Nieuws Familiebedrijf
Brasseriehouder Nicolette van Dam begint tv-programma Kitchen Impossible
Een eigen brasserie, drie televisieprogramma's en een gezin. Nicolette van Dam die vanavond begint met Kitchen Impossible, gedijt bij drukte, bericht het AD. Het horecawerk, de passie, de gastvrijheid, ze zou het niet kunnen missen.

Nicolette van Dam (33) gedijt bij drukte. Met broer Sebastiaan bestiert ze Van Dam Brasserie, op een steenworp afstand van haar huis in Amsterdam. Als presentatrice doet ze momenteel bijkans drie programma's tegelijk: VT wonen: verbouwen of verhuizen is al even te zien op Net 5, Kitchen Impossible begint vanavond en ook de opnames van Veel Liefs uit Nederland zijn begonnen, een soort Boer Zoekt Vrouw maar dan voor expats. Tel daarbij op het ambassadeurschap van zowel de Postcodeloterij als Unicef.
Lees ook: Zo komt zanger en zakenman Jan Smit aan zijn miljoenen
Middenstandsgezin
Van Dam komt uit een echt middenstandsgezin. "Keihard werken.", zei ze daarover in een eerder interview. "Mijn vader was slager, dus dat was vroeg opstaan, lange dagen. Met een eigen zaak moet je alles zelf doen, dus wij zaten op zondagmiddag mee te helpen met geld tellen. Papa deed thuis de boekhouding en dan gingen wij hem gewoon helpen, dat vonden we leuk. Nu gaat alles met pasjes, maar vroeger deed je dat met elkaar. Of nieuwe dingen bedenken voor de slagerij, dat deden we als gezin."
Familiezaak
Van Dam - moeder van Lola (5) en Kiki (3) - ontfermt zich graag over anderen. Die eigenschap keert duidelijk terug in haar werk in de brasserie, de andere familiezaak, die door haar vader en moeder is opgestart. ,,Ik wil het de mensen naar hun zin maken, een leuke avond bezorgen. Sta het liefst in de bediening. Loop rond, stuur aan, neem bestellingen op, loop bordjes uit. Echt, ja! Geloof je me niet? Ik zeg nooit iets voor de bühne", zegt Van Dam, die en passant ook de tijd neemt om op de foto te gaan met klanten. ,,Geen enkel punt."
Adrenaline
Ze wordt gedreven door adrenaline. ,,Had ik vroeger al toen ik mijn ouders hielp. Met z'n allen rennen door de zaak. Soort van presteren, ja. Ik zie ook van alles. Hoe iets uitgeserveerd wordt, wat er allang klaarstaat, aan welke tafel ze lang zitten te wachten, hoe mensen reageren op eten. Daarom eet ik in de Brasserie altijd met mijn rug naar de zaak, haha."
Gastvrijheid
Het horecawerk, de passie, de gastvrijheid, ze zou het niet kunnen missen, maar haar televisiewerk evenmin. ,,Vraag me niet een keuze te maken tussen die twee. Het hóeft ook niet. Alles gaat in overeenstemming met mijn broer, al houden we altijd contact en zit ik een whatsappgroep met de managers."
Kitchen Impossible
Vanavond start ze met Kitchen Impossible. ,,De keuken, daar ben ik altijd geweest, keek mee met mijn moeder. Dáár gebeurt het toch? Waar staat iedereen altijd op feestjes? Ik zie het met vtwonen nu ook. Niet voor niets wil iedereen een grotere leefkeuken."
Horecaondernemer
Presentatrice, ambassadeur, horecaondernemer, echtgenote, moeder. De vraag of het soms niet allemaal te veel is, lacht Nicolette van Dam zeker niet weg. ,,Ik krijg hier energie van. Een burn-out, ik ben er niet bang voor, maar ik ben me er wel bewust van dat ik voorzichtig moet zijn. Ik heb zelf een vertraagde schildklier. Daardoor word ik sowieso wel eens teruggefloten door mijn lijf. Ik las rustmomenten in en we kiezen in kindervakantie bewust voor het buitenland, want daar kan ik niet even naar de zaak. En ben ik er 24/7 voor mijn gezin."
Kitchen Impossible, NET 5, 20.30 uur
Ik wil het de mensen naar hun zin maken, een leuke avond bezorgen. Sta het liefst in de bediening