Nieuws Familiebedrijf

Hoe voormalig sigarenzaakje Peinemann uitgroeide tot een van de grootste verhuurders van zwaar materieel

Het terrein van Peinemann in Hoogvliet huisvest een wagenpark waar je je vingers bij aflikt. Heftrucks, hoogwerkers, kranen; de een nog groter, langer, zwaarder en met meer wielen dan de ander. Wat bijna zeventig jaar geleden begon als een klein familiebedrijf is uitgegroeid tot een one stop shop met meer dan duizend medewerkers en vestigingen over de hele wereld.

Ilja Post (AD) 17 december 2021

Sam Peinemann

Sam Peinemann (l), derde generatie in het familiebedrijf en ceo sinds 2016. Naast hem voor de kraan mededirectielid Ad Kornet (r). Foto: Frank de Roo

Toys for boys. Als directielid Ad Kornet een euro had gekregen voor elke keer dat hij die opmerking hoorde, zou hij per direct kunnen stoppen met werken. Maar ook hij is na zo’n twintig jaar in de wereld van horizontaal, verticaal en wegtransport nog altijd niet blasé waar het aankomt op het materieel dat hij verhuurt. Neem de 750 tons telescoopkraan waar hij vanuit zijn kantoor op uitkijkt. ,,Echt een briljant stukje techniek, geschikt voor het zwaarste hijswerk. Kost wat, maar dan heb je ook wat”, zegt hij tegen het AD.

Size does matter, weten ze bij Peinemann, waar ze alleen al zo’n 1300 hoogwerkers verhuren, waaronder de hoogste van het land. ,,Dat ding gaat 90 meter de lucht in. En dat is hóóg hoor”, aldus Kornet, die niet te trots is om toe te geven dat hij ‘van zijn lang zal ze leven niet’ in dat hijsbakje plaats zal nemen. ,,Dat lijkt mij doodeng.”

Lees ook: Bouwbedrijf Willy Naessens Nederland scoort met uniek proces

Toch zijn het juist deze buitengewone machines die de basis vormen van het succes van het bedrijf. Nou ja, en hun mensen. Want Peinemann is volledig selfsupporting, aldus collega-ceo Sam, wiens eigen achternaam nog altijd op de gevel prijkt. ,,We hebben onze eigen dieplader combinaties om het materieel naar de juiste plek te vervoeren en onze eigen monteurs om alles, waar ook ter wereld, draaiende te houden.”

En dan te bedenken hoe klein Peinemann ooit begon, vervolgt hij. ,,Tot 1954 was het simpelweg de naam van een sigarenzaak in Rotterdam. Maar toen begon mijn opa, de grondlegger van het gelijknamige familiebedrijf, met de verhuur van een aantal heftrucks. Destijds nog een nieuw soort voertuig in de haven.”

De familie bouwde het verhuurbedrijf uit tot internationale dienstverlener

In 1975 nam de tweede generatie, Sams oom Jaap en vader Peter Peinemann, de leiding over. ,,Zij bouwden het verhuurbedrijf langzaam uit tot wat het nu is: een internationale dienstverlener die werkt voor olieproducenten, de petrochemie en terminalexploitanten. Velen zijn al decennialang klant bij ons.”

Inmiddels heeft het familiebedrijf, naast verscheidene vestigingen in Nederland, ook filialen in het buitenland. In Duitsland, Polen, Portugal, Roemenië, Liberia, Ghana, Ivoorkust en Oman opereert het bedrijf onder de naam Mobilift.

"Tot 1954 was het simpelweg de naam van een sigarenzaak in Rotterdam. Maar toen begon mijn opa met de verhuur van een aantal heftrucks"

Sam Peinemann, derde generatie

,,In deze landen doen we zaken met grote internationale concerns waarmee we in Nederland ook zaken doen. Met enkele klanten zijn we internationaal meegegroeid”, aldus de derde generatie Sam Peinemann, ceo sinds 2016.

Spijkstaal en G. Van Harten werden gekocht te verbreding activiteiten

Ook ontwikkelt, produceert en verkoopt Peinemann wereldwijd eigen machines als bundeltrekkers en - reinigers voor de petrochemie. Sinds 2015 is het bedrijf bovendien eigenaar van Spijkstaal, dat elektrische trekkers en platformwagens verkoopt en verhuurt. En met de overname van G. Van Harten zijn ze sinds twee jaar ook actief op het vlak van industriële verhuizingen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws