Nieuws Actueel

Flandria gaat kopje onder

Tekst: Wout Bareman | Beeld: Adri van de Wege 12 januari 2016

Flandriakopjeonder1065

Veerdiensten, waterboten, rondvaarten... rederij Flandria pakte alles aan. Door de jaren heen wiebelden tientallen miljoenen mensen over de looplanken aan Het Steen aan de Schelde voor een vreugdevolle tocht over de Schelde. In het jubileumboek in 1983 werd nog gejuicht: "Flandria zal de wereldfaam van de haven van Antwerpen blijven onderlijnen. Het verleden is een waarborg voor de toekomst." Tot voor kort dus, schrijft de PZC.

Ooit was rederij Flandria een begrip, ja zelfs de ‘trots’ van België. "Flandria leert het volk varen”, was de leus. Het parade paardje van Antwerpen en België werd in 1923 opgericht door beurtschipper Eugène van Marcke. Vorige week meldde de huidige eigenaar entertainmentgroep Studio 100 (van Samson en Gert, K3 en Mega Mindy) dat de rondvaartboten na het komende zomerseizoen worden stilgelegd. De vloot en het personeelsbestand waren al drastisch ingekrompen, nu gaat de stekker er helemaal uit. Studio 100 nam de rederij in 2011 over van het dokloodsenbedrijf Brabo. Eerder was de Groep Leysen enkele jaren eigenaar.

De familie Van Marcke komt in het verhaal al jaren niet meer voor. In de jaren negentig ging het helemaal mis met vader Constant, zoon Jan en dochter Els. Pa werd beschuldigd van fraude met geld van het Vlaams Gewest en trok zich begin jaren negentig terug. Dochter Els kreeg zijn onvoorwaardelijke steun, maar zoon Jan verzette zich. Het leidde tot tal van rechtszaken, een heuse soap aan de Schelde.In die jaren begon de ooit zo trotse rederij te kapseizen. En ook Studio 100 zag de afgelopen jaren geen kans de rederij weer vlot te trekken, ondanks het feit dat jaarlijks 70.000 passagiers werden vervoerd. De entertainmentgroep: "Ondanks dat is Flandria niet winstgevend. En er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit in de toekomst zal veranderen. Economisch is stoppen de enige en juiste keuze. Al doen we dat met pijn het hart, want Flandria is een monument." Directeur Hans Bourlon zegt dat in Het Nieuwsblad.Direct na de bekendmaking van Studio 100 meldde zich de concurrerende rederij Jan Plezier. Vader en zoon Rene en Nils Verbeeck willen de havenrondvaarten en zelfs de naam Flandria overnemen en wie weet ook de rondvaartboten.Het is overigens de vraag of de hagelwitte Flandriaboten - het zijn er nu nog vier - ook ooit nog in de Zeeuwse wateren terugkeren. Jarenlang brachten ze duizenden passagiers naar Vlissingen, Middelburg en (in mindere mate) Terneuzen. Maar ook die vaartochten stond al op een laag pitje.Het verleden is een waarborg voor de toekomst. Tot voor kort dus. Flandria begon in de jaren '90 al te kapseizen.