Nieuws Actueel

Frisse wind door molen De Hoop Almelo

Twee nieuwe vrijwilligers laten de wieken van het winkeltje in Molen De Hoop weer draaien. Voor al uw havervlokken of spelt.

Johan van Heerde | Foto: Carlo ter Ellen 29 maart 2016

MOLEN CARLO TER ELLEN

De twee stadse dames vallen meteen op tussen de mannen in overalls van wie de eeltige handen jaren van noeste arbeid verraden. Gestoken in nette coltruitjes met een jasje en een sjaaltje zijn ze niet te missen: Monique Op de Weegh en Ingrid Koop. Het zijn de nieuwbakken vrijwilligers van Molen de Hoop, aangewezen voor het runnen van het winkeltje in de statige Korenmolen aan de Nieuwstraat.

De vrouwen mogen dan opvallen in de molen, ze voelen zich al helemaal thuis in het mannenbolwerk. Ingrid vertelt blij te zijn dat ze dit werk kan doen. "Ik ben naar Scoop Welzijn gegaan om te kijken of zij misschien iets hadden wat ik kon gaan doen. Tussen alle karweitjes in het huishouden en de gebruikelijke wandelingen, die overigens hartstikke belangrijk zijn, zag ik de oproep van de molen. En dat leek me nou net iets voor mij, zo'n winkeltje." Ze werkt nu ruim een half jaar in het zaakje en het werd tijd voor versterking, en dat is Monique. "We zijn twee keer per week open, op woensdag en zaterdag. Nu kunnen we allebei één dienst draaien."

BrainstormDe winkel in de molen heeft een gevarieerd aanbod van meel- en graanproducten voor fanatieke broodbakkers in Almelo. Het tarwemeel wordt in Almelo gemalen. Andere artikelen, zoals spelt, speciaal pannenkoekmeel of havervlokken komen uit de molen in Hellendoorn. Maar het assortiment is nog niet naar behoren, vinden de dames. Met de komst van Monique zijn de twee aan het brainstormen geslagen om meer klanten te trekken. "Naast de losse producten zijn er nu ook veel cadeaupakketjes te koop. Broodplankjes met daarop diverse artikelen om weg te geven, of om zelf aan het bakken te slaan", aldus Monique. "En het zou mooi zijn als we producten van de molen bij bakkers in de stad kunnen aanbieden", vult Ingrid aan.

FaciliteitenMonique en Ingrid vertellen hun verhaal in het piepkleine koffiehokje van de molen. Wanneer er een paar molenaars bij komen, zit iedereen al snel met de knieën tegen elkaar. Ingrid moet lachen. "Kijk zo gaat het dus als er een paar mensen langs komen. Het zou ontzettend mooi zijn als hier een betere faciliteit voor komt. Zodat we klanten op een mooie plek een kop koffie kunnen aanbieden."

Gerard Pigge knikt instemmend als Ingrid over de koffieruimte begint. Hij is woordvoerder van de molen en zeer actief bij het dagelijks bestuur. Gerard werpt een blik naar buiten: "We zijn aan het kijken of er mogelijkheden zijn om buiten een soort koffiehuisje te bouwen. Dan krijg je veel meer aanloop. Maar dat is echt nog toekomstmuziek."

TrouwenDe opbrengst van het winkeltje gaat naar een stichting die verantwoordelijk is voor het beheer van de molen. Verdere inkomsten worden onder andere gerealiseerd met het aanbieden van rondleidingen voor groepen en klassen. Ook kunnen mensen eigen graan aanleveren, dit wordt dan geheel naar wens verwerkt. En dat is niet alles. Je kunt zelfs trouwen in de molen.

"Voor september staat hier weer een huwelijk gepland. De molen wordt dan helemaal versierd en wij ondersteunen bij het uitvoeren van de ceremonie. Dit is een unieke locatie voor de mooiste dag in het leven van twee mensen", aldus de enthousiaste Pigge.

Frisse blikHij is erg blij met de komst van Monique en Ingrid. "Een frisse wind in de molen. Het is altijd goed om mensen van buiten te laten kijken naar mogelijke verbeteringen."

Volgens Ingrid mag er zelfs nog wel iemand bij. "Er is nog wel plek voor een derde vrijwilliger. Dan hebben we een mooi clubje en kunnen we ook af en toe ruilen." Gerard Pigge vindt alles prima. Volgens hem heeft de molen nog voldoende toekomst: "Er zijn genoeg Almeloërs die nog nooit in de molen zijn geweest..."