Nieuws Familiebedrijf

Lederwarenbedrijf Mutsaers haalt bijna twee ton op en gaat internationaal: 'Nederlands vakmanschap uitrollen over de grens'

Familiebedrijf Mutsaers, dat handgemaakte leren tassen maakt, heeft dankzij een crowdfunding het streefbedrag van 185.000 euro opgehaald. Het bedrijf startte de publieksfinanciering om de stap naar het buitenland te kunnen maken.

Redactie 15 juni 2021

Familiebedrijf Mutsaers leren tassen Kaatsheuvel crowdfunding 2 ton internationaal groei

Lederwarenbedrijf Mutsaers werd ruim 55 jaar geleden door de grootvader van Debbie Mutsaers opgericht. Zij haalde via CrowdAboutNow geld op om het familiebedrijf te laten groeien. Foto: Mutsaers

Het bedrijf maakt sinds 1962 tassen van Nederlandse bodem vanuit hun fabriek en atelier in Kaatsheuvel. Debbie Mutsaers, die als derde generatie Mutsaers nu aan het roer staat van het bedrijf, startte een crowdfunding om internationale groei te kunnen bewerkstelligen. Met 135 investeerders is 185.000 euro opgehaald.

Mutsaers verwezenlijkt ambities met internationaal avontuur

Tassenmaker Mutsaers werd ruim 55 jaar geleden door de grootvader van Debbie Mutsaers opgericht, vanuit zijn eigen schuur in het zuiden van Nederland. Met zijn ontwerp voor de klassieke dokterstas zette hij het bedrijf op de kaart. Inmiddels is Mutsaers een gevestigde naam in de leerindustrie en worden de tassen traditiegetrouw en ambachtelijk geproduceerd.

De ambitie van Debbie Mutsaers is echter groter dan het in stand houden van de traditie: ,,Toen ik het stokje mocht overnemen wist ik gelijk wat mijn droom was voor Mutsaers", zegt ze. ,,We krijgen al regelmatig bestelling en verzoeken vanuit het buitenland. Nu de financiering rond is, wil ik die vraag gaan beantwoorden. Ik wil het vakmanschap en het ambacht van Mutsaers behouden en dit product van Nederlandse bodem uitrollen naar het buitenland."

"Als familiebedrijf wil je niet financieel afhankelijk zijn van een externe investeerder. Door met een groep kleine investeerders te financieren kunnen we onze onafhankelijkheid behouden"

Debbie Mutsaers

Duurzaamheid hoog in het vaandel: waardeer het, repareer het

Duurzaamheid is een thema dat vanaf het begin hoog op de agenda staat van de familie Mutsaers. Zo is het leer ecologisch en binnen Europa geïmporteerd, wordt er voor de kleuring natuurlijk extract gebruikt en is er veel aandacht voor reparaties om de levensduur van de tassen te verlengen.

,,Voor ons is duurzaamheid altijd belangrijk geweest", aldus Debbie Mutsaers. ,,Ons motto is dan ook: waardeer het, repareer het. Met de financiering gaan we ons reparatiecentrum verbeteren, onder andere door een multi-tool stikmachine aan te schaffen. Zo kunnen we de levensduur van de tassen nog langer maken”, aldus Mutsaers.

Lees ook: Utrechts initiatief versoepelt opvolgingstraject binnen familiebedrijf

Crowdfunding als financiering

Voor de financiering van de groei werd gekozen voor een crowdfunding via CrowdAboutNow. Dit was voor de familie een logische vorm: ,,Als familiebedrijf wil je niet financieel afhankelijk zijn van een grote externe investeerder. Door met een grote groep kleine investeerders te financieren kunnen we onze onafhankelijkheid behouden. Bovendien hebben we de binding met de klanten en partners die in ons geloven versterkt, dat vind ik heel waardevol voor deze stap”, aldus Mutsaers.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws