Nieuws Familiebedrijf

Na 100 jaar een nieuwe start voor Tilburgs familiebedrijf

'Ik ben trots en heel blij dat ik met het bedrijf de honderd jaar heb mogen halen. Op het hoogtepunt van de crisis heb ik me wel afgevraagd of ik dat zou redden", vertelt Geert Simons (56), die de zaak in 1992 van zijn vader overnam. ,,De honderd jaar gaan we halen", was de belofte aan pa destijds, zo staat in het Brabants Dagblad.

STAN SCHRIJEN | Foto: Marie-Therese Kierkels 4 juli 2017

Geert Simons Tilburg Piano

Zijn vader overleed in 2008. "Helaas mag hij het niet meemaken". De mijlpaal zette Simons ook aan het denken. ,,Ik had me al langer gerealiseerd dat ik stappen moest nemen. Het bedrijf in een andere vorm moest gieten."

Ervaringen uitwisselen

De pianohandelaar volgde ook een cursus. ,,In het begin was ik sceptisch, maar het heeft me veel gebracht door met andere bedrijven ervaringen uit te wisselen. We zaten daar met onder meer een bakker, accountant en boomkweker. In acht weken heb ik zo anders leren denken. Ik ben daar heel enthousiast van geworden, heb er veel energie van gekregen en heb een nieuwe start durven maken."

Want Simons gaat zich voortaan in plaats van op de verkoop richten op het stemmen, onderhouden en repareren van piano's. ,,Een nieuwe start. Jos W. Simons blijft bestaan, we zitten straks alleen in de Kraaivenstraat in plaats van de Goirkestraat. Het is hier wel een markant punt. Ik denk dat bijna elke Tilburger Simons op de Goirkestraat kent. Het is een begrip."

Back to basic

,,Mijn opa is de zaak begonnen met piano's stemmen en repareren. Ik ga daar mee verder. De toptijden in de jaren zestig en zeventig en nu back to basic. Het echte vakwerk, wat we er overigens altijd naast zijn blijven doen. De verkoop was de afgelopen jaren stukken minder. Omdat we een luxeartikel verkopen, merken we het als eerste als het economisch minder gaat. Ik kan in een week vijf piano's verkopen, maar het kan ook drie weken stil zijn. Maar ik heb me nooit op aantallen gefocust."

Lees ook: Bedrijfsopvolging kent ook een zachte kant

Keuze maken

De beslissing om voortaan als reparatiefirma verder te gaan was dan ook niet uit nood geboren. ,,Ik moest een keuze maken. Ik ben alleen in de zaak en kan me niet in drieën delen om te verkopen en te stemmen en repareren. En wat is een mooiere gelegenheid om het te doen dan bij de mijlpaal van het honderdjarig bestaan?" Dus moet de zaak leeg en is er uitverkoop: alle piano's voor de helft van het geld de deur uit. ,,Het móet weg", zegt Simons met nadruk.

Geheim van de pianostemmer

Maar wat is nu het geheim van een goede pianostemmer? ,,Je probeert altijd te zorgen dat de instrumenten op de goede toonhoogte staan. Aan stempennen draaien kan iedereen, maar dat die stemming ook blijft bij het spelen van bijvoorbeeld fortissimo is een kwestie van ervaring. Stemapparaten zijn een goede basis, de rest gaat bij mij op het gehoor."

Persoonlijke touch

Simons kwam tijdens zijn loopbaan in aanraking met Duitse topmerken als Schimmel, Ibach en Grotrian Steinweg en ging op tournee met schlagermuzikant Udo Jürgens. ,,Alles bij elkaar heb ik bijna veertig jaar ervaring. Het is mijn stemming, mijn persoonlijke touch, de kleur en karakter die je aan een piano meegeeft. Er zijn ook mensen die mijn stemming niet mooi vinden, dat kan. Je kunt het niet iedereen naar de zin maken. Klank is ontzettend persoonlijk."

Het heeft me veel gebracht door met andere bedrijven ervaringen uit te wisselen