Nieuws Actueel

FT: muziekuitgever UMG wil dat streamingdiensten AI weren

Muzieklabel Universal Music Group (UMG) wil dat streamingdiensten als Spotify, Deezer en Apple Music diensten op basis van kunstmatige intelligentie (AI) weren van hun platforms. UMG wil niet dat die diensten aan de haal gaan met muziek en teksten van artiesten als Taylor Swift, Drake en BTS om daar zelf van te leren hoe ze muziek en tekst moeten genereren, schrijft zakenkrant Financial Times die e-mails inzag over het onderwerp.

ANP 12 april 2023

ANP120423070 1

UMG is goed voor zo'n derde van de wereldwijde muziekmarkt en maakt zich zorgen over AI-systemen die zelf muziek kunnen maken. Liedjes die door AI zijn gemaakt zijn al opgedoken op streamingdiensten, volgens ingewijden. En UMG is vastbesloten dat de muziek die het bedrijf beheert niet gebruikt mag worden om dergelijke systemen te trainen. "We zullen niet aarzelen om stappen te ondernemen om onze rechten en die van onze artiesten te beschermen", schrijft het muzieklabel in een van de e-mails.

De manier waarop AI-systemen worden getraind is al langer een doorn in het oog van bedrijven. Verschillende uitgevers willen bijvoorbeeld een vergoeding van ChatGPT-maker OpenAI omdat dat systeem dat tekst genereert getraind is op boeken en nieuwsartikelen waar zij de rechten op bezitten. De stap van UMG lijkt op hetzelfde principe te zijn gebaseerd.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws