Nieuws Familiebedrijf

Hoe een Papendrechts timmerbedrijf zich herpakt na een grote brand

Het Papendrechtse familiebedrijf Van Dalen krabbelt op na de verwoestende brand. Eigenaar Aart wil de boel herbouwen op dezelfde locatie. Dat schrijft het AD.

JAN-DIRK VERHEIJ | Foto: Richard van Hoek 8 mei 2017

Van Dalen1968

Snel na binnenkomst toont dochter Liesbeth (26) de kaarten vol steunbetuigingen. Familie, vrienden, buren, collega-ondernemers: allemaal steken ze de Papendrechtse familie Van Dalen een hart onder de riem. Niet alleen met woorden: bij één van de kaarten zit een tegoedbon van 1.600 euro voor een bouwmarkt. De teller van de online doneeractie staat inmiddels op 3.200 euro.

Hartverwarmend

,,Al die steun, hartverwarmend. Het voelt als een warme deken, je wordt er stil van", zegt Hanna van Dalen (57). ,,Je hoort steeds vaker dat mensen niets meer om elkaar geven. Nou, dat blijkt nu niet."

Verwoestende brand

Het is twee weken nadat een verwoestende brand Timmer- en Onderhoudsbedrijf Van Dalen in de as legde. Eigenaar Aart, zijn vrouw Hanna (beiden 57) en zoon/werknemer Bram (31) doen in werkkloffie hun verhaal in de, uiteraard, zelfgebouwde serre in de dijkwoning aan de Kraaihoek in Papendrecht. De ergste schrik is inmiddels ingedaald. Het werk gaat ook gewoon door. Aart is vanmiddag in Barendrecht aan de gang geweest, Bram in Papendrecht.

Nasmeulen

,,We mogen een stuk loods gebruiken bij aannemersbedrijf Hooikaas hier in Papendrecht", vertelt Aart. ,,Hartstikke fijn natuurlijk, zo kan het werk doorgaan." Hooikaas is niet de enige collega/concurrent die hulp aanbiedt: terwijl de resten van de loods nog nasmeulen krijgt Aart al de eerste 'aanbiedingen'.

Lees ook: Familiebedrijf van het jaar: 'Innovatie zit in onze genen'

Verlengstuk

Vanachter één van de ramen aan de voorkant van het huis is de puinhoop van de uitgebrande loods nog zichtbaar. Die aanblik maakt verdrietig. Hanna: ,,De loods was een verlengstuk van ons huis. De avond voor de brand was ik er nog even en dacht 'wat hebben we toch een lief loodsje'. Het was ook een beetje een sociale werkplaats, waar iedereen welkom was voor een praatje." Aart: ,,Er liggen heel wat herinneringen."

Slechte B-film

Vrijdagochtend 21 april, iets voor acht uur. Hanna ziet vanuit de keuken witte rook voorbijtrekken. Mist denkt ze. Een paar minuten later meldt een mannenstem, van wie weet ze nu nog niet, door de telefoon dat de loods van het timmerbedrijf in lichterlaaie staat. De leden van de aannemersfamilie voelen zich in de uren die volgen acteurs in een slechte B-film.

Alles verloren

Aart: ,,Je staat naar de brand te kijken maar beseft niet dat het jou overkomt. Heel raar." Bram: ,,Het doet wat met je hoor. Op dat moment lijkt het wel een droom." Alle bezittingen gaan verloren. Ook die 37 jaar oude schaafbank, Aarts favoriet. En Brams oogappeltje, een praktisch nieuwe wandzaag.

Gespaard

Het besef dat het nog veel erger had kunnen aflopen volgt snel. Hanna: ,,Godzijdank zijn de jongens gespaard gebleven." Kortsluiting is vermoedelijk de oorzaak, zeker weten doet de familie dat niet.

Opnieuw beginnen

De Van Dalens hopen het familiebedrijf, door Aart in 1999 overgenomen, op de fundamenten van het in 1965 gebouwde onderkomen weer op te bouwen. ,,Het is even afwachten", beseft Aart, doelend op onder meer de financiële onzekerheden en de vergunningverlening. ,,We willen hier graag terugkomen. En volgens mij willen de buren dat ook." Hanna: ,,We hebben de kracht, moed en gezondheid om opnieuw te beginnen."

'De werkplaats was een verlengstuk van ons huis'

Hanna van Dalen