Nieuws Familiebedrijf
Familiebedrijf Neptunus: 65 miljoen omzet met tenten en demontabele gebouwen
Neptunus, het familiebedrijf van Dorrie, Antoine en Betty Eilers bestaat dit jaar tachtig jaar. En dat is nog maar het begin. Hun oudste kinderen lopen zich al warm. 'Mijn zus, mijn broer en ik hebben er samen acht', zegt Dorrie Eilers (47).

Het in Kessel gevestigde Neptunus is gespecialiseerd in tenten voor grootschalige evenementen en demontabele gebouwen. Bij het bedrijf, dat ook vestigingen heeft in Engeland, Duitsland, België, Frankrijk, Oostenrijk en Polen, werken zo'n drie honderd mensen. Het heeft een omzet van bijna 65 miljoen euro, en is al decennia lang winstgevend. ,,We leveren tenten voor shows van Louis Vuitton in het Louvre en dance-events als Tomorrowland. En we zijn preferred supplier van Buckingham Palace'', vertelt Eilers trots.
Lees ook: Opvolging familiebedrijf in de praktijk
Zelf investeren
,,Sinds 2000 werken we ook op een geheel andere markt, die van demontabele gebouwen. We bouwen bijvoorbeeld showrooms voor autodealers of tijdelijke sporthallen.'
Diversificatie
Die diversificatie heeft zijn vruchten afgeworpen. Tijdens de crisis kreeg de evenementenmarkt het flink voor de kiezen, maar daar heeft Neptunus niets gemerkt. De markt voor tijdelijke gebouwen heeft de tegenvallers daar geruimschoots compenseerd. Omdat we zelf alle aandelen bezitten, kunnen we onze eigen koers varen en investeren als wíj dat nodig vinden. Innovatie is onze kracht. Het ontwikkelen van demontabele gebouwen kost gewoon veel geld. De afgelopen jaren bedroeg onze investeringsbegroting zo'n tien miljoen euro. Daardoor bleven we onze concurrenten voor.''
Familiestatuut
Het is geen toeval dat de aandelen van Neptunus in handen van hun drieën zijn. ,,Onze vader heeft de aandelen destijds van zíjn vader overgenomen omdat hij zijn eigen koers wilde varen. En híj heeft ze twintig jaar geleden al aan ons overgedragen, aanvankelijk zonder de zeggenschap overigens'', lacht Eilers.
De twee oudste kinderen kregen afgelopen zomer twee tenten voor de verhuur tot hun beschikking, een heftruck en een trailer. Een soort vakantiewerk. ,,Zo kunnen ze ontdekken of ze het leuk vinden, of ze goed met klanten overweg kunnen, en of ze kunnen samenwerken', aldus Eilers. ,,Het is nog te vroeg om de aandelen weer aan de volgende generatie over te dragen. Maar mocht het aan de orde zijn: het is al wel vastgelegd in een familiestatuut."