Nieuws Actueel

'Geef nieuwe generatie ondernemers wel prikkels'

Henrie van Beusekom heeft een pensioen in eigen beheer en een pensioenverzekering. 'Op mijn 25ste dacht ik nog niet aan mijn pensioen.'

René Bogaarts 14 maart 2017

Rob Voss Foto Orlaco03 Henrie van Beusekom

Op zijn zeventiende begon Henrie van Beusekom (nu 49) met zijn eigen bedrijf, Orlaco, dat camera's produceert die chauffeurs zicht geven op alles wat zich rondom hun vrachtwagen, bus of bouwmachine afspeelt. Onlangs verkocht hij het bedrijf voor 75 miljoen euro aan een Amerikaanse partner. Vorig jaar had het een omzet van 50 miljoen euro. Tot 2020 verwacht Van Beusekom een verdubbeling van die omzet en een toename van 175 naar 275 medewerkers.

Sparen

,,De werknemers in onze cao moeten op hun 25ste beginnen met sparen voor hun pensioen. Ik dacht daar op die leeftijd zelf niet aan, maar mijn boekhouder adviseerde mij toen al te beginnen met een pensioen in eigen beheer. Omdat er fiscaal voordeel te behalen viel, heb ik dat gedaan."

Doelinkomen

De eerste jaren spaarde Van Beusekom met een bepaald doelinkomen voor ogen. Later stelde hij het bedrag naar boven bij. Nu zit er ongeveer 365.000 euro in het potje. ,,In 2004, voordat de ingrijpende wet op VUT, Prepensioen en Levensloopregeling in werking trad, heb ik ook een pensioenverzekering afgesloten. Daarmee ben je gedwongen premie af te dragen en ben je van de onzekerheid over dat pensioen in eigen beheer af."

Lees ook: Pensioenopbouw? Begin op je 35ste

Afkopen

Van Beusekom denkt dat het voor hem het voordeligst is wanneer hij zijn aanspraken afkoopt, mocht het pensioen in eigen beheer echt verdwijnen. ,,Ik ben succesvol geweest met mijn bedrijf. In 2007 was ik al helemaal financieel onafhankelijk. Als ik straks met pensioen ga, ligt mijn inkomen ver boven de 80.000 euro. Dat is, zo heb ik gehoord, ongeveer de grens waarboven afkopen gunstig is. Mijn vrouw, met wie ik al 26 jaar samen ben, vindt dat goed. Maar we hebben wel gesproken over de zekerheden die zíj wil hebben. Natuurlijk hadden we een samenlevingscontract waarin alles geregeld was, maar dat zijn we nu ook aan het verbeteren."

Kabinetswissel

Het heeft Van Beusekom altijd gestoord dat de regels voor pensioensparen bij elke kabinetswisseling veranderden. ,,Mijn accountant regelde uiteraard dat het werd aangepast, maar dan kreeg ik wel een rekening van 3.000 euro. Wat ik echt een schande vind, is dat jonge ondernemers straks na het verdwijnen van het pensioen in eigen beheer helemaal geen fiscale prikkel meer hebben om voor hun pensioen te sparen. Dat vind ik een regelrechte blunder."

Ik dacht op mijn 25ste nog niet aan mijn pensioen

Henrie van Beusekom, directeur Orlaco