Aangeboden door Gebroeders van Eijk

Branded Content Familiebedrijf

Vierde generatie Gebroeders van Eijk zijn neven

De drie vorige generaties, overgrootvader, grootvader en vader runden dit Brabantse familiebedrijf met hun broers en maakten het tot wat het nu is. De nieuwe generatie die transportbedrijf Gebroeders van Eijk vanaf dit jaar gaat voortzetten zijn twee neven: Pim en Jannis van Eijk.

Anke Derkse 17 januari 2022

Nieuwe generatie ondernemers

Vierde generatie Gebroeders van Eijk zijn neven. Foto: Gebroeders van Eijk

Ze zijn letterlijk opgegroeid tussen de vrachtwagens. ,,Als kind speelden we ertussen en wasten we de wagen”, schetst Pim van Eijk hun jeugd. ,,Later hielpen we met laden en als we geluk hadden, meerijden met een rit.” Jannis is na zijn schooltijd in het bedrijf gaan werken en er nooit meer weggegaan. Pim bleef aanvankelijk bij zijn stagebedrijf werken, maar zag daar na enige tijd geen uitdaging meer. ,,Toen er een vacature kwam als planner, ben ik hier komen werken.”

Vertrouwen van het personeel

Wanneer je zo verbonden bent met een familiebedrijf ligt het voor de hand dat je het ooit gaat voortzetten. Toch was dat nog niet zomaar een uitgemaakte zaak. ,,We hebben best wel getwijfeld of we het zouden doen”, benadrukt Jannis. ,,Het is toch een hele verantwoordelijkheid met 130 man personeel. Bovendien wilden we het anders doen dan onze vaders. De laatste jaren hebben we echter de vrijheid gekregen om enkele veranderingen door te voeren. Toen het personeel aangaf bang te zijn dat het bedrijf in vreemde handen zou komen, was voor ons duidelijk dat we hun vertrouwen hadden. Dat was heel belangrijk voor ons. Pas toen zijn we met onze vaders en oom om tafel gegaan om de overname te bespreken. We zijn eerst allebei in alle afdelingen gaan werken. Zo weten we precies waar we straks, als alle papieren zijn getekend, leiding aan geven.”

Veranderingen

Een verandering die de twee neven al hebben doorgevoerd is het aanpassen van de werktijden. Jannis: ,,Wij zagen dat er op sommige tijden pieken in het werk zijn waar er geen piek in bezetting was. Door wat te schuiven met de werktijden kunnen werkprocessen efficiënter uitgevoerd worden en zijn we met iets meer oproepers gaan werken. Daarnaast kregen mensen de gelegenheid om hun uren in vier in plaats van vijf dagen te maken. Zo hebben ze drie dagen weekend.”

“We willen het bedrijf verder optimaliseren en professionaliseren zonder het familiegevoel kwijt te raken”, vertelt Pim. ,,We hoeven niet per se hard te groeien, maar streven naar een steady niveau door meer efficiency. Data, software en AI gaan ons daarbij helpen. De planner van vandaag moet vooral verstand hebben van IT zodat hij de computer zodanig kan programmeren dat die straks beter is dan de planner zelf.”

Menselijk en sociaal

Wat de computer niet kan overnemen is het menselijke en sociale aspect, vinden de nieuwe eigenaren. ,,Onze chauffeurs zijn steeds meer adviseurs van onze klanten en beschikken over uitstekende sociale vaardigheden”, licht Jannis toe. Pim: ,,Ons bedrijf onderscheidt zich door de langdurige relatie die wij met veel van onze klanten hebben. Ook het feit dat veel werknemers hier al heel lang werken toont dat vertrouwen aan.”

De Gebroeders van Eijk verzorgt dagelijks duizend transporten met zestig vrachtwagens vanuit hun distributiecentrum in Asten. De goederen die ze vervoeren zijn te veel om op te noemen. ,,Alles wat geen gevaarlijke stoffen, levende dieren of temperatuurgevoelige producten zijn”, vat Jannis het samen. Nu nog rijden de wagen op fossiele brandstoffen, maar zodra de truckfabrikanten de actieradius verder hebben ontwikkeld, gaan ze over op elektrisch. Uiterlijk 2030 moet dat een feit zijn.

Het privéleven van hun mensen wordt niet vergeten. ,,We leveren in de hele Benelux, maar hebben diverse partners verspreid over Nederland en België waarmee we goederen uitwisselen die naar een wat verdere bestemming moeten. Onze chauffeurs zijn daardoor elke avond gewoon thuis”, besluit Jannis.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws