Nieuws Familiebedrijf

Restaurant Boer Goossens krijgt na 226 jaar kroon op het werk en mag zich hofleverancier noemen

Dat klinkt héél chic hoor! Huub junior Goossens en Cas Goossens mag je aanspreken met de titel: ‘Marchand du roi.’ In gewoon Nederlands is dat ‘koopman des konings.’ Omdat Hotel Café Restaurant Boer Goossens in Den Dungen van onbesproken gedrag is en vorig jaar 225 jaar bestond, is er nu het predicaat ‘Hofleverancier.’

Domien van der Meijden 16 september 2021

Boer Goossens is hofleverancier

Café Restaurant Boer Goossens in Den Dungen mag zich voortaan hofleverancier noemen. Vlnr: Cas, Esther Huub jr, kleinkinderen Lois en Lauren, burgemeester Han Looijen, Huub Goossens Sr. en zijn echtegnote Corrie. Foto: Jan Zandee/ Fotoburo Bolsius

Burgemeester Han Looijen is verguld dat hij familie Goossens mag verrassen met het predicaat Hofleverancier. ,,Voortaan telt ook Den Dungen een Hofleverancier. En wat voor een! Boer Goossens is niet alleen een begrip in Den Dungen, maar in heel Sint-Michielsgestel en ver daarbuiten”, zegt hij tegen het Brabants Dagblad.

Tja, daar is geen woord aan gelogen. Want wie heeft er als toerist niet een keer een nachtje de ogen dichtgedaan in een comfortabel bed in het hotel, of als Dungenaar niet zitten watertanden bij een malse hertenbiefstuk of hazenpeper naar grootmoeders recept? Of hier een bruiloft, partij, een koffietafel na een begrafenis, een 25-jarig jubileum bij de zaak gehad of carnaval gevierd met een lekker 'pilske'?

Lees ook: Zo word je met je bedrijf hofleverancier

Geen spektakel door corona en team behouden

Vorig jaar bestond Boer Goossens 225 jaar. Maar dat kon door corona nauwelijks gevierd worden. ,,We hadden dat toen groots willen vieren. Spectaculair. Nou, spectaculair werd het, maar door corona niet zoals wij bedoeld hadden", zegt Cas Goossens. Huub junior Goossens vult aan: ,,We hebben tijdens corona ons team gelukkig kunnen behouden. We blijven moderniseren. Afgelopen zomer hebben we een nieuwe kok aangenomen, en er staan twee grote verbouwingen op de planning voor 2022.”

Huub junior en Cas Goossens zijn inmiddels de zevende generatie die het hotel, café en restaurant runnen in Den Dungen. Terug in de tijd begon Hubertus Goossens samen met Allegonda op 't Hoog in 1795 de herberg, die al langer in familiebezit was maar verhuurd werd, nu zelf uit te baten. Hubertus en zijn opvolgers hadden ook nevenberoepen zoals bakker en winkelier. Maar ze waren allemaal tapper, bierhuishouder of herbergier.

Herbergier Jan werd ook nog eens boer

Waar de naam ‘Boer’ vandaan komt? Kleinzoon van Hubertus, Jan Goossens, werd in de negentiende eeuw naast herbergier ook boer in Den Dungen. En hij kreeg al snel de bijnaam ‘Boer Goossens.’ Die naam is al die tijd gebleven. In de Tweede Wereldoorlog splitste het bedrijf. Huub Goossens hield het horecabedrijf, zijn broer Piet nam de bakkerij over en verhuisde naar een andere plek in Den Dungen.

"We blijven moderniseren. Er staan twee grote verbouwingen op de planning voor 2022"

Huub junior Goossens van Boer Goossens

Nog drie andere bedrijven met titel Hofleverancier

Sint-Michielsgestel heeft maar drie andere bedrijven die nu deze titel Hofleverancier mogen voeren: Eureka Billard Berlicum, Cooijmans Keurslagerij en Van Doorn’s Bakkerij. Bedrijven in Nederland kunnen zich op twee manieren koninklijk onderscheiden. Grote ondernemingen met een uitmuntende staat van dienst mogen zich koninklijk noemen. Voor het midden- en kleinbedrijf is het predicaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ de kroon op het werk. Er zijn inmiddels bijna zeshonderd bedrijven die Hofleverancier zijn.

Natuurlijk is de klant koning bij deze ondernemers, maar dat wil niet zeggen dat de hofleveranciers de koning ook als klant kunnen hebben. Boer Goossens heeft in het verleden een diner gemaakt voor prinses Christina en ook voor prinses Margriet en Mr. Pieter van Vollenhoven. Volgens de Stichting Hofleveranciers in Nederland staat het predicaat voor ‘bewezen kwaliteit, soliditeit en continuïteit van de onderneming’. Jaarlijks komen er ongeveer 25 hofleveranciers bij.

Lees ook: In deze koninklijke slagerij ligt geen biefstuk of worst in de koelvitrine: alles is maatwerk

Marchand du roi: Koopman des konings

Hofleveranciers waren aanvankelijk middenstanders en ambachtelijke bedrijven die daadwerkelijk aan het hof leverden. Lodewijk Napoleon, in 1806 uitgeroepen tot koning van Holland, introduceerde daarvoor in Nederland het begrip ‘marchand du roi’, oftewel koopman des konings. Koning Willem I maakte daar in 1815 hofleverancier van. Het aanwijzen van hofleveranciers en de ‘koninklijke’ bedrijven diende mede om ‘s lands economie te stimuleren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws