Nieuws Familiebedrijf
Opgroeien in het bedrijf van je ouders: deze ondernemersdochters schreven er een boek over
Heidi Vis zat als klein kind in de box op kantoor. Marcella Kooyman was al jong achter de toonbank te vinden. Beide ondernemersdochters wisten toen nog niet wat het opgroeien in de zaak van hun ouders hun later zou brengen.

Heidi Vis en Marcella Kooyman vertellen in hun boek over het opgroeien in een ondernemersgezin. Foto: Toon Bennemeer
,,Ondernemersdochters pik ik er meteen tussenuit”, zegt Heidi (53). Marcella (59) herkent dat. ,,Wat je bij hen ziet is kracht en energie. Dat is het aanpakken, hoe ze met tegenslag omgaan en inspelen op de economie. Die kracht is zo voelbaar.”
Over het opgroeien in een ondernemersgezin hebben ze het boek ‘De kracht van ondernemersdochters’ geschreven dat donderdag 15 december wordt gelanceerd. Daarvoor spraken ze overal in het land met 115 andere dochters uit de meest uiteenlopende branches. Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW schreef een bewonderend voorwoord.
Prettig om terug te kijken op wat er is gebeurd
,,In de gesprekken merkten we dat ondernemersdochters het heel prettig vinden om terug te kijken en te zien wat er allemaal is gebeurd”, aldus Heidi in gesprek met AD. ,,Dat ze geworden zijn wie ze zijn, want die afkomst heeft een enorme impact op je handelen en je manier van leven.”
'Dit opgroeien heeft mij leren zien wat nodig is om je staande te houden, denken in mogelijkheden en openstaan voor verandering'
Manon staat al op haar elfde in de bloemenstal van haar vader op markten in Woerden en Zeist. Zelf heeft ze een eigen bedrijf dat verschillende opvoedkundige producten ontwikkelt en uitgeeft om kinderen te begeleiden tijdens hun ontwikkeling. ,,Mijn vader heb ik pas echt goed leren kennen toen ik met hem ging werken op de markt. Opgroeien in een ondernemersgezin gaf me de levensinstelling om er wat van te maken, te doen wat ik leuk vind, kansen en mogelijkheden te zien en dingen te creëren. Je moet hard werken en als je iets wilt moet je er gewoon voor gaan. Het heeft me geleerd door te zetten.”
Ondernemersdochter Manon ontwikkelt opvoedkundige producten.
Ouders gaan niet naar hun werk, ze zijn op het werk
Heidi, loopbaancoach voor internationals, is de dochter van een vijfde generatie staalconstructeurs en gasleveranciers. De ouders van Marcella, die mensen begeleidt bij het realiseren van hun dromen en ambities, hadden een woonwinkel. ,,Je zit heel dicht bij alles wat je ouders bezig houdt, zoals drukte in de zaak, de zorg voor de klanten. Ze gaan niet naar hun werk, ze zijn op het werk. Daardoor krijg je een heel sterke band met je ouders”, kijkt Marcella terug.
,,Dit opgroeien heeft mij leren zien wat nodig is om je staande te houden, denken in mogelijkheden en openstaan voor verandering”, vertelt Heidi. ,,Het leven bij de zaak vormt de manier waarop je kijkt naar de wereld. Je ziet alles wat er gebeurt veel breder en kijkt naar het hele plaatje.”
Heidi Vis, medeauteur De kracht van ondernemersdochters.
Lees ook: Donna (24) is de derde generatie in dit staalbedrijf (en gaf er haar wereldbaan voor op)
Marcella: ,,Wat je er ook al vroeg van leert, is aandacht geven aan klanten, beleefd zijn, steeds maar klaar staan, geduld hebben en altijd maar weer oplossingen vinden. Kan het niet linksom, dan rechtsom. Kan niet bestaat niet. En je kunt met letterlijk iedereen omgaan.”
Pionieren en alles uit de kast halen om het goed te doen
Met haar vader gaat Ingrid mee als zijn stoffeerderij en woonwinkel de verzorging en aftimmering van een onderzeeër in Den Helder mag verzorgen. Zelf brengt ze nu vernieuwende onderwijsconcepten naar Nederland en helpt ze bedrijven opbouwen en nieuwe organisaties ontwerpen. ,,Opgroeien in een ondernemersgezin geeft mij veel om trots op te zijn. Altijd oplossingen vinden, creativiteit, iedereen betrekken, klantgerichtheid, risico nemen, kwaliteit leveren. We voelden ons bevoorrecht. We deden wat we wilden doen. We hielden van pionieren en van alles uit de kast halen om het goed te doen.”
Toch hebben ze allebei het familiebedrijf van hun ouders niet overgenomen. Marcella heeft wel eens gedacht over wat er zou zijn gebeurd als ze de woonwinkel toch had doorgezet of er een andere draai aan had kunnen geven. ,,Mijn vader was als stoffeerder een echte ambachtsman en dat ben ik niet.”
Ingrid brengt als ondernemer vernieuwende onderwijsconcepten naar Nederland
Dat andere dochters het bedrijf van hun ouders wél overnamen, maakt ook Heidi wel nieuwsgierig. ,,Wat als ik dat ook had gedaan, zoals mijn oudere broer? Dat knaagt soms een beetje. Maar het is goed zo, want ik heb er andere mooie dingen voor teruggekregen.”
Ondernemen zit in het bloed
Als kind helpt Roos in het magazijn van de parfumerie-drogisterijwinkel van haar ouders in Gouda met het bestickeren van de producten. Zelf is ze nu werkzaam als senior communicatie-adviseur bij een energiebedrijf. ,,Ik hou van doen en aanpakken. Niet lullen, maar poetsen. Ik ben pragmatisch, ik zie wat er moet gebeuren en pak het aan. Mijn collega’s noemen mij ‘een denkende doener en een doenende denker’. Ik denk altijd drie stappen vooruit en ik maak me nooit zorgen of ik iets wel kan. Ondernemen zit in mijn bloed, het kriebelt nog altijd.”
'Ik startte in de fabriek uit pure loyaliteit jegens mijn pa, die in 1995 is overleden'
Ze hebben niet alles precies zoals hun ouders gedaan: ,,Hoe druk ik het ook had, ik bezocht alle ouderavonden op school en keek naar sportwedstrijden die mijn kinderen speelden”, aldus Marcella, ooit een getalenteerd volleybalster. ,,Achteraf gezien heb ik dat bij mijn ouders gemist. Maar het is zoals het is.”
Heidi: ,,Ik heb ook veel meer dan mijn ouders langs de kant van de lijn gestaan. Toen onze kinderen 16 waren dacht ik wel: waarom staan we hier nog en houden we dat zo lang vol, want ze zijn groot genoeg.”
Marcella Kooyman, medeauteur De kracht van ondernemersdochters.
Een hekel aan het bedrijf van je ouders
In haar jonge jaren heeft Nicolette een hekel aan het glasindustriebedrijf van haar ouders in Waddinxveen, want er wordt thuis over niets anders gepraat. Zelf zit ze nu als spil van productie en kantoor samen met haar broer in de directie. ,,Ik startte in de fabriek uit pure loyaliteit jegens mijn pa, die in 1995 is overleden, en de zaak die in 1933 is opgericht door mij overgrootvader. Door de jaren heen heb ik mij steeds verder ontwikkeld: materialen begrijpen, kansen zien, in samenspel veranderingen aanbrengen. Ik ben er in mijn element. Dat de lancering van het boek ‘De kracht van ondernemersdochters’ in onze bedrijfshal is, vind ik superleuk.”
Het boeiende boek vol analyses en tips van de ondernemersdochters telt 220 pagina’s. Zijn zonen dat ook niet waard? ,,Natuurlijk wel, maar dat boek mag door een zoon worden geschreven”, vindt Marcella. Heidi: ,,Wat ondernemersdochters zijn, weten wij inmiddels als geen ander. Misschien hebben de ondernemerszonen wel genoeg aan ons boek.”
Het boek ‘De kracht van ondernemersdochters’ is voor 24,95 euro in de boekhandel te koop. Website: www.ondernemersdochters.nl. De auteurs waren recent te gast in De Ondernemer Live. Kijk de uitzending onder nog eens terug!