Aangeboden door Tio

Branded Content Familiebedrijf

Familiebedrijf overnemen? Zorg voor de juiste opleiding!

Een familiebedrijf overnemen is een stuk gemakkelijker wanneer je als opvolger de kennis en vaardigheden hebt om de onderneming een generatie verder te tillen. Deels krijgt die opvolger de kennis met de paplepel ingegoten, maar met een gerichte opleiding zet je pas echt een grote stap.

Van onze redactie 7 september 2020

Student merel familiebedrijf overnemen stage

Studeren bij Tio?

Wie meer wil weten over de hbo-opleidingen van Tio, met vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en Hengelo, kan vanzelfsprekend terecht op de website. Meteen meer weten over de hbo-opleiding Commerciële Economie en Ondernemerschap of een open dag bezoeken?

Particulier opleider Tio werkt al ruim vijftig jaar op eigen wijze met studenten die op hbo- of mbo-niveau een toekomst voor zich zien in de toeristische en economische sector, waaronder veel studenten met ondernemende ouders.

,,Onze opleidingen zijn heel praktisch ingericht. Neem Commerciële Economie en Ondernemerschap. Bij Tio geloven wij erin dat de praktijk veel toevoegt. Daarom hebben wij een aantal projecten waarbij studenten meteen een eigen onderneming kunnen oprichten. Inclusief inschrijving bij KvK en waar mogelijk met aandeelhouders. Dat zijn vaak familieleden of vrienden, maar het is wel meteen serieus en daardoor heel leerzaam op een leuke manier", zegt Haitske Moonen, studieadviseur bij Tio.

Compleet studieprogramma

De studenten krijgen tijdens de hbo-opleiding Commerciële Economie en Ondernemerschap alle tools in handen om aan de slag te gaan in de moderne off- en online marketingwereld, van het ontwerpen van een brand tot en met de online in- en verkoop van producten. Ook op internationaal niveau. Tijdens de hbo-opleiding wordt daarom minimaal een buitenlandse stageperiode voorgeschreven. Omdat de wereld nu eenmaal groter is dan alleen Nederland. Overigens: het hele studieprogramma van Commerciële Economie en Ondernemerschap staat uitgebreid beschreven op de website van Tio.

De vierjarige hbo-opleiding is in drie jaar af te ronden voor ambitieuze studenten die dan stage lopen in de zomerperiode. Daarnaast is er vanaf dit jaar een AssiociateDegree (Ad) mogelijk, een tweejarige hbo-opleiding met vakkennis en vaardigheden die je meteen in de praktijk kunt toepassen.

Familiebedrijf overnemen? Eerst opleiden

Alle opleidingen, en zeker de verkorte hbo-opleiding en Ad, zijn extra interessant voor die situaties waar kinderen een familiebedrijf gaan overnemen. Bij zo'n overname - ook bij multinationals bijvoorbeeld - stap je in draaiend proces. Dan kan het moeilijk zijn om een andere weg in te slaan, iets dat soms moet gebeuren om met de tijd mee te gaan. Dan is de juiste kennis onontbeerlijk. ,,Leerlingen uit ondernemersgezinnen krijgen vanuit huis al veel mee, maar goed ondernemerschap vraagt meer. Dat biedt Tio", aldus de studieadviseur.

Dat de opleiding vakmensen opleidt die boven het maaiveld uit te steken, blijkt wel uit de successen van oud-leerlingen. Zoals Mitchell Warmerdam. In een filmpje vertelt hij over zijn onderneming die camera's en displays levert aan sportscholen in binnen- en buitenland. Hiermee kunnen sporters hun oefeningen vanuit verschillende hoeken terugkijken en werken aan de ideale houding. ,,Bijzonder aan Tio is dat er veel ruimte is voor creativiteit en eigen initiatief", aldus Warmerdam, wiens bedrijf ondertussen een plek heeft in de talenten top-50 van het Financieele Dagblad.

E-commerce als project

Het praktijkgerichte hbo-onderwijs is echt een meerwaarde van Tio. ,,De studenten moeten goed samenwerken en echt aan de bak om de producten van hun onderneming te verkopen. Daar hangen wij elk jaar een competitie aan. Wie scoort het beste resultaat? Ook laten wij ze achter de schermen meekijken bij een groot e-commercebedrijf waarna zij een nieuw concept moeten bedenken. Ook hier verdienen studenten een prijs voor het beste idee. Deze competities halen altijd het beste naar boven bij de studenten".

Dat de Tio-opleiding ook buiten de eigen muren hoge ogen gooit, bleek uit de toekenning van het Thuiswinkel e-Academy-certificaat. Dit certificaat kan worden uitgereikt aan instellingen die opleidingen op het gebied van e-business aanbieden. ,,Tio heeft zelfs het bijzondere predicaat ‘excellent’ toegekend gekregen van Thuiswinkel.org. Daarnaast halen onze opleidingen steevast de hoogste scores in de toonaangevende hbo-Keuzegids".

Studeren bij Tio?

Wie meer wil weten over de hbo-opleidingen van Tio, met vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en Hengelo, kan vanzelfsprekend terecht op de website. Meteen meer weten over de hbo-opleiding Commerciële Economie en Ondernemerschap of een open dag bezoeken?