Een brede Kamermeerderheid steunde dinsdag een motie die het kabinet aanspoort een leeftijdsgrens van veertien jaar en een helmplicht in te stellen voor fatbikes. De nieuwe regels moeten uitsluitend voor fatbikes gelden en niet voor reguliere elektrische fietsen.
Maar fatbikefabrikanten zijn de Tweede Kamer nu al te snel af. Fabrikanten die het convenant Veilige Fatbikes hebben ondertekend, ontwikkelen nu de zogenoemde skinnybike. Deze aangepaste fiets met dunnere banden is de tegenhanger van de fatbike met dikke banden.
Wij willen niet de Tweede Kamer jennen door niet mee te werken aan een oplossing. Want wij erkennen dat er een probleem is
,,Wij willen niet de Tweede Kamer jennen door niet mee te werken aan een oplossing. Want wij erkennen dat er een probleem is”, zegt Niels Willems tegen Nu.nl, verwijzend naar het grote aantal ongelukken met fatbikes en elektrische fietsen. Willems is woordvoerder van het convenant en oprichter van fatbikefabrikant Brekr.
Lees ook: Ruim helft minder omzet voor Ruud door fatbike-discussie: ‘Markt verandert’
Veilige Fatbikes sluit zich aan bij het standpunt van minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat), die sceptisch is over de Kamermotie. Volgens hem is het in de praktijk moeilijk om juridisch onderscheid te maken tussen fatbikes en andere elektrische fietsen.
Wel een leeftijdsgrens, geen helmplicht
Willems pleit daarom voor een leeftijdsgrens van veertien jaar voor alle elektrische fietsen. ,,Als we nu de fatbike uitsluiten, dan stappen mensen over naar andere fietsen”, zegt hij. ,,Die behoefte is er nu eenmaal, dus dat los je niet op.”
Onveilige situaties ontstaan volgens Willems vooral door opgevoerde fatbikes, die harder dan de toegestane 25 kilometer per uur kunnen. Een leeftijdsgrens van veertien lijkt hem veilig, omdat de toegestane snelheid ook is ‘wat veertienjarigen zouden kunnen trappen’.
De ondertekenaars zijn geen voorstander van de voorgestelde helmplicht, zegt Willems, die bang is voor een afschrikkende werking. Als mensen een helm moeten dragen op een elektrische fiets, laten ze volgens hem de fiets staan en kiezen ze voor minder actieve opties, zoals de auto of het openbaar vervoer. ,,Maar als er een helmplicht voor iedereen zou komen, dan is dat zo.”
Als de wetgeving wordt doorgevoerd, staan de alternatieve varianten klaar. We kunnen deze fietsen vrij snel in productie nemen
Met de skinnybike willen de fabrikanten nu vooral een signaal aan Den Haag afgeven. Op een paar prototypes na, rollen de nieuwe fietsen nog niet van de band, zegt Willems. ,,Maar als de wetgeving wordt doorgevoerd, staan de alternatieve varianten klaar. We kunnen deze fietsen vrij snel in productie nemen.”