Nieuws Actueel

Forum Rotterdam stuit weer op verzet van ondernemers

Marcel Potters 27 januari 2016

Forum rotterdam primark lijnbaan coolsingel

Forum Rotterdam aan de Coolsingel dreigt opnieuw forse vertraging op te lopen. Ook de afgeslankte versie van het veelgeplaagde bouwproject in hartje stad stuit op verzet. De weerstand komt nu van een naburige horeca-ondernemer, een winkelier aan de Lijnbaan en een belegger. Dat bericht het AD.

Dat er bezwaren zijn ingediend tegen de vereiste wijziging van het bestemmingsplan, is een streep door de rekening van projectontwikkelaar Multi. Die wilde deze zomer al starten met de voorbereiding voor de bouw van deze creatie van architect Rem Koolhaas. Door de bezwaarprocedure kan dat 6 à 7 maanden later worden, stelt adjunct-directeur Arno Ruigrok.

Oude bekendeEén van de klagers is een 'oude bekende' van Multi: eigenaar Roel Wiedouw van lunchcafé Raoul, naast de Koopgoot. Die procedeerde eerder langdurig tegen de enorme 'koopkubus', die achter het monumentale ABN-Amropand had moeten komen. Dat plan, met een keur aan chique winkels, kwam echter niet van de grond. Grote trekker wordt nu een mega-Primark.

Opnieuw trekt Wiedouw ten strijde: "Waar ik bang voor ben is dat Primark straks tóch afhaakt en het eerste Forumplan weer op tafel komt. Ik wil dat ze zwart-op-wit zetten hiervan af te zien en dat die kubus definitief wordt ingetrokken."

LeegstandRuigrok baalt van de situatie. "Wiedouw is degene die ervoor zorgt dat de bezoekers van Rotterdam veel langer tegen leegstand en schuttingen moeten aankijken. En de gemeente weer langdurig aan procedures vastzit. Ik reken erop dat hij alsnog tot het besef komt dat dit zinloos is."

De nieuwe opzet van Forum (kosten zo'n 175 miljoen euro) behelst naast de komst van Primark een ingrijpende opknapbeurt van het ABN-Amro-complex, 103 appartementen in een woontoren en grotere winkels aan de Lijnbaan. "De financiering van alle onderdelen is rond, voor alles hebben we een gebruiker", stelt Ruigrok.

WinkelpromenadeEen andere bezwaarmaker is SBRE Global Investors, eigenaar van de Koopgoot. De derde is een modewinkel aan de Lijnbaan, die plaats moet maken voor de verbouwing van dit deel van de winkelpromenade. Ruigrok verwacht er met alle partijen uit te komen.

Een vergoeding aan Wiedouw zit er echter niet in, zegt hij bij voorbaat. "Als hij geld wil zien, dan gaat dat echt niet gebeuren."

De gemeente Rotterdam laat bij monde van een woordvoerder weten de bezwaren te hebben ontvangen. "Die gaan we nu eerst beantwoorden", aldus de zegsman.