Nieuws Actueel

Geef Daniël een muur om op te fleuren

Thijs Tomassen | Foto: Saskia Berdenis van Berlekom 4 januari 2016

Daan Graffiti ZZP

Het werk van graffiti-artiest Daniël van de Haterd (32) duikt steeds prominenter op in Amersfoort. Recente aanwinsten voor de stad zijn 'Maria' op de zijgevel van Vlaams Friteshuis Van Gogh en een vuurspuwende draak in een steeg tussen Krommestraat en Langegracht. Dit is wat hij altijd heeft gewild, vertelt hij in het AD.

Zijn allereerste graffititekst spoot Van de Haterd, toen een jaar of 14, uitgerekend op de voordeur van zijn ouderlijk huis. "Werd ik de volgende ochtend wakker gemaakt door mijn vader, die boos een emmer sop voor me neerzette. Kon ik gelijk mijn eerste 'tag' wegboenen." Hij kan er nu smakelijk om lachen. Het was niet slim natuurlijk, allerminst, maar Van de Haterd heeft ervan geleerd. Zoals van wel meer strapatsen die hij in zijn tienertijd met de spuitbus uithaalde. "Ik dacht: ik doe het wel even, graffiti-jongen worden. Het was wild, ik spoot van alles onder. Die tijd is allang geweest."

Nu, vele jaren later, is hij onder de naam 13HOOG zelfstandig ondernemer. Geeft hij workshops aan bedrijven en scholen. Maakt hij in opdracht muurschilderingen en decoraties in openbare ruimtes, in en op gebouwen en bij particulieren thuis. Van figuren tot strakke lijnen, van teksten tot doorkijkjes: Van de Haterd beheerst het allemaal.

ArtiestDe weg naar het bestaan als zelfstandig streetartist was lang. Hij was naast zijn graffiti-activiteiten een tijd manager van muziekartiesten, zoals de Amersfoortse rapper Ogri Ai en de hiphopformatie HADRIE. Het mondde uit in een succesvol mediabedrijf dat hij met een vriend leidde. "Ik verdiende goed geld, maar daar heb ik niet zoveel mee. Wel ben ik altijd ondernemend en creatief geweest. Op een gegeven moment ben ik helemaal voor een onafhankelijk bestaan als kunstenaar gegaan." Kunstenaar, hij worstelt met die titel. Kan hij zich al zo noemen? In het Nederlandse graffitiwereldje is hij een ervaren artiest. En hij heeft al eens geëxposeerd in kunsthal KAdE, tijdens Blauwdruk. Maar toch: er is nog zoveel te leren, vindt hij zelf. Met spuitbussen en verf zijn de mogelijkheden immers onbeperkt, zoals Van de Haterd het zegt.

Zelf noemt hij zichzelf bij voorkeur "contemporary urban artist". Sinds kort heeft hij een online galerie, ral43.nl, waar werk van meerdere "contemporary urban artists" te verkrijgen is. "Ik gun het die jongens en wil tof werk delen." Hij wil er meer mee gaan doen. Wellicht is hij in de nabije toekomst ook eigenaar van een fysieke galerie. Momenteel draaien de creatieve processen in zijn hoofd op volle toeren in zijn tijdelijke atelier in Huize Randenbroek. Als hij niet op locatie hoeft te werken, creëert hij hier voor opdrachtgevers als scholen, overheden, bedrijven en particulieren.

MariaIn de decembermaand was hij nadrukkelijk aanwezig in het Amersfoortse stadshart. Hij maakte in opdracht van de VVV twee muurschilderingen: 'Maria' op de zijgevel van Vlaams Frites Van Gogh en een vuurspuwende draak in de steeg naast Coffee Corazon. Beide afbeeldingen verwijzen naar een bekend Amersfoorts verhaal: het Mirakel van Amersfoort en Sint-Joris en de draak. Van de Haterd is er blij mee. "Ik roep al jarenlang tegen mensen van de gemeente: geef mij een muur en ik fleur 'm op. Ik hoop dat dit de opmaat naar meer is. Neem al die grauwe flats in Amersfoort. Haal internationale graffiti-artiesten hiernaartoe en we maken van Amersfoort een museum. Het zet de stad op de kaart."