Nieuws Familiebedrijf

Zo lukt het ondernemende tweelingen samen succesvol te zijn én te blijven

Je hebt heel je jeugd samen doorgebracht, op dezelfde school gezeten en dan begin je ook nog eens samen een bedrijf. Deze drie tweelingen vertellen hoe het is om met je tweelingbroer of -zus, een kopie van jezelf, een eigen onderneming te hebben.

Sanne Wolters (AD) 21 juli 2020

Robert en Joost Wohl tweeling

Robert en Joost Wohl (29) zijn sinds drie jaar eigenaar van salesbureau SalesPassie. Ook in hun vrije tijd zijn ze veel samen. Hebben jullie tot nu toe echt alles samen gedaan?

Robert: ,,Ja, we hebben op dezelfde school gezeten en dezelfde opleiding gedaan aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Ook deden we samen studentenwerk in de sales. Dat paste ons zo goed dat we uiteindelijk ons eigen salesbedrijf, SalesPassie, zijn begonnen samen met een compagnon. Op kantoor zien we elkaar natuurlijk dagelijks, maar we hebben allebei wel heel specifieke taken.”

Joost: ,,Daarnaast zitten we ook nog eens in hetzelfde tennisteam, Robert is alleen net iets beter dan ik. We zijn sowieso erg competitief ingesteld en elkaar overal in gevolgd. We hebben ook nog bewust onze eigen dingen. Ik heb bijvoorbeeld veel met muziek en Robert wat minder.”

Lees ook: Double Dutch Drinks-tweeling strikt Heineken als investeerder

Wat is het grootste voordeel van tweeling zijn?

Joost: ,,Het grootste cliché is waar: je hoeft niet in de spiegel te kijken om te zien hoe je eruit ziet.”

Robert: ,,In ons werk is het heel fijn dat we elkaar zo goed kennen. We weten hoe de ander werkt en hoeven geen blad voor de mond te nemen bij elkaar. Bij andere collega’s zou je het misschien voorzichtiger brengen, maar wij hoeven bij elkaar niet subtiel te zijn.”

Tweelingen Joost en Robert hadden nooit een hevige clash

Gaat dat dan nooit mis?

Joost: ,,We hebben nog nooit een harde clash gehad. We voorkomen altijd dat de bom barst en halen de lont eruit voor dat dreigt te gebeuren. Vooral als er iets niet goed is gecommuniceerd en één van ons te veel op zijn eigen eiland blijft zitten, kan het weleens knetteren.”

Robert: ,,Dat is voor iedereen die intensief samenwerkt met iemand denk ik.”

  • Anne en Esther Vedder zijn ook tweeling en hebben een succesvolle onderneming in sieraden. Hier lees je hoe zij de juwelier van bekend Nederland zijn geworden

"Het is vervelend als mensen het idee hebben dat we hetzelfde denken en doen. Dat is niet zo."

Joost Wohl, mede-eigenaar SalesPassie

Tweelingen als één kamp gezien

Worden jullie weleens met elkaar verward tijdens het werk?

Robert: ,,Sommige mensen zien meteen het verschil tussen ons, anderen weten na een tijdje nog niet wie wie is.”
Joost: ,,In onze vrije tijd zouden we daar nog wel een grap mee kunnen uithalen, maar op zakelijk niveau doe je dat natuurlijk niet. Je moet wel professioneel blijven.”

Robert: ,,Ik vind het wel lastig dat sommige mensen een vooroordeel over je hebben en je als één persoon zien. We mogen dan misschien wel erg veel op elkaar lijken en dezelfde ouders hebben, maar we zijn totaal verschillend in onze uitingen.”

Joost: ,,Je wordt soms als één kamp gezien. Dat is nou eenmaal wat het is. Maar het is vervelend als mensen het idee hebben dat we ook hetzelfde denken en doen. Dat is niet zo.”

Houden jullie je het tot jullie pensioen uit met elkaar?

Robert: ,,We zijn een dreamteam. Je bent aan de ene kant wel veroordeeld tot elkaar, maar we voelen niet de plicht bij elkaar te blijven. We willen het graag en het gaat gelukkig erg goed.”

Joost: ,,We willen nog heel lang zo doorgaan, we zijn echte familiemensen en zijn gewoon graag bij elkaar.”

Tekst gaat verder onder de foto van 'De Visbroeders" Aard en Peter Lagerwerf.

Tweelingen samen succesvol blijven

Tweeling in de vishandel verkocht alles en werd succesvol

‘Visbroeders’ Aard en Peter Lagerwerf (27) staan met een eigen luxe viskraam op verschillende markten in het land en inmiddels weet iedereen wie ze zijn. Hoe is het allemaal begonnen?

Aard: ,,Vroeger konden we niet goed meekomen in het regulier onderwijs, maar we wilden wel ondernemen.”

Peter: ,,We kregen meteen een stempel op ons gedrukt: die jongens kunnen niet goed leren. Maar moet je ons nu zien, het maakt dus helemaal niet uit waar je begint.”

Aard: ,,Toen we elf jaar waren wilden we heel graag aan de slag bij een visbedrijf en uiteindelijk mochten we folders uitdelen. De eigenaar zag wat in ons en zo kregen we steeds meer verantwoordelijkheden. Op ons zestiende begonnen we met het verkopen van vis.”

  • Op internationaal vlak is de tweeling Vedder&Vedder inmiddels ook succesvol. We spraken ze over hun plannen in onze videorubriek 'Werkverkeer'.

Peter: ,,Een paar jaar later besloten we voor onszelf te beginnen.”

Aard: ,,We dachten: dit moet ons lukken. Toen hebben we alles verkocht, onze auto en zelfs onze tv en al dat geld stopten we in een eigen viswagen. We hadden niets te verliezen.”

Peter: ,,Om mensen te trekken en reclame te maken hebben we een speciaal vislied opgenomen en dat op Facebook gedeeld. Dat werkte perfect. We hadden vrij snel succes. Inmiddels zijn we zes jaar verder en staan we in de top van de beste visbedrijven van Nederland. We hebben 400 tot 600 klanten per dag en halen op 21 vierkante meter een top omzet.”

"We zijn onafscheidelijk en kunnen echt niet zonder elkaar. Peter belt me soms op met precies dezelfde gedachte.”

Aard Lagerwerf, mede-eigenaar De Visbroeders

Ook de vrouwen van deze tweeling lijken op elkaar

Doen jullie echt alles hetzelfde?

Peter: ,,Bij ons is het één gedachte, twee personen. We doen letterlijk alles hetzelfde. We hebben dezelfde hartslag, bloeddruk, vingerafdruk en de gezichtsherkenning op mijn iPhone werkt voor allebei onze gezichten. Zelfs onze vrouwen lijken op elkaar en we zijn ook straks allebei vader van een zoon en dochter.”

Aard: ,,Ik zeg altijd dat ik maar een vriend heb, dat is Peter. We zijn onafscheidelijk en kunnen echt niet zonder elkaar. We wonen ook heel dicht bij elkaar. Peter belt me soms op met precies dezelfde gedachte.”

Hebben jullie weleens ruzie?

Aard: ,,We hebben, denk ik, maar twee keer per jaar ruzie en dan is ruzie nog een groot woord. We zijn het eigenlijk altijd met elkaar eens en hebben ook weinig woorden nodig om elkaar te begrijpen.”

Lees ook: Zussen Melkert (Equalture) slepen investering van 1 miljoen euro binnen

Dus jullie houden het nog wel een tijdje uit met elkaar in de viskraam?

Aard: ,,We doen iets dat we heel leuk vinden, dus ja. Maar dat komt ons niet aanwaaien hoor, we werken er hard voor. Onze dagen beginnen om 04.00 uur en eindigen pas om 20.00 uur.”

Tweeling sneller succesvol omdat er twee keer zo snel gewerkt wordt

Peter: ,,In vijf jaar tijd hebben wij net zoveel gewerkt als iemand in tien jaar tijd doet met een gewone werkweek.”

Aard: ,,Hiermee willen we niet zielig doen. Het is uiteindelijk heel leuk om dit samen te kunnen doen. Als tweeling haal je natuurlijk ook weleens een geintje uit. Als ik met een klant bel en ik geef de telefoon door aan Peter, heeft de klant niets door. Je kunt mensen echt voor de gek houden.”

Tekst gaat verder onder de foto van Jasmijn en Lyla Kok.

Jasmijn lyla dragonsden nannynina

Zussen Jasmijn en Lyla Kok (28) schopten het met hun oppasplatform Nanny Nina tot een deelname aan het programma Dragon’s Den waarin ondernemers op zoek gaan naar investeerders. Vertel eens, hoe kwamen jullie op het idee voor Nanny Nina?

Jasmijn: ,,We zijn ooit heel klein begonnen. Toen we door steeds meer ouders gevraagd werden om op te passen zijn we vriendinnen gaan inschakelen en hadden we op een gegeven moment een eigen oppascentrale.”

Lyla: ,,Die dienst werkte super goed en we besloten die uit te breiden. Vroeger waren we eigenlijk ook al bezig met ondernemen. Zo hadden we op de school een actie opgezet, omdat we de muffins op school te duur vonden. Toen zijn we met een leverancier gaan onderhandelen over de prijzen."

Jasmijn: ,,De muffins zijn nog steeds te koop.”

  • Hier lees je hoe Nanny Nina het er vanaf bracht tijdens de uitzending van Dragons' Den en wat dit voor de onderneming betekende.

Hebben jullie tot nu toe alles in jullie leven hetzelfde gedaan?

Jasmijn: ,,Nee, we zijn uiteindelijk allebei iets anders gaan studeren, ik heb bouwkunde gedaan en Lyla industrieel ontwerpen. Het was wel gezellig dat we allebei aan de TU Delft studeerden.”

Lyla: ,,Maar we hebben de studie puur voor de studie gekozen, niet omdat we dan bij elkaar zouden zijn.”

"We hebben nooit vastgelegd hoeveel percentage van de aandelen we allebei hebben. Dat werkt puur op vertrouwen"

Jasmijn Kok, mede-eigenaar Nanny Nina

Elkaar door en door kennen van groot belang voor succes van tweeling

Wat is het grootste voordeel van tweeling zijn en een eigen bedrijf hebben?

Jasmijn: ,,We hebben nooit vastgelegd hoeveel percentage van de aandelen we allebei hebben. Dat werkt puur op vertrouwen.”

Lyla: ,,Ik vind het een groot voordeel dat alles veel soepeler werkt doordat je elkaar zo goed kent.” Jasmijn: ,,En dat je dan ook bloed eerlijk tegen elkaar kan zijn, je kan het van elkaar hebben. Wij zien het eerder als heel efficiënt communiceren. Je moet alleen wel oppassen dat je het niet doet waar anderen bij zijn. Die hebben soms het idee dat we ruzie hebben terwijl dat niet zo is. Gelukkig zijn we het over belangrijke punten wel eens. Als we een meningsverschil hebben, dan gaat dat meestal over de manier van handelen. Jasmijn checkt bijvoorbeeld tijdens een meeting haar telefoon, ik vind dat echt niet kunnen.”

Maken jullie ook weleens misbruik van de situatie?

Jasmijn: ,,We hebben voor elkaar het Natuurkunde en Wiskunde examen gedaan. In ons werk gebruikt zij soms mijn foto als dat handiger is of zet zij mijn handtekening.”

Tweelingzussen Kok niet altijd samen in vrije tijd

Zijn jullie altijd samen, ook buiten het werk?

Jasmijn: ,,In onze vrije tijd zien we elkaar niet zo veel, we gaan dan bijvoorbeeld gewoon allebei leuke dingen doen met vriendinnen.”

Lyla: ,,Maar werk en privé zijn bij ons soms wel met elkaar verweven. Als we in de auto zitten naar onze ouders, dan bespreken we ook werkdingen. We hebben ook heel erg onze eigen dingen binnen het bedrijf en dan komen we ook niet in elkaars vaarwater.”

Lees ook: Het verdienmodel van startup Charly Cares: de oppas via de app

Hoe zien jullie de toekomst?

Jasmijn: ,,Stel dat we hierna iets anders gaan doen, dan willen we ook wel weer samenwerken. Lyla is gewoon de prettigste persoon om dingen samen mee te doen. Ik kan niemand anders bedenken die net zo hard werkt als ik.”

Lyla: ,,Voorlopig zijn we nog druk met Nanny Nina, nu we die investering hebben opgehaald bij Dragon's Den kunnen we veel meer bereiken met het bedrijf en het team laten groeien. Dat is ontzettend leuk.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.