Nieuws Actueel

Forbes miljardairs: Amazon-baas rijker, Trump armer

Voor het eerst in de geschiedenis van Forbes bezit de rijkste persoon ter wereld meer dan 100 miljard dollar (80 miljard euro). Amazon-baas Jeff Bezos staat op nummer één van de jaarlijkse lijst vol superrijken en bezit meer dan de superrijken die hem voorgingen. Dat schrijft AD.

De Ondernemer | Foto: ANP 6 maart 2018

Jeff bezos 1

Eigenaar van een webwinkel zijn is blijkbaar lucratiever dan het Amerikaans presidentschap. Donald Trump zag zijn vermogen vorig jaar slinken. Hij is nog wel miljardair, maar is 200 plaatsen gezakt op de ranglijst, naar plek 766. De Amerikaanse president bezit volgens het financiële tijdschrift 3,1 miljard dollar, bijna een half miljoen minder dan een jaar geleden. Zelf zegt Trump altijd dat zijn vermogen veel groter is.

Volgens Forbes zijn er op de wereld ruim 2200 mensen die meer dan een miljard dollar waard bezitten. Hun gezamenlijke vermogen is 9,1 biljoen dollar, 18 procent meer dan een jaar geleden. De één na rijkste man ter wereld is Microsoft-oprichter Bill Gates die 90 miljard dollar bezit, op de derde plaats staat Warren Buffet met 84 miljard dollar. Tijdschrift Forbes publiceert sinds 1987 een lijst met de rijken der aarde.

Lees ook: Amazon-topman Jeff Bezos verdiende dit jaar 55.000 euro per minuut

Bezos is rijk geworden door webwinkel Amazon, dat als online boekhandel in de Verenigde Staten begon. Inmiddels verkoopt Amazon oneindig veel producten in verschillende landen en bezit het bedrijf een supermarktketen en eigen televisiestudio’s. De aandelen stegen afgelopen jaar met 59 procent.

Nederlanders

Op de lijst van miljardais staan negen Nederlanders. Rijkste Nederlander is Charlene de Carvalho-Heineken die met een vermogen van $15.8 miljard op plek 86 staat. (Vorig jaar: $12.6 miljard). De op één na rijkste Nederlander is uitzendbaas Frits Goldschmeding met $5.2 miljard (vorig jaar: $4.4 miljard). Hij is vooral bekend van Randstad Holding. Andere Nederlanders op de lijst met het vermogen in miljard dollars (B): Hans Melchers ($2.9 B), Ralph Sonnenberg ($2.9 B), John de Mol ($2.1 B), Kommer Damen ($1.8 B), Lesley Bamberger ($1.7 B), Robert Defares ($1.6 B), Wim van der Leegte ($1.5 B).

Belgen

Er staan in totaal twee Belgen op de lijst van miljardairs. Albert Frère duikt dit jaar de top-300 binnen. Forbes schat het vermogen van Frère op 6,2 miljard dollar, goed voor plaats 281. Vorig jaar werd het vermogen van Frère nog op 4,9 miljard dollar geschat, goed voor plaats 334.Tweede Belg in de lijst is Patokh Chodiev, zakenman in grondstoffen van Oezbeekse origine. Zijn vermogen wordt op 2,1 miljard dollar geschat. Hij staat hiermee op plaats 1.157, enkele plaatsen hoger dan in 2017.

China

In de top twintig staan voor hte eerst twee ondernemers uit China. Ma Huateng (ook bekend als Pony Ma) van WeChat/Tencent is de rijkste persoon van Azië en staat wereldwijd op nummer 17. Op nummer twintig staat Jack Ma. Hij is het hoofd van e-commerce gigant Alibaba, waarvan de aandelen afgelopen jaar 76 procent stegen. De meeste van de 259 nieuwkomers -89 in totaal- in de lijst komen uit China. 18 nieuwkomers komen uit de VS.