Nieuws Actueel

Geen bruin café zonder 'Oosten' of 'Brock'

Met verkoop aan Brock verdwijnt biljartfabriek Het Oosten uit Nijverdal. 'Het werk wordt wel voortgezet.'

Mariëtte Cellarius | Foto: Lars Smook 24 februari 2016

Michel Schroten en Jacques Bos Lars Smook

De showroom aan de Grotestraat is al geruime tijd leeg en de hal op het bedrijventerrein is inmiddels gevuld met andere zaken: Biljartfabriek Het Oosten is weg uit Nijverdal. Eigenaar Jac Bos heeft zijn bedrijf verkocht aan Michel Schroten van Brock Biljartfabriek & Amusement in Bornerbroek.

KlantenBos (71) kon na 24 jaar geen opvolger vinden voor zijn zaak en daarom is hij blij dat het Nijverdalse bedrijf voortleeft bij Brock. "Het is natuurlijk wel jammer dat de naam van het bedrijf verdwijnt." Alle voorraad is overgeplaatst naar het bedrijf in Bornerbroek en ook klanten weten inmiddels de weg te vinden. "Ik kan het soms niet meer in mijn eentje bolwerken", zegt Michel Schroten van Brock. "Afgelopen zaterdag kwamen ze vanuit Leusden, bij Amersfoort, met een busje biljarters om de keu hier te laten repareren. En ze wilden erop wachten..."

ShowroomGisterochtend stond er bij de oude zaak in Nijverdal nog een man met een kapotte keu in de hand voor de deur. Bos kon hem doorverwijzen naar Bornerbroek. Daar staat behalve een fraaie showroom ook een fabriek waar de biljarttafels worden gemaakt. "Er is geen mooiere werkplaats te vinden hoor", zegt Bos. "De houtbewerkingsmachines zijn tiptop. Het is ook een geweldig mooi product."

LedenHet biljarten als sport en tijdverdrijf in de cafés heeft helaas zijn beste tijd gehad. Dat is te merken aan het ledenaantal van de vereniging waar Jac Bos zelf bij speelt, Biljarbond Ons Genoegen. "Dat is van 1.100 naar 800 gegaan." "De sport in de cafés vergrijst", zegt ook Schroten. De productie van biljarttafels is daarom al lang niet meer de core business van Brock. Onderhoud, reparaties en restauratie van de tafels leveren ook geld op en het (tijdelijk) verplaatsen van de biljarts ook.

"Veel cafés willen van hun biljart af, dat is toch wel een trend. Er komt een pooltafel of een dartbord waar bezoekers zich mee vermaken. Maar ik geloof niet dat het biljart helemaal verdwijnt. Er zijn natuurlijk nog steeds biljartverenigingen en wij komen bijvoorbeeld veel in zorgcentra waar nog wel eens een potje biljart wordt gespeeld. Je ziet wel dat het klassieke biljart van hout verandert in een modernere variant met de onderkant van ijzer of helemaal in een bepaalde kleur, met het logo van het café erop. Technisch wordt er veel verbeterd."

VrachtwagenTijdrovende klussen als een biljarttafel uit elkaar schroeven en in onderdelen vervoeren om hem elders weer in elkaar te zetten, zijn verleden tijd. Brock heeft namelijk de beschikking over vrachtwagens met een lift om het materiaal zo snel mogelijk te vervoeren. "We hebben laatst de biljarts weer teruggezet die voor het carnaval tijdelijk waren verwijderd uit de cafés."

Volgens Bos en Schroten is er bijna geen bruin café waar geen Brock, Braakhuis of Oosten staat. Brock verscheepte al eens een tafel naar Australië en Bos heeft er een naar Dubai verstuurd. "Dat was wel een gedoe, maar toch zijn dat mooie herinneringen. En ik speel nog elke week competitie. Het is een mooie sport en bovendien heel gezellig."

Op de foto: Directeur Michel Schroten van Brock Biljartfabriek en oud-eigenaar Jacques Bos van Het Oosten