Nieuws Familiebedrijf
Gerrit zoekt opvolger voor zijn miljoenenbedrijf: 'Snap dat mijn kinderen andere ambities hebben'
Nog vijf weken geniet Gerrit Malipaard (59) van het weidse uitzicht vanuit zijn directeurskamer in Maassluis. Eind april zwaait hij af als ceo bij MTS Euro Products, zijn zelf opgebouwde miljoenenbedrijf. Zijn kinderen volgen hem niet op, dus hij is naarstig op zoek naar een opvolger.

Gerrit Malipaard heeft vanuit zijn kantoor een weids uitzicht over het water. Foto: Roel Dijkstra
De Ondernemer Vandaag
Meer ondernemersverhalen, en dan doordeweeks rond lunchtijd in je mailbox? Meld je dan aan gratis aan voor de nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag via deze link.
Voor de hoge raampartij in Malipaard zijn kantoor staat een grote verrekijker opgesteld om de voorbijtrekkende schepen van en naar de Rotterdamse haven te spotten. ,,Daarmee kijk je zó de stuurkamer in, geweldig. Ik ben gek van varen dus ik vind het prachtig om te zien”, glundert hij.
Achter zijn bureau hangt een foto van zijn boot: de gerestaureerde reddingsboot De Dolfijn. ,,In juni vaar ik daarmee naar Engeland en maak ik zo het rondje om Schotland. Dan blijf ik zes of zeven weken weg'', aldus Gerrit Malipaard in het AD.
''Volgend jaar word ik zestig. Je weet niet wat het leven brengt en ik vind het belangrijk van deze nog kwalitatief goede jaren te gaan genieten''
Malipaard startte zijn miljoenenbedrijf in 1991. Met een bestelbusje reed hij rond om zijn klanten van toiletpapier te voorzien. Met de jaren breidde niet alleen zijn klantenbestand maar ook zijn aanbod flink uit. Allerlei aanverwante artikelen zoals poetsdoeken, zeep en vuilniszakken gaan de hele wereld over. Vandaag de dag exporteert MTS Europroducts naar 37 landen en draait het bedrijf een jaaromzet van 120 miljoen.
Wat is de reden dat u uw functie neerlegt?
,,Volgend jaar word ik zestig. Je weet niet wat het leven brengt en ik vind het belangrijk van deze nog kwalitatief goede jaren te gaan genieten. Het bedrijf is nu ook van een zodanig niveau dat het écht groot is. Ik laat een mooi en gezond bedrijf achter.”
Lees ook: Voor het succesvol overdragen van het familiebedrijf moet je eerst even stilstaan
In eerdere interviews sprak u over uw onderneming als een familiebedrijf en schetste u het toekomstbeeld dat uw kinderen de zaak ooit zouden overnemen. Waarom is daar vanaf gezien?
,,Max en Sophie zijn pas vierentwintig. Ze werken nu ook al binnen het bedrijf, bij de HR en IT. Maar om dan aan het hoofd te staan van zo'n enorm groot bedrijf, brengt een enorme druk met zich mee. Daar willen wij hen als ouders voor beschermen. Weet je wat het is: wanneer doe je het ooit goed in hun positie? Als ze het bedrijf verdubbelen, zijn ze ‘de kinderen van.’ Hetzelfde geldt als het blijft zoals het is. Maar wanneer de omzet daalt, hebben zij het verkeerd gedaan.”
Voelen zij die druk ook zo?
,,Ja, zeker. De zaak heeft in coronatijd een enorme vlucht genomen: schoonmaakproducten waren niet aan te slepen. De jaaromzet ging van 70 miljoen naar 120 miljoen. Daarom hebben we als gezin in oktober besloten dat zij zelf hun vleugels gaan uitslaan. Sophie heeft bedrijfskunde gestudeerd en ziet veel potentie in de ouderenzorg. Max is al even klaar met zijn studie international business en gaat aan de slag bij een evenementenbedrijf.”
Lees ook: Wie is eigenlijk de baas in jullie familiebedrijf?
Doet het niet pijn dat het bedrijf tóch niet in de familie blijft?
,,Nee, ik ben trots op wat ik achterlaat en blij dat mijn kinderen hun dromen najagen. Mijn ouders hebben mij ook altijd gezegd mijn hart te volgen en dat zeggen wij nu tegen hen. En mochten zij in de toekomst het ondernemerschap toch ambiëren, dan komt dat vanzelf bovendrijven. En dan kunnen wij ze ook altijd helpen.”
Met de mededeling dat hij een opvolger zoekt, kondigt Malipaard begin deze maand op LinkedIn zijn vertrek als ceo aan. Maar achter dat bericht gaat een veel groter besluit schuil. Tijdens het gesprek trommelt hij onrustig met zijn vingers op tafel. Op zijn bureau staat een glazen asbak met één uitgedrukte sigaret. Malipaard oogt met zijn gouden montuur en tweedjasje als de klassieke directeur. Afwijkend is de spijkerbroek waarin hij steevast op kantoor verschijnt.
''Ik blijf ondernemer hè, dus ik ga echt niet zitten vissen ofzo. Ik blijf bezig met investeren, beleggen, aandelen en start-ups en ga zo maar door''
Het nog behoorlijk nieuwe pand- opgeleverd in 2021- doet hotel-chique aan. Oudroze op de muren, ramen en deuren omlijst met zwart staal. Aan de wand een portret van Franse schone Brigit Bardot. ,,Een keer gekregen van het personeel.”
Wie neemt MTS Euro Products over?
,,Boergroep Holland heeft al mijn aandelen gekocht. Zij zijn al twintig jaar een strategische aandeelhouder in het bedrijf en een van de grootste kledinginzamelaars in Europa. Ze zorgen voor de toevoer van het textiel dat wij verwerken tot poetsdoeken. Omdat zij al zo lang betrokken zijn, gaat er binnen het bedrijf weinig veranderen. Het management en de directie blijven gewoon zitten. Er komt dus alleen een nieuwe ceo.”
Wat moet de nieuwe ceo zoal in huis hebben?
,,Het moet een verbinder zijn, óf een verbindster. Ik denk dat dit bedrijf ook prima geleid zou kunnen worden door een vrouw. Dat past wel bij onze sector met hygiëne en dergelijke. Daarnaast zou kennis van IT een grote pré zijn want we stappen binnenkort over op een nieuw softwaresysteem. En vaak je gezicht laten zien, zoals ik ook altijd heb gedaan. Ga niet in je ivoren torentje zitten.”
Familiebedrijf, maar je kinderen willen je niet opvolgen
Is dat erg en wat zijn de alternatieven?
Wat kan een ondernemer als Malipaard hierbij het beste doen? We vroegen het twee experts.
Gerrit en zijn zoon Max tijdens de bouw van het nieuwe bedrijfspand. Foto: Roel Dijkstra
Hebben er zich al veel kandidaten gemeld?
,,Ja, behoorlijk wat. Meer dan tien al, dat snap ik ook wel want ik heb het ook altijd een geweldige job gevonden. In de eerste plaats vanwege de lift die we gemaakt hebben van 1991 tot nu toe. En het reizen naar alle landen waar we actief zijn. Het is geweldig om wereldwijd contacten te leggen. Bovendien moet je de club gemotiveerd houden, dat heeft natuurlijk tot het grote succes geleid. Een bedrijf als dit opbouwen doe je nóóit alleen.”
U blijft nog een paar jaar bij het bedrijf betrokken in de rol van commissaris. Hoe ziet die functie eruit?
,,Waarschijnlijk zit ik vier keer per jaar bij vergaderingen en resultaatbesprekingen. En ik blijf zo nu en dan advies geven. Zij willen verder groeien en andere bedrijven overnemen. Dan zullen ze ook mijn raad en kennis vragen.”
Lees ook: Ondernemer Gerrit Malipaard miljonair dankzij wc-papier
En daarnaast volop genieten van het leven als pensionado?
,,Ja, mijn vrouw en ik gaan in de wintermaanden in ons huis in Curaçao wonen. Weg van het slechte weer. Maar ik blijf ondernemer hè, dus ik ga echt niet zitten vissen ofzo. Ik blijf bezig met investeren, beleggen, aandelen en startups en ga zo maar door. Maar dat ik straks niet meer vierentwintig uur per dag aan hoef te staan, lijkt me een heerlijk gevoel.”