Nieuws Actueel

Inhuren van freelancers wordt steeds duurder

De tarieven van freelancers in de zakelijke dienstverlening zijn dit jaar met 7 procent gestegen. Dat meldt werkportaal Hoofdkraan.nl op basis van 19 duizend online uitgebrachte offertes. De freelancers op de website vragen gemiddeld 46 euro per uur voor hun diensten, vorig jaar was dat nog 43 euro, aldus de Volkskrant.

De Ondernemer 28 augustus 2018

Freelancers tarieven zakelijke dienstverlening

De cijfers van het freelance-platform bevestigen wat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder deze maand al meldde: in deze economische hoogconjunctuur is de vraag naar personeel groot. De freelancer profiteert van die krapte en kan hogere tarieven vragen voor zijn diensten. Overigens lopen de tarieven per regio flink uiteen. Een fotograaf in Utrecht rekent zomaar 55 euro per uur, in Friesland kost een fotograaf gemiddeld slechts 40 euro voor een uur. De gemiddelde uurtarieven op het platform (met momenteel 53 duizend leden) schommelen sinds 2010 tussen de 42 en de 70 euro.

Lees ook: Zo ga je flexibel om met flexwerkers

Bovenkant

Het gebruikersbestand van de website geeft inzicht in de inkomenspositie van de bovenkant van de zzp-markt. De freelancers op de site zijn vertalers, designers, schrijvers, financieel specialisten, programmeurs, juristen, coaches. Wie zoekt naar een pizzakoerier, een kok of een timmerman is bij Hoofdkraan.nl aan het verkeerde adres.

Juist deze onderkant van de flexmarkt baart de politiek en de vakbonden zorgen. Bedrijven als maaltijdbezorgdienst Deliveroo en horecaplatform Temper werken uitsluitend met zzp'ers die niet hun eigen tarieven kunnen bepalen. De keuze is slechts: accepteer je de opdracht, of niet. De zzp'ende maaltijdkoerier verdient per uur wellicht iets boven het minimumloon, maar ontbeert de verzekeringen en pensioenopbouw die collega's in vaste dienst wel hebben.

Lees ook: Voor 30 miljoen komt de Formule 1 met Max Verstappen naar Assen

Minimum uurtarief

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken overweegt om een minimum uurtarief in te voeren van zo'n 15 euro om freelancers aan de onderkant te beschermen tegen uitbuiting. Het is een van zijn plannen om de positie van flexwerkers (zzp'ers en mensen met tijdelijke contracten) te verstevigen. Volgens cijfers van zijn ministerie bestaat inmiddels ruim eenderde van de beroepsbevolking uit freelancers, uitzendkrachten en tijdelijke werknemers. Door 'flex' duurder te maken, hoopt hij werkgevers te stimuleren vaker mensen in (vaste) dienst te nemen. Hij heeft de Tweede Kamer beloofd om dit najaar met een uitwerking van zijn zzp-maatregelen te komen.

Draaideur

Dinsdag spreekt de minister anderhalf uur lang over flexwerk met een groep jongeren aangesloten bij FNV Young and United. De vakbond demonstreert tegelijkertijd buiten zijn ministerie met een grote 'draaideur' die het lot van de flexwerkers symboliseert. Tijdelijke krachten (veelal jongeren) worden vaak na enkele tijdelijke contracten weggestuurd voordat de werkgever verplicht is ze in vaste dienst te nemen. Volgens vakbond FNV nadert het punt waarop de meerderheid van de jongeren onder de 35 jaar werkt met een tijdelijk contract of in een zzp-constructie.

Dag van de flexwerker

De vakbond heeft 28 augustus uitgeroepen tot 'dag van de flexwerker'. FNV stelt dat flexwerkers de rest van het jaar 'voor noppes' werken omdat ze gemiddeld 35 procent minder verdienen dan werknemers in vaste dienst. Dinsdag is de 'betaalde' 65 procent van het jaar verstreken. De bond voert actie voor meer vaste banen. Niet alleen ouderen dromen van baanzekerheid, ook jongeren 'haten' flexwerk, stellen de jonge vakbondsleden. Ruim 80 procent van de jongeren onder de 25 vindt een vast contract belangrijk tot heel belangrijk, bleek vorig jaar uit een enquête van TNO en CBS.