Nieuws Actueel

Gedoe om schuldenplafond drukt sentiment op Wall Street

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag opnieuw gedaald. De voortdurende impasse over het Amerikaanse schuldenplafond drukte het sentiment op Wall Street. Als er geen oplossing wordt gevonden kan de Amerikaanse overheid al op 1 juni zonder geld komen te zitten, waarschuwde minister van Financiën Janet Yellen opnieuw. Dat kan leiden tot een duurdere staatsschuld en een mogelijke recessie in de Verenigde Staten.

ANP 24 mei 2023

ANP240523244 1

Behalve de nog altijd vruchteloze onderhandelingen over het schuldenplafond ging de blik ook naar de notulen van de Federal Reserve. De beleidsmakers van de centrale bank zijn op zoek naar het juiste moment om te stoppen met het verhogen van de rente, maar blijven daarvoor naar macro-economische data kijken. Daarbij zijn de centrale bankiers verdeeld en is er geen kans dat de rente op korte termijn weer verlaagd zal worden.

De Dow-Jonesindex verloor 0,8 procent tot 32.799,92 punten. De breed samengestelde S&P 500 leverde 0,7 procent in tot 4115,24 punten en techbeurs Nasdaq daalde 0,6 procent, tot 12.484,16 punten.

Kwetsbaar

Regionale banken stonden opnieuw in de belangstelling. PacWest besloot een bedrijfsonderdeel te verkopen om de balans te versterken en werd 2,4 procent lager gezet. Branchegenoot Zions deelde in de malaise en daalde 1,4 procent. Regionale banken worden nog altijd als kwetsbaar gezien nadat er dit jaar al vier van die middelgrote Amerikaanse banken waren omgevallen.

Warenhuisketen Kohl's steeg 7,5 procent. Het winkelconcern wist afgelopen kwartaal tegen de verwachting in toch winst te boeken. Ook handhaafde het winkelbedrijf zijn prognoses voor het gehele boekjaar. De nieuwe topman Tom Kingsbury verklaarde daarbij voortgang te boeken met de kostenmaatregelen en het beheer van de voorraden.

Huizenbouwer

De resultaten van huizenbouwer Toll Brothers vielen in de smaak. Ook verklaarde het bedrijf dat de aantrekkende vraag naar huizen zich heeft voortgezet in het huidige kwartaal. Het aandeel klom 2,1 procent.

Ook Palo Alto Networks behoorde tot de stijgers met een winst van bijna 8 procent. Het cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer winst dan analisten en beleggers hadden verwacht en rekent ook dit kwartaal op meer winst.

De euro was 1,0753 dollar waard, tegen 1,0759 dollar bij de slotbel in Europa. De olieprijzen gingen omhoog nadat de Saudische olieminister hintte op verdere productieverlagingen. Een vat Amerikaanse olie werd 1,5 procent duurder op 73,97 dollar. De prijs van een vat Brentolie steeg 1,6 procent tot 78,08 dollar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws