Nieuws Familiebedrijf

Keihard werken en genieten op pop-upcamping

Veel gezinnen rusten in de zomer lekker uit, maar de familie Toonen uit Breda gaat keihard aan het werk. Jeroen (40) en Judith (38), maar ook Gijs (6) en Floor (3) steken de handen uit de mouwen op hun eigen Vierdaagsecamping in Nijmegen, zo schrijft De Gelderlander.

MIRJAM VAN ZELST 11 juli 2017

Popup Camping Lent Familie Toonen Istar Verspuij

Jeroen: ,,Zondag zijn we begonnen met het bouwen van onze pop-upcamping voor de lopers en supporters van de Nijmeegse Vierdaagse, op de driehoek tussen de treinbrug, het Fort en station Lent in Nijmegen. Dat is 'ontwikkelgrond' in bezit van de gemeente; normaal staan er schapen. Ooit gaan ze er bouwen, maar nu mogen wij het gebruiken.

De basis

Er komt een loonwerker om te maaien. Dan leggen we rijplaten, meten we vijfhonderd staplaatsen uit, leggen we de infrastructuur aan voor het water en de stroom. Die dingen zijn de basis; zonder dat heb je geen camping. Dan bouwen we de badhuizen, het restaurant en het crewdorp; daar is plek voor zo'n dertig man personeel."

Judith: ,,Waar anderen in de zomer lekker met het hele gezin uitrusten en leuke dingen doen, zit ik het grootste deel van de tijd alleen met de kinderen. Jeroen heeft een bedrijf in het exploiteren van grootschalige, tijdelijke campings, zoals bij festivals. Die werkt de hele zomer."

Eer van je werk

Jeroen: ,,Mijn seizoen loopt van 1 juni tot 1 september. In de winter doe ik de voorbereiding; de projecten beginnen eigenlijk al weer op het moment dat ze zijn afgelopen. Maar de echte eer van je werk heb je als je het gaat uitvoeren. Afgelopen tijd hadden we onder andere Indian Summer en Defqon 1, dat zijn grote dancefestivals."

Lees ook: Opvolging familiebedrijf in de praktijk

Hoogtepunt

Judith: ,,Het hoogtepunt van zijn seizoen is de Nijmeegse Vierdaagse. Dan werken wij met zijn allen samen aan onze pop-upcamping. Ik sta in het restaurant, mijn moeder doet de receptie en de ouders van Jeroen zijn speciaal in dienst voor de kinderen."

Jeroen: ,,De Vierdaagsecamping is het enige project dat we helemaal zelf exploiteren. Anders worden we ingehuurd."

Gijs: ,,Ik werk ook mee! Ik wijs de auto's waar ze moeten parkeren."

Jeroen: ,,Ja, dat doen ze goed. Geel hesje aan en dan en beetje voetballen, tussendoor."

Judith: ,,Nu ze wat ouder worden, beginnen de gasten de kinderen te herkennen, dat is hartstikke leuk. Het liefst rijden ze mee met pappa op het golfkarretje."

Werkvakantie is een feestje

Jeroen: ,,De Vierdaagsecamping is een klein dorp met ongeveer 1100 gasten, van wie er velen al jaren komen. De eerste lopers staan 's nachts om drie uur op. De nachtwaker heeft dan in zijn rustige uren al de lunchpakketten klaargelegd bij de tenten.

Judith: ,,We werken al jaren met dezelfde crew; dat zijn veel vrienden en kennissen. We hebben een speciaal 'crewdorp', met een houten chalet voor mijn schoonouders en de kinderen, en hoge tenten met goede bedden voor het personeel. De gasten zeggen vaak dat het hier zo gezellig is en dat we zo leuk met elkaar omgaan met zijn allen."

Jeroen: ,,Dit is ook meer een soort werkvakantie, een feestje."

Oma is deze weken de baas

Judith: ,,De kinderen gaan daar lekker in mee. Ik ben heel blij met mijn schoonouders, dankzij hen kan ik me concentreren op het restaurant. Ik laat alles met een gerust hart aan ze over. Wanneer het voor Gijs en Floor bedtijd is, zit ik op het drukste punt van de dag. Dan kan ik me echt niet bezighouden met de slaaptijden van de kinderen.

Oma is de baas tijdens deze weken, dat weten de kinderen. En natuurlijk mogen ze dan later naar bed dan anders. En natuurlijk eten ze meer chips en minder groente. Maar dat is normaal op de camping. De regels zijn allemaal wat soepeler.

Lees ook: Nijmeegse Vierdaagse: 100 jaar wandelhandel

Samen eten

Toch blijft de basis hetzelfde, dankzij mijn schoonouders. Als Gijs en Floor 's avonds te laat naar bed zijn gegaan, wordt dat 's middags ingehaald met een dutje. En we eten altijd gezellig samen aan tafel. Door dit te doen, lukt het met de rest van de regels ook beter. Uitgeruste kinderen luisteren immers ook beter. Dankzij die rust en regelmaat, blijft het voor iedereen leuk."

Pittig om alles alleen te doen

Judith: ,,Jeroen en ik zijn tien jaar samen, waarvan we vijf jaar getrouwd zijn. Toen de kinderen nog klein waren, was het best heel pittig als Jeroen steeds weg was in de vakantie. Ik neem expres altijd zes weken vrij in de zomer, om ze toch rust en stabiliteit te kunnen geven. Gelukkig kan dat, als zelfstandige.

In het begin zat ik nog hele dagen thuis te wachten tot Jeroen thuiskwam, maar dat had ik snel gezien. Ik heb een oude Kipcaravan gekocht en die helemaal gezellig gemaakt. Die zet ik ergens op een camping neer, zodat ik toch dat vakantiegevoel heb. Vriendinnen komen langs met hun kinderen en Jeroen duikt op als hij tijd heeft tussendoor. Veel beter."

Zomervakantie in de winter

Jeroen: ,,Onze 'zomervakantie' nemen wij in de winter. Dan zoeken wij lekker de warmte op. Tot nu toe konden we de kinderen dan gemakkelijk vier weken meenemen. Dat zal nu wel anders worden; nu moeten ze naar school."

Judith: ,,Ik vind het ook steeds belangrijker om kerst te vieren met onze ouders. Nu zijn ze er allemaal nog en daar moet je van genieten. Daarom is het ook leuk om samen te werken tijdens de Vierdaagse."

Jeroen: ,,Dit jaar heb ik voor het eerst echt een weekje rust in kunnen roosteren in de zomer. Dat gaan we samen naar de Friese Meren en probeer ik echt vakantie te hebben. Daarna begint Mysteryland."

Judith: ,,Het is niet zo dat Jeroen dan nog de hele tijd op zijn telefoon zit te kijken. Als hij vrij heeft, is hij ook echt vrij."

Mouwen opstropen en hard werken

Jeroen: ,,Dit jaar geniet ik voor het eerst echt van wat we hier neerzetten. Daar heb ik nu meer tijd voor. Het is allemaal gemakkelijker geworden, je bent aan elkaar gewend. Iedereen vindt het leuk om dit te doen. 'Een tijdelijke camping exploiteren' is nu niet direct iets wat je op school kunt leren. Daarom is het belangrijk een crew te hebben die je vertrouwt en die die ervaring heeft. Wij houden van kwalitatief hoogstaande zaken en het groeit elke keer nog."

Judith: ,,Dit leventje mag ook gezien worden door de kinderen, vind ik. Rust, reinheid en regelmaat krijgen ze in de rest van het jaar wel. Hard werken is goed, dat krijgen ze hier echt mee. Je mouwen opstropen is iets wat wij belangrijk vinden en ook allemaal doen. We genieten ervan, maar we werken er ook allemaal keihard voor. Doen wat je leuk vindt en daar heel veel energie in steken. Dat is toch een mooie levensles?"

Je leert niet op school hoe je een tijdelijke camping moet exploiteren

Jeroen Toonen