Nieuws Familiebedrijf

Bosschenaren beginnen gloednieuw eetcafé in Emmamolen Nieuwkuijk

Ze vliegen er vol in, willen zeven dagen per week open zijn. Molenaarspaar Van Buul doet na een kwarteeuw een stapje terug en ziet de energie van de nieuwe horeca-uitbaters tevreden aan. Dat meldt het Brabants Dagblad.

Bertjan Kers | Foto's: Beeld Werkt 15 februari 2018

Emmamolen Nieuwkuijk

De Emmamolen in Nieuwkuijk moet vanaf 2 maart een plek zijn waar je elke dag van de week terechtkunt. Lars van de Wiel en Joost van Eijk geven als nieuwe uitbaters van het horecagedeelte van de molen meteen vol gas. "We gaan zeven dagen in de week open."

Verbouwing

Voorlopig staan alleen stof en herrie op het menu van de Emmamolen. De vrienden Van de Wiel en Van Eijk zijn druk bezig met de verbouwing van de begane grond van de molen en de aangrenzende ruimte. Er komt onder meer een nieuwe bar en het restaurant krijgt een lichtere kleur. De grote, rieten stoelen keren niet terug. Nieuw meubilair moet binnen meer bewegingsruimte voor de bediening opleveren.

Lees ook: Gezin blaast molen in Wissenkerke nieuw leven in met familiebedrijf

Kees en Petra van Buul zien het tevreden aan. "Ze moeten het zo inrichten dat het naar hun zin is", zegt de bijna 54-jarige molenaar. Exact vijfentwintig jaar hebben zijn vrouw en hij de zaak gerund, en dat waren tropenjaren in combinatie met het molenaarswerk, de rondleidingen en sinds 2010 ook nog de bakkerij.

"Een jaar geleden vroegen we ons af of we zo nog tien jaar wilden doorgaan. Nee dus. We zochten contact met een makelaar, maar toen meldde mijn neef Lars zich dat hij interesse had. Hij had hier als tiener een paar jaar gewerkt en heeft de afgelopen jaren in de Bossche horeca zijn geld verdiend."

Potentie

De 36-jarige Vlijmenaar, wiens moeder een zus van de molenaar is, stond in Den Bosch in de keuken van onder meer restaurant LUX aan de Korte Putstraat en café-restaurant BUURT, voorheen De Rode Tomaat.

Bosschenaar Joost van Eijk (32) stond in zijn stad achter de bar van cafés als TweeKeerBellen, The Legends Sports Bar en Loenz. Muziekliefhebbers kunnen hem ook kennen als zanger van de Bossche bluesrockband Ten11.

De twee vrienden zien veel potentie in de Nieuwkuijkse Emmamolen, met straks zestig stoelen binnen en honderdtachtig op het terras, gelegen aan populaire fiets- en wandelroutes door het Vlijmens Ven en de Moerputten.

Al het personeel blijft in dienst. "We hebben heel trouwe medewerkers", zegt Petra van Buul trots. "Bij het afsluitende feest vlak voor het begin van de grote verbouwing kwamen alle mensen die hier de afgelopen vijfentwintig jaar hebben gewerkt. Gemiddeld bleven ze hier een jaar of acht, zo bleek."

Laagdrempelig

Tot nu toe was de Emmamolen 's avonds alleen open voor besloten recepties en familiefeesten. Ook daar gaan Van de Wiel en Van Eijk verandering in brengen. De Van Buuls waren vijf dagen in de week open van 10.00 tot 18.00 uur. Dat wordt de week rond van 10.00 tot 22.00 uur.

"We willen er een eetcafé van maken met op de kaart gerechten als een biefstukje en een sateetje. Hoofdgerechten onder de 20 euro, want we willen laagdrempelig zijn."

Verrekkeling

Wat de nieuwe uitbaters zéker op het menu zetten is het brood dat Van Buul bakt met het meel uit de Emmamolen, van graan dat in de buurt wordt verbouwd. "Als dat geen streekproduct is ... Daar hoeven we geen verhaal bij te bedenken."

"Ik kwam erachter dat ik bakken heel leuk vind", zegt Kees van Buul over de hobby die in 2010 uitmondde in het bakhuis naast de molen. Hij en zijn vrouw bakken er broden met plastische namen als Verrekkeling. "We doen veel met spelt. Verrekte lekker", legt Petra van Buul uit.

In het bakhuis krijgen ze hulp van bewoners van het Thomashuis, waar mensen met een verstandelijke beperking wonen.

Van Buul blijft belangstellenden rondleiden door de Emmamolen. Nu ze niet langer het restaurant hoeven te runnen, is daar ook meer tijd voor. "Het was de juiste beslissing om de zaak nu te splitsen. En het is goed dat er een nieuwe wind waait."

We zochten contact met een makelaar, maar toen meldde mijn neef Lars zich

Kees van Buul, molenaar