Actueel

Flitsbezorgers verdwijnen in net zo'n rap tempo als dat ze kwamen: zo kan overblijver Flink overleven

 
Foto: ANP
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Flitsbezorgers in ons land staan onder druk waardoor er nu nog maar één partij over is op de markt: Flink. Maar het Duitse bedrijf zal snel van strategie moeten veranderen om rendabel te blijven, zeggen deskundigen.

Lees verder onder de advertentie

Bovendien lopen de kosten en levertijden op en zijn consumenten steeds meer kwijt aan hun boodschappen. ,,Het is een lastige markt”, zegt retailexpert Michel Kregel op NU.nl. ,,Flink blijft nu als enige over, maar zal wel van strategie moeten veranderen om op lange termijn actief te blijven. Dat betekent terug naar de kern.”

Want daar is wel het een en ander aan veranderd, meent Kregel. Aan het begin waren de flitsbezorgers binnen tien minuten aan je deur voor een sixpack bier of een tros bananen. Maar op termijn blijkt dat niet rendabel, waardoor de winstgevendheid onder druk staat. Verder hebben de bedrijven ook te maken met de krapte op de arbeidsmarkt, waardoor het lastig is om nieuwe bezorgers te vinden.

,,En dan zie je dat een partij als Flink meer bezorgkosten gaat rekenen. Ook de prijzen op de bon zijn hoog en er is sprake van een langere bezorgtijd. Daar komt bij dat consumenten minder interesse hebben in flitsbezorging”, aldus Kregel.

Lees verder onder de advertentie

Zo heeft het Turkse Getir eerder deze week aangekondigd uit Nederland te vertrekken, nadat het eerder al uit meerdere steden vertrok. Ook gaat het bedrijf weg uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Met het vertrek van Getir zal ook haar merk Gorillas uit Europa verdwijnen.

Lees ook: 4 vragen en antwoorden over de flitsende opkomst en ondergang van flitsbezorgers

Flitsbezorgers moeten terug naar de kern

Tijdens de coronacrisis vestigden flitsbezorgers zoals Flink, Getir, Zapp en Gorrilas zich in rap tempo in ons land. Maar de markt is inmiddels sterk afgekoeld door de onzekere economie en inflatie, waardoor consumenten minder snel geld uitgeven. Ook was er felle concurrentie op de markt voor boodschappenbezorging.

Lees verder onder de advertentie

Volgens Kregel is het van groot belang dat de enige overgebleven partij zich herpositioneert in de markt. ,,Het is erop of eronder. Er zijn nog steeds consumenten die snel hun boodschappen geleverd willen hebben. Dat betekent dat een flitsbezorger echt terug naar de kern moet. Dus snelle bezorging, met lage kosten en binnen de afgesproken tijd.”

Lees ook: Flitsbezorgers konden de 10 minutenbelofte niet waarmaken: ‘Het is gewoon geen grote markt’

‘Jongeren bereid te betalen voor stukje gemak’

Ook retailspecialist Dirk Mulder van ING merkt dat er nog altijd een groep is die bereid is te betalen voor flitsbezorging. ,,Vooral jongeren die een druk leven hebben, zijn bereid om voor een stukje gemak te betalen.”

Lees verder onder de advertentie

Mulder benadrukt dat de enige speler voor flitsbezorging kritisch naar het businessmodel moet kijken. ,,Een partij als Flink zou bijvoorbeeld de prijzen kunnen verhogen om rendabel te worden. Maar het is nog maar de vraag of het bedrijf voldoende financiële middelen heeft om langer door te gaan. ,,Investeerders worden steeds kritischer.”