Nieuws Familiebedrijf

Zo loodsten zij hun dierenspeciaalzaak naar een gouden jubileum

Dierenspeciaalzaak Jan Wagemakers viert het gouden jubileum met drie dagen feest: een duivendag op 11 mei, een vogeldag op 12 mei en een honden-, katten- en knaagdierendag op 13 mei.

Monique Meeuwisse-van Genk | Foto: Peter van Trijen 5 april 2017

Dierenzaak

Peter en Helma Wagemakers zijn fervente dierenliefhebbers. Peter (54) richt zich vooral op vogels en bij Helma (45) zijn honden en katten favoriet. Samen runnen zij Dierenspeciaalzaak Jan Wagemakers in de Kalsdonksestraat in Roosendaal, die dit jaar vijftig jaar bestaat.

De zaak werd in 1967 opgericht door Peters vader Jan. Hij is van oudsher gespecialiseerd in vogelzaden en duivenvoer. "Mijn pa was een echte vogelliefhebber en duivenmelker", vertelt Peter in BN/De Stem. "Toen hij dit pand zag, besloot hij van zijn hobby zijn werk te maken."

Overnemen

"Mijn vader heeft tot zijn overlijden 25 jaar geleden in de zaak gewerkt. Mijn moeder ook. Zij overleed vier jaar terug. Ik was de enige van hun drie kinderen die interesse had in de zaak. Ik ben in 1980 bij mijn ouders in dienst gekomen en heb de zaak in 2007 met Helma overgenomen."

Toen ze Peter in 2004 ontmoette, voelde Helma zich meteen thuis in de winkel. "Je moet echt affiniteit hebben met huisdieren, anders hou je het niet vol", zegt Helma. "We werken allebei zeven dagen per week."

Vogelkoppelaarster

Achter het eenvoudig ogende pand in de Kalsdonksestraat 146 schuilt een diepe winkel, die samen met de naastgelegen opslagruimte liefst 500 vierkante meter beslaat. Het achterste deel van de winkel bestaat uit een afgesloten deel voor de vogels en knaagdieren. Helma ontpopt zich hier als een vogelkoppelaarster.

"Ze zet twee vogels die elkaar niet mogen en ziek worden samen in één kooi, zodat ze verliefd worden", schatert Peter. "Ik zeg haar weleens dat ze niet alle dieren kan redden."

Helma geeft toe dat ze de dieren soms te veel verwent. "Als ik dieren te logeren krijg, gaan ze gegarandeerd verpest naar huis." Ondanks de dierenliefde van het paar staat de verkoop van zaden en voeders centraal. "We leveren tot in de verre regio en zelfs in Polen", legt Peter uit. In de winkel zijn uiteraard ook speeltjes, hokken en kooien voor huisdieren te verkrijgen.

Partij voor de Dieren

Het echtpaar vertelt dat het bedrijven van een dierenspeciaalzaak vooral door toedoen van de Partij voor de Dieren aan steeds strengere eisen moet voldoen, om dierenleed te voorkomen. "Het is goed dat daardoor het gerommel op beurzen, de zwarte handel en de verkoop van zieke honden of het opsluiten van te veel beesten in te kleine kooien wordt aangepakt, maar de eisen dreigen werkelijk door te slaan. Sinds vorig jaar krijgen we ter controle de dierenpolitie op bezoek."

Volgens Peter en Helma bestaan er plannen om het behalen van certificaten vanaf 2020 verplicht te stellen als je dieren wilt houden in de winkel. "Zelfs als je een goudvis hebt, zou je een jaar lang bij een ander bedrijf stage moeten lopen", beweert Helma. "Te zot voor woorden, want Peter zit al ruim 35 jaar in het vak en is dus kundig."

Als het zover komt, zit er volgens Helma niks anders op dan het behalen van certificaten. "Ik zou het namelijk erg triest vinden als ik straks geen kanariepietjes meer aan een opaatje kan verkopen dat naar een bejaardenhuis gaat." Vooralsnog willen Peter en Helma het vijftigarige bestaan van hun zaak met drie dagen feest vieren. Op 11 mei houden ze een duivendag, op 12 mei een vogeldag en op 13 mei speciaal voor kinderen een honden-, katten- en knaagdierendag.

Je moet echt affiniteit hebben met huisdieren, anders hou je het niet vol

Helma Wagemakers