Nieuws Actueel

Geen supermarkt in wijk Boschveld

De vele plannen voor (uitbreidingen van) supermarkten in West baren winkeliers in de Helftheuvel zorgen, meldt het Brabants Dagblad.

Bart Gotink 18 maart 2016

AH Uitbreiding

Er komt voorlopig geen Albert Heijn aan de Copernicuslaan, in de Bossche wijk Boschveld. Desondanks baren de vele plannen voor (uitbreiding van) supermarkten in West de winkeliers van winkelcentrum de Helftheuvel zorgen. Die zijn zich daarom 'aan het beraden op hun eigen uitbreidingsplannen', zo laat Paul van Amelsvoort van de vereniging van eigenaren weten.

Versmarkt Van Heinde in het Paleiskwartier wordt binnenkort een Emté-supermarkt. Daarnaast wil Lidl graag een nieuwe winkel bouwen aan de Boschmeersingel. Ook zouden er plannen zijn voor een supermarkt van de keten Hoogvliet aan de Kooikersweg, zo weet Van Amelsvoort. Het concern kon dat gisteren nog niet bevestigen. In de Helftheuvel wil zowel Albert Heijn als Jumbo z'n filiaal bijna verdubbelen.

"De angst is groot dat er niet genoeg omzet aanwezig is in dit stadsdeel om alle uitbreidingen en investeringen terug te verdienen", aldus Van Amelsvoort. In een brief aan de gemeente heeft hij gevraagd 'alle uitbreidingen nog eens goed af te zetten tegen wat vastgelegd is in de detailhandelsnota'.

StoppenBelangrijkste argument om nu te stoppen met het uitwerken van de plannen voor een Albert Heijn in Boschveld is dat de keten zich niet langer dan vijf jaar wil vastleggen in het deels nieuw te bouwen pand, aldus B en W.

'We vinden het niet aanvaardbaar om daar een ingrijpende verbouwing te realiseren (...) met het risico dat de wijk na vijf jaar wordt geconfronteerd met leegstand dan wel een ongewenste invulling', zo meldt het college in antwoord op vragen van De Bossche Groenen.

Ook de toegang naar achttien woningen zou 'te complex' worden als de supermarkt zou uitbreiden. Voor dit winkelcentrum moet nu een 'nieuw, samenhangend plan' komen.

VersmarktVersmarkt Van Heinde wordt binnenkort dus wel een supermarkt. Het college geeft aan dat zo'n winkel in het sheddakengebouw gewoon 'binnen de kaders van de huidige vergunning valt'. Bij het besluit tot de vestiging van Van Heinde in het Paleiskwartier gaf toenmalig wethouder Geert Snijders nog aan dat het 'nadrukkelijk geen supermarkt is'. Volgens het stadsbestuur voldoet de nieuwe Emté, mede door het behoud van horeca en restaurantfunctie, aan de gestelde eisen.