Nieuws Actueel

Geen akkoord over nieuwe topman EU-noodfonds ESM

De ministers van Financiën van de negentien eurolanden zijn er niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over een nieuwe directeur voor het permanente EU-noodfonds ESM, het Europees Stabiliteitsmechanisme. Tijdens de jaarvergadering van het ESM, waar de ministers het bestuur van vormen, zouden zij een opvolger voor huidig directeur Klaus Regling benoemen. Volgens EU-bronnen houdt Italië een besluit tegen door te weigeren zijn kandidaat terug te trekken.

ANP 16 juni 2022

ANP160622157 1

Er zijn nog drie kandidaten over voor de topbaan, waar oud-staatssecretaris Menno Snel zich vorige maand voor terugtrok. Minister Sigrid Kaag (Financiën) noemde dat toen "de koninklijke weg". Van de drie overgebleven kandidaten zouden de oud-ministers van Financiën van Luxemburg, Pierre Gramegna, en Portugal, João Leão, de meeste kans maken bij een stemming.

Maar naar verluidt willen de Italianen iets terug hebben in ruil voor het terugtrekken van hun kandidaat, topambtenaar Marco Buti van de Europese Commissie. Volgens ingewijden aast Rome op het nog op te richten EU-agentschap tegen witwassen. Vanwege de patstelling heeft de voorzitter van de ESM-jaarvergadering de beoogde stemming afgeblazen, zeggen EU-bronnen, en de kwestie van de agenda geschrapt.

Regling vertrekt omdat zijn termijn in oktober afloopt. De Duitser was al eens herbenoemd en dat kan maar één keer.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws