Nieuws Actueel

FNV: Minstens 1.000 euro erbij voor werkenden

De FNV eist voor volgend jaar minstens 3,5 procent meer loon voor alle werkenden. Dat schrijft het AD.

NATASJA DE GROOT | ANP 19 september 2017

ANP 32770742 fnv

Het gaat om een salarisverhoging van zeker 1.000 euro per jaar. Voor de lagere inkomens wil de vakbond zelfs een verhoging van 5 procent. De vakbond, met ruim 1 miljoen leden veruit de grootste, vindt dat het tijd is voor meer waardering voor de werkenden en wil dat bedrijven meer investeren in hun mensen.

,,Het gaat economisch goed en de overgrote meerderheid van de bedrijven verdient goed geld, dat steeds minder terechtkomt bij de mensen. Wij willen daarom een inhaalslag maken, zodat werkenden eerlijker meeprofiteren", aldus FNV-arbeidsvoorwaardencoördinator Zakaria Boufangacha.

Lees ook: De échte Prinsjesdag valt dit jaar niet op de derde dinsdag van september

Looneis

De looneis is hoger dan vorig jaar (2,5 procent) en het jaar ervoor (3 procent). De vakbond denkt dat dat kan, omdat het beter gaat met de economie. Daarnaast zijn de lonen de afgelopen tijd minder hard gestegen dan volgens de vakbond mogelijk was.

De Nederlandsche Bank deelt die mening. De toezichthouder constateerde eerder al dat de lonen achterblijven bij de groei en zei ruimte te zien voor een stijging. Vakbond CNV kwam dit weekend ook naar buiten met zijn looneis. De bond hanteert niet één algemene looneis, maar wil zijn eisen laten afhangen van hoe het in een bedrijfstak gaat.

onderhandeling

De looneisen worden meegenomen in de onderhandelingen tussen de werkgevers en bonden als onderdeel van de nieuwe cao's.

Waar het kan, stijgen de lonen al geruime tijd, stellen de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie. Zij benadrukken dat de lonen in Nederland per sector worden vastgesteld en dat daar geen algemene percentages of bedragen op te plakken zijn. De werkgevers willen ook belastingverlichting, zodat werknemers er netto op vooruit gaan. Daarvoor rekenen ze op het kabinet.

Foto: Werknemers (metaalindustrie) tijdens een grote stakingsbijeenkomst van FNV

Bedrijven verdienen goed geld, dat steeds minder terechtkomt bij de mensen. Wij willen daarom een inhaalslag maken, zodat werkenden eerlijker meeprofiteren

Zakaria Boufangacha, FNV-arbeidsvoorwaardencoördinator