Nieuws Familiebedrijf

Bevlogen autobouwer Joop Donkervoort doet stap terug

,,Wat telt is de beleving, het plezier, de ontspanning en bovenal de emotie." Het is een uitspraak van Joop Donkervoort (71). Met zijn tekst bewijst de autobouwer van het wereldberoemde merk dat zijn achternaam draagt dat hij nog altijd bijzonder gepassioneerd is. Toch heeft hij als directeur van het bedrijf per 1 januari een stapje teruggezet. ,,Deze stap geeft me eindelijk de ruimte om zowel beginnende als bestaande bedrijven van advies te gaan voorzien."

Van onze redactie 16 januari 2021

Donkervoort joop denis

Joop Donkervoort en zijn zoon Denis. Foto: Donkervoort

Donkervoort richtte het bedrijf op in 1978 en bouwde het uit tot een wereldberoemd sportwagenmerk. ,,Mijn vader heeft hier z’n leven lang aan gewerkt en ongelooflijke en bewonderenswaardige dingen bereikt,” zegt Denis Donkervoort (33), die de dagelijkse leiding van zijn vader heeft overgenomen. ,,Ons Donkervoort-team maar ook onze extended family, de bezitters van een Donkervoort, zullen hem altijd dankbaar zijn voor zijn visie, vasthoudendheid en de overtuiging dat onze auto’s in de eerste plaats een emotioneel product zijn.”

Donkervoort niet achter de geraniums

,,Joops expertise en ervaring gaan gelukkig niet verloren voor Donkervoort. Hij zal altijd een belangrijke rol in het bedrijf blijven spelen. Iedereen die mijn vader kent, weet dat hij niet achter de geraniums zal gaan zitten. Hij blijft zijn expertise met ons delen en daarnaast is hij nu ook beschikbaar voor projecten buiten ons bedrijf.”

,,Technologie is een middel om een doel te bereiken. Daarom is het heel belangrijk, maar het blijft een middel om menselijke emoties te creëren, niet andersom"

Joop Donkervoort, oprichter Donkervoort Automobielen

Joop Donkervoort mag dan 71 zijn, dat weerhoudt hem er niet van plannen voor de toekomst te maken; hij is immers nog fit en gezond. Hij is van plan als een mentor jonge ondernemers te begeleiden en zal ook als consultant bijdragen aan design- en ontwikkelingsprojecten, zowel binnen als buiten Donkervoort Automobielen. Daarbij zal hij zijn expertise blijven delen in de ontwikkeling van nieuwe modellen van Donkervoort, van chassis en ophanging tot de materiaalmix en het design.

Technologie Donkervoort getest in Formule 1

Als initiator en drijvende kracht achter het ultrasterke en innovatieve EX-CORE (de gepatenteerde koolstofvezeltechnologie van Donkervoort) kreeg Joop Donkervoort het al voor elkaar dat deze technologie werd getest door vier Formule 1-teams. Ook in de toekomst zal hij blijven werken aan speciale projecten van EX-CORE.

Na 43 jaar voelt het voor Donkervoort als het juiste moment om terug te treden. ,,Het bedrijf staat er goed voor en het management is in vertrouwde en sterke handen. Dat stelt mij in staat tijd te besteden aan andere zakelijke mogelijkheden en adviesprojecten."

Lees ook: Overal die elektrische Picnic-wagentjes: deze producent werd er groot door

Donkervoort blij met extra tijd

,,Door de jaren heen werd ik vaak om advies gevraagd, zowel door beginnende als bestaande bedrijven. Hoewel ik het erg leuk zou hebben gevonden te helpen, had ik er nooit tijd voor omdat ik uitsluitend op Donkervoort gefocust was. Deze stap geeft me eindelijk de ruimte dat wel te doen. Ik ben dan ook blij nu al gevraagd te zijn om in andere projecten te stappen en ik zie uit naar wat er nog meer op mijn pad komt."

Donkervoort neemt deze stap niet van de ene op de andere dag; het heeft hem dertien jaar gekost om zijn opvolgingsplan te voltooien. Die tijd gebruikte hij om Denis te begeleiden en ook in het vinden en trainen van ervaren, deskundige medewerkers voor de cruciale functies binnen het bedrijf. Managing director Denis Donkervoort is weliswaar sinds 1 januari de eindverantwoordelijke, maar heeft al ruim een decennium de dagelijkse leiding van het bedrijf en is door zijn vader geschoold in elk aspect van de business.

Tekst gaat verder onder de foto.

Expertise van Donkervoort blijft binnenshuis

Naast zijn managementervaring en vaardigheid in het overleven van de pieken en dalen in de auto-industrie heeft Joop een unieke expertise op het gebied van lichtgewichtauto’s bouwen in kleine series en composietconstructies; de zaken die essentieel zijn voor Donkervoort. Die expertise gaat niet verloren voor Donkervoort Automobielen, want Joop Donkervoort treedt toe tot de nieuwe Raad van Advies van het bedrijf.

,,Ik heb altijd een enorme interesse gehad in de techniek, toch was dat niet mijn grootste drijfveer. Technologie is een middel om een doel te bereiken. Het is een middel om menselijke emoties te creëren, niet andersom. Wat telt is de beleving, het plezier, de ontspanning en bovenal de emotie.”

Lees ook: Dit veelgebruikte ‘groene onding’ moet de auto in de stad vervangen, maar doet ‘ie dat ook?

Geen enkele Donkervoort hetzelfde

Sinds Joop Donkervoort het bedrijf in 1978 oprichtte in Tienhoven, zijn er bijna 1.500 Donkervoorts gebouwd. Ze zijn allemaal met de hand gebouwd in nauw overleg met hun eigenaren, waardoor ze allemaal zo gepersonaliseerd zijn dat geen twee Donkervoorts hetzelfde zijn.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.