal vestigingen in Arnhem en omgeving is opgelopen tot 17. Ook de aankoop van een chocolaterie was een bijzonder moment. Vader André vindt het geweldig en houdt een oogje in het zeil. ,,Het moet zeker geen ongebreidelde groei worden. Dat betekent een combinatie van gas geven en de rem erop als het nodig is. Want af en toe moet je op de rem staan.”
Twee generaties Hilvers. Van links naar rechts: Wouter, Mieke, Jeroen, André en Bas. Foto: Milan Schellingerhout
Lees ook: Walter is 80 en staat vanwege personeelsgebrek dag en nacht te zwoegen in bakkerij
Delen als sleutelwoord voor het familiebedrijf
Buiten de lijntjes kleuren doen de broers graag. Ze zijn al begonnen met nadenken hoe ze straks de niet alleen het brood maar ook de warmte en energie van hun ovens kunnen delen. Dat delen is een sleutelwoord voor het familiebedrijf. Al bijna twintig jaar levert de Arnhemse bakker brood aan de Voedselbank Arnhem. In Klarendal leveren ze broden aan Villa Klarendal om mensen te helpen die een steuntje in de rug nodig hebben.
'Liever delen dan verspillen', is ook een motto voor de familie. Vorig jaar kwamen vanuit vijftien winkels 85.000 broden en 20.000 gebakjes onverkocht retour naar de bakkerij. Dat leidt tot een zoektocht naar een nieuwe bestemming, zo legt de familie uit. ,,Bijvoorbeeld in samenwerking met 2Good2Go en Koninklijke Burgers Zoo.” Hergebruik is ook mogelijk. ,,Zo gebruiken we broodkruim in onze worstenbroodjes en koekstukjes van gebroken Arnhemse Meisjes in ons unieke suikerbrood.
Lees ook: Bakker bakt 20.000 bolussen per dag, toch sluiten zijn filialen: hoe komt dat?